S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

5 společností, které zvyšují své dividendy jako o závod a pravděpodobně v tom budou pokračovat

Michal Šnobl
20. 12. 2022
7 min read

Zde je 5 vysoce kvalitních dividendových společností, které by následujících letech měly pokračovat v nezadržitelném růstu svých dividend. Přidejte, že ceny jejich akcií letos klesaly někdy až o desítky procent, což tlačí jejich dividendové výnosy nahoru a právě teď to vypadá na skvělé dlouhodobé nákupy.

Dividendové akcie

Prologis $PLD+0.2%

Prologis je globálním lídrem v oblasti logistických nemovitostí se zaměřením na vysoce bariérové a rychle rostoucí trhy. K 31. prosinci 2020 společnost vlastnila nebo měla investice do nemovitostí a developerských projektů, a to zcela vlastněných nebo prostřednictvím společných investic, v celkovém objemu přibližně 984 milionů čtverečních stop (91 milionů metrů čtverečních) v 19 zemích. Prologis pronajímá moderní logistická zařízení různorodé základně přibližně 5 500 zákazníků převážně ve dvou hlavních kategoriích: mezipodnikové a maloobchodní/online plnění.

Pětiletý cenový graf akcie PLD, Zdroj: Google Finance 

Prologis poskytl svým investorům na začátku tohoto roku 25% navýšení. Za posledních pět let dosáhla společnost 12% složeného ročního růstu dividend, což je dvojnásobek průměru v sektoru REIT.

Společnost by měla být schopna nadále zvyšovat své výplaty nadprůměrným tempem. Prologis má výrazný vložený růst nájemného. Kromě toho má rozpracovaných několik developerských projektů a nedávno koupila svého nejbližšího rivala Duke Realty za 26 miliard dolarů. Tyto katalyzátory by jí měly umožnit růst příjmů nadprůměrným tempem, což jí umožní nadále zvyšovat dividendu ve výši 2,82 %.

American Tower $AMT-0.3%

American Tower vlastní a provozuje více než 220 000 mobilních věží po celých USA, Asii, Latinské Americe, Evropě a Africe. Po akvizici CoreSite také vlastní a/nebo provozuje 25 datových center na osmi trzích v USA. Na svých věžích má společnost velmi koncentrovanou zákaznickou základnu, přičemž většinu příjmů na každém trhu generuje pouze několik nejlepších mobilních operátorů. Společnost provozuje více než 40 000 věží v USA, což představovalo více než polovinu jejích celkových příjmů v roce 2021. Mimo USA je největší přítomnost American Tower v Indii a Brazílii, kde provozuje zhruba 75 000 a 19 000 věží. American Tower funguje jako realitní investiční fond.

Pětiletý cenový graf akcie AMT, Zdroj: Google Finance 

American Tower byla v posledních letech strojem na růst dividend. Společnost nedávno oznámila svou poslední platbu, která byla o 6,1 % vyšší než v minulém čtvrtletí a o 12,2 % vyšší než před rokem. To pokračovalo v nezastavitelném růstu dividend společnosti od doby, kdy se před více než deseti lety stala REIT. S poptávkou po digitální infrastruktuře stejně silnou jako kdykoli předtím, poháněnou upgrady 5G a iniciativami digitální transformace, by American Tower měla být schopna pokračovat v růstu své dividendy, která nyní přináší 2,98 %, v následujících letech.

Realty Income $O+0.2%

Realty Income, "The Monthly Dividend Company", je společnost zařazená do indexu S&P 500, která se zaměřuje na poskytování spolehlivého měsíčního příjmu akcionářům. Společnost je strukturována jako REIT a její měsíční dividendy jsou podporovány peněžním tokem z více než 6 500 nemovitostí vlastněných na základě dlouhodobých nájemních smluv s komerčními klienty.

Pětiletý cenový graf akcie O, Zdroj: Google Finance 

Realty Income má jeden z nejpůsobivějších záznamů o růstu dividend v sektoru REIT. Společnost nedávno zvýšila své 101. čtvrtletní zvýšení dividendy v řadě. To snadno kvalifikuje člena S&P 500 jako  dividendového aristokrata.

Realty Income by neměl mít problém pokračovat v růstu své výplaty. Má výjimečně silný finanční profil, který jí umožňuje pokračovat v získávání stabilních nemovitostí produkujících příjmy, jako jsou sklady, obchody s potravinami a lékárny. V tomto roce již koupila více než 5 miliard dolarů těchto nemovitostí, čímž pomohla podpořit více než 5% nárůst dividendy, což přináší atraktivních 4,69 %.

Digital Realty $DLR+0.6%

Digital Realty vlastní a provozuje téměř 300 datových center po celém světě. Má více než 35 milionů pronajímatelných čtverečních stop na pěti kontinentech. V posledních letech společnost Digital Realty snížila důraz na tzv. „cold shells“ a nyní poskytuje služby vyšší úrovně především nájemcům, kteří outsourcují své související IT potřeby společnosti Digital. Digital Realty se také více přesunulo do společného podnikání, stále více slouží podnikům a usnadňuje připojení k síti. Digital Realty funguje jako realitní investiční fond.

Pětiletý cenový graf akcie DLR, Zdroj: Google Finance 

Společnost Digital Realty na začátku tohoto roku zvýšila dividendu o 5 %. To znamenalo 17. rok v řadě, kdy se zvyšovala dividenda a provozovatel datového centra zůstal ve vybrané skupině REIT, které od svého IPO každoročně zvyšovaly své výplaty. Digital Realty by mělo být schopné pokračovat v růstu dividendy, která přináší atraktivních 4,91 %. Probíhá několik projektů vývoje a expanze datových center, díky nimž může těžit ze silné celosvětové poptávky po řešeních datových center.

Mid-America Apartment Communities $MAA-0.9% 

Mid-America Apartment Communities je realitní investiční fond zabývající se akvizicí, provozem a rozvojem vícerodinných bytových komunit umístěných především na jihovýchodě a jihozápadě Spojených států. Portfolio nemovitostí společnosti obsahuje podíly ve většině států v těchto dvou regionech. Konkrétně státy Texas, Florida a Severní Karolína obsahují většinu celkového počtu bytových jednotek Mid-America Apartment. Společnost získává téměř všechny své příjmy ve formě výnosů z pronájmů. Většina těchto příjmů pochází také z jejích držeb v Texasu, na Floridě a v Severní Karolíně. MAA také částečně vlastní a provozuje řadu komerčních nemovitostí.

Pětiletý cenový graf akcie MAA, Zdroj: Google Finance 

Společnost Mid-America Apartment Communities nedávno zvýšila dividendu o dalších 12 %. To znamenalo 13. rok růstu dividend v řadě. REIT těží ze silné poptávky po bytech, protože stále více lidí migruje do regionu Sun Belt, kam soustředí své operace. To udržuje úroveň obsazenosti na vysoké úrovni a zvyšuje nájemné. Střední Amerika má také ve výstavbě několik bytových komunit, které by měly v nadcházejících letech řídit další růst příjmů. Dividendový výnos v současnosti představuje 3,61 %.

Zdroj: Fool, Yahoo Finance, Everything money

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.