S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Akcioví stratégové předpovídají rally asijských trhů po hrozném roce 2022

Michal Šnobl
21. 12. 2022
6 min read

Pro asijské akcie, zejména pak ten čínský byl rok 2022 podobně jako ten předešlý velice krušný. Po dvou bezútěšných letech to však podle analytiků vypadá na obrat trendu. Zde jsou největší katalyzátory a také případná rizika, která by tento obrat mohla narušit.

Asijské trhy by mohly v roce 2023 obrátit, protože čínské ekonomické znovuotevření a potenciálně slabší dolar bude v roce 2023 řídit jejich nadvýkonnost

Regionální akcie by mohly do konce příštího roku stoupnout o 9 %, podle průměru 11 odhadů v průzkumu stratégů sestaveném agenturou Bloomberg. Většina záporů, které tížily Asii – od silného dolaru, blokády Covid v Číně a pokles čipů – mizí, což vede k lepším vyhlídkám na zisk.

„Prostředí v asijských akciích je jedním z několika klíčových momentů, které se odehrávají,“ řekl Frank Benzimra, vedoucí asijské akciové strategie v Societe Generale SA, a dodal, že očekává, že od druhého čtvrtletí dojde k oživení zisků.

MSCI Asia Pacific bez japonského indexu zatím v roce 2022 klesl o přibližně 20 % po poklesu o 2,65 % v roce 2021, čímž se prohloubil jeho nedostatečný výkon oproti globálním protějškům. Zahraniční investoři letos stáhli více než 50 miliard dolarů z rozvíjejících se trhů mimo Čínu.

Index MSCI AC Asia Pacific ex Japan zachycuje zastoupení velkých a středních společností ve 4 z 5 zemí s rozvinutými trhy* (kromě Japonska) a 8 zemí rozvíjejících se trhů* v regionu Asie a Tichomoří.

KUMULATIVNÍ VÝKONNOST INDEXU — HRUBÉ VÝNOSY (USD)
(LISTOPAD 2007 – LISTOPAD 2022)

Ačkoli žádný z účastníků průzkumu nevidí, že asijské akcie v příštím roce klesají, předpovědi byly široké – od plochých výnosů po 15% skok – což podtrhovalo opatrnost ohledně rizik globální recese a skalnatého znovuotevření Číny. Zatímco regionální ukazatele mohou podle průzkumů stratégů překonat index S&P 500, nedosáhnou na to, aby získaly zpět své vlastní vrcholy z roku 2021, i když se naplní ten nejbýčí odhad. Průzkum mezi správci asijských fondů provedený Bank of America tento měsíc také ukázal, že asi 90 % respondentů očekává růst asijských akcií mimo Japonsko.

Největší katalyzátory

Očekává se, že rychlé zrušení omezení Covid v Číně podpoří upadající ekonomiku – a její regionální obchodní partnery – s téměř 5% růstem zaznamenaným v roce 2023. Dalším hnacím motorem bude slabší dolar, přičemž dolarový index neustále klesá ze svého rekordu v září.

Stratégové se domnívají, že počáteční oživení trhu je způsobeno nízkým oceněním, po kterém následuje růst očekávání zisku. Odhady budoucích zisků indexu MSCI Asia Pacific ex-Japan Index od začátku listopadu vzrostly o 3,6 %, což naznačuje, že snížení ratingu mohlo dosáhnout dna, zatímco u členů S&P 500 pokračuje snižování.

TOP 10 složek indexu MSCI AC Asia Pacific ex Japan

„Domníváme se, že Asie může překonat výkonnost v roce 2023,“ napsal tento měsíc Dan Fineman, spoluvedoucí asijsko-pacifické akciové strategie v Credit Suisse Group AG. „Globální investoři přesouvají finanční prostředky z USA do Asie na základě odolných horních linií, lepších marží a ziskových cyklů, slabšího dolaru a pozitivního obratu v revizích EPS.“

Co se mění

Podle Tiny Tengové z CMC Markets se Čína v letošním roce, kdy se trend změní, stane znovu „investovatelnou“, což pomůže řídit nadvýkonnost Severní Asie ve srovnání s jejími jižními protějšky.

Jižní Korea – a v menší míře Tchaj-wan – se stávají oblíbenými, protože mají prospěch ze zlepšení cyklu zásob technického hardwaru. Mezi makléři doporučujícími tyto trhy patří také Allianz SE, Morgan Stanley a Goldman Sachs Group Inc.

Pohledy na trhy na jihu jsou čím dál horší. Relativně vyšší valuace Indie po sérii rekordů by mohly vést k jejímu podprůměrnému výkonu. 

Rok 2022 byl poznamenán řadou náročných jevů, včetně inflace, vysokých úrokových sazeb, absurdního oceňování podniků a geopolitických nejistot v důsledku důsledků rusko-ukrajinské války, protivětrů v Číně, a to jak kvůli politice země s nulovou tolerancí covidů. a politické napětí s Tchaj-wanem – to vše vedlo k přísnějším finančním podmínkám a oslabení ekonomické aktivity po celém světě. Ani Indie nezůstala od tohoto makrovývoje izolována a země bude pravděpodobně ovlivněna dále v roce 2023, i když v menší míře.

Největší rizika

Klíčová věc, kterou je třeba poznamenat, je, že akcioví analytici mají tendenci být optimističtí směrem do nového roku. Předpovědi pro rok 2022 byly také optimistické, protože řada analytiků z Wall Street nabízela čínské akcie ke koupi.

Přes všechen optimismus je pro příští rok mnoho výzev, přičemž klíčovou obavou jsou obavy z načasování a rozsahu znovuotevření Číny.

Dojde také k rozsáhlým globálním rizikům, kdy investoři budou sledovat potenciální chyby v politice Federálního rezervního systému a pokračující narušení dodávek zemědělství kvůli válce na Ukrajině.

"Černá labuť v místnosti je riziko, že Fed bude 'znovu příliš pozdě', ale tentokrát při snižování sazeb," řekl Havard Chi, vedoucí výzkumu v aktivistické firmě Quarz Capital Asia Singapore Pte. Obecně je však optimistický ohledně asijských akcií a předpovídá, že index MSCI Asia Pacific může do konce roku 2023 získat 10–15 % díky lepšímu hodnocení a výnosům.

Zdroj: Bloomberg, MSCI, Yahoo Finance, Forbes

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.