S&P 500 ^GSPC 5,116.17 +0.32%
Tesla TSLA $194.05 +15.31%
Alphabet GOOG $167.90 -3.33%
Apple AAPL $173.50 +2.48%
Meta META $432.62 -2.41%
Microsoft MSFT $402.25 -1.00%
Amazon AMZN $180.96 +0.75%
Nvidia NVDA $877.47 +0.01%

Problém v dokazovaní Proof-of-Reserves? Audítorská firma Mazars odstupuje od Binance, Kucoin a Crypto.com+Burryho názor

Kristian Šooš
22. 12. 2022
3 min read

Globálna audítorská spoločnosť Mazars vymazala webovú stránku, ktorá hostila prácu s dôkazmi o rezervách pre burzy s kryptomenami: Binance, Kucoin a Crypto.com. Keď však Binance a Mazars oznámili správu o potvrdení rezerv pre bitcoinové rezervy burzy, mnohí ľudia rýchlo poukázali na to, že táto správa pokrýva len malú časť aktivít Binance a vzniklo veľa otáznikov, prečo Mazars odstupuje od spolupráce.

Čo stojí za odstúpením auditorskej spoločnosti?

Globálna audítorská spoločnosť Mazars vymazala webovú stránku, ktorá hostila prácu s dôkazmi o rezervách alebo poslednú dobu častokrát spomínanú proof-of-reserves pre burzy s kryptomenami. Spoločnosť povedala Bloombergu, že do budúcnosti pozastavuje spoluprácu s krypto spoločnosťami a potvrdzovaní proof-of-reserves.

Mazars sa v posledných týždňoch niekoľkokrát objavil v krypto správach, pretože tieto správy začal vydávať pre kryptomenové burzy. Myšlienkou je, že burzy by mohli upokojiť svojich používateľov po páde FTX. Medzi klientov audítorskej firmy patria alebo skôr patrili aj Crypto.com a Kucoin. Najprominentnejším klientom však bola Binance. Mazars minulý týždeň potvrdil, že Binance drží dostatok bitcoinov $BTCUSD-3.0% a wrapped bitcoinov na pokrytie zostatkov všetkých používateľov na burze k 22. novembru o 23:59 UTC.

Keď však Binance a Mazars oznámili správu o potvrdení rezerv pre bitcoinové rezervy burzy, mnohí ľudia rýchlo poukázali na to, že táto správa pokrýva len malú časť aktivít Binance.

Dalo by sa to považovať za krok správnym smerom, ale neznamená to veľa, pokiaľ ide o to, ako Binance narába so všetkými krypto aktívami vo všetkých svojich produktoch. Podobne je ťažké zistiť, či sú používateľské aktíva správne oddelené od vlastnej súvahy Binance.

Pokiaľ Binance nezdieľa úplný obraz, nie je možné so 100% istotou povedať, že Binance v súčasnosti drží používateľské účty v segregovaných krypto peňaženkách bez akéhokoľvek vystavenia trhu. Krok Mazars nemusí úplne znamenať, že správy a výsledky boli nesprávne a neželané. Môže to znamenať, že audítorská spoločnosť si nemyslí, že spolupráca s kryptofirmami po posledných udalostiach stojí za toto riziko. Ľudia týmto správam venovali veľkú pozornosť, čo znamená, že Mazars čelí ohrozeniu svojej reputácie, ak jedna z týchto búrz zlyhá tak či onak.

Budovanie dôvery si vyžaduje veľa úsilia a hlavne v kryptopriemysle a tieto audítorské správy sa po páde FTX objavili príliš rýchlo. Aj keď boli správnym krokom, preukázanie, že používateľské aktíva sú v bezpečí, si bude vyžadovať dôkladnejší prístup.

Čo si o tom myslí Burry?

https://twitter.com/michaeljburry/status/1603786372996665344

„Toto je problém. Keď som v roku 2005 začal používať nový druh swapu na úverové zlyhanie, naši audítori sa učili v práci,“ napísal Burry v piatok na Twitteri. "To nie je dobré. To isté platí pre FTX, Binance atď. Audit je v podstate bezvýznamný."

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.