S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Táto extrémne lacná spoločnosť, ktorú vlastní aj Warren Buffett Vás spraví bohatým

Kristian Šooš
20. 12. 2022
4 min read

Táto zaujímavá a netradičná spoločnosť má všetky predpoklady, na to aby dosahovala dlhodobý úspech a prinášala vysoké zisky pre investorov. Spoločnosť sa špecializuje na bohatých zákazníkov, ktorí nemajú problém so spotrebou aj počas recesie.

Spoločnosť zameraná na luxusnú klientelu.

Krátka definícia spoločnosti $RH+6.9% 

RH spolu so svojimi dcérskymi spoločnosťami pôsobí ako maloobchodný predajca v oblasti bytového zariadenia. Ponúka produkty v rôznych kategóriách, vrátane nábytku, osvetlenia, textílií, kúpeľňových potrieb, dekorácií, exteriérov a záhrad a detského a tínedžerského nábytku. Spoločnosť poskytuje svoje produkty prostredníctvom svojich maloobchodných galérií a Source Books, ako aj online prostredníctvom rh.com, rhbabyandchild.com, rhteen.com a rhmodern.com, ako aj waterworks.com.

Rovnako ako mnohé maloobchodné spoločnosti, aj ich podnikanie čelí makroekonomickým protivetrom súvisiacim s infláciou a rastúcimi úrokovými sadzbami. Zisky za tretí štvrťrok poukazujú na dopady týchto výziev.

Konkurenčná priekopa

Termín „ekonomická priekopa“, ktorý vytvoril Warren Buffett, sa týka schopnosti spoločnosti udržať si konkurenčnú výhodu nad súpermi a dlhodobo chrániť svoje ziskové marže. Pre RH to závisí od prekročenia koreňov obchodu s nábytkom a postavenia sa ako globálnej luxusnej značky so všetkým potenciálnym rastom a zvyšovaním marží, ktoré so sebou prináša.

Finančné výsledky spoločnosti

Aby sa to podarilo, spoločnosť rozširuje svoje podnikanie, aby sa viac priblížila k životnému štýlu bohatých. Zmena názvu z Restoration Hardware na elegantnejšie a nejednoznačnejšie „RH“ bola prvým krokom v tomto procese. Teraz sa stratégia vyvinula tak, aby do svojich showroomov zahŕňala opulentné reštaurácie a penzióny. V decembri spoločnosť rozšírila svoje portfólio akvizíciou spoločností Dmitry & Co a Jeup Inc., ktorých cieľom bolo poskytnúť RH väčšie zastúpenie v oblasti zákazkového nábytku a čalúnenia - podniky, ktoré sa zameriavajú na bohatú klientelu.

Tieto snahy samy osebe nevyhnutne nepodporia rast. Namiesto toho sú zamerané na posilnenie dobrého mena značky, čo pomôže zabezpečiť jej budúci úspech. A aj keď môže trvať niekoľko rokov, kým sa stratégia prejaví, RH má dobré výsledky a aktuálna situácia a cena môžu byť výborným vstupom pre dlhodobo zameraných investorov.

Rating a stanovená priemerná cena spoločnosti

Spoločnosť medzi fiškálnym rokom 2016 a fiškálnym rokom 2021 zvýšila svoje príjmy o 76 % na 3,76 miliardy USD, pričom v rovnakom časovom období zvýšila svoju hrubú maržu z 32 % na 49 %, čo je znakom, že prechod na luxus prináša požadované výsledky. Takže zatiaľ čo investori sa možno budú musieť vysporiadať s niekoľkými ťažkými štvrťrokmi, kým sa trh s bývaním nezlepší, budúcnosť vyzerá jasne. O Warrenovi Buffettovi a Berkshire je známe, že rád stávkuje na hodnotné akcie a RH do tejto kategórie zapadá. S forwardovou cenou k zisku (P/E) násobkom iba 13 sú akcie výrazne lacnejšie ako priemer S&P 500.

Top vlastníci akcií

Môžeme vidieť, že iba 2/10 top vlastníkov akcií znižovali svoj podiel, čo osobne považujem za bullish a na druhej strane ostatné fondy v celkom vysokej miere navyšovali svoje podiely.

Ja osobne považujem túto spoločnosť a smer akým sa "uberá" za vysoko perspektívny, nakoľko smerovanie na bohatú klientelu je podľa mňa veľmi správne, nakoľko bohatých "neodradí" od nakupovania ani recesia a podobne. Moje tvrdenie potvrdzuje asi aj stav, že top vlastníci akcií sú tiež bullish a navyšujú svoje pozície, samozrejme je to len môj názor a nie investičná rada, preto pred investíciou si spravte podrobnú a vlastnú analýzu.

Zdroje: Yahoo.Finance Money.CNN Fool

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.