S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Tieto 3 investičné rady dodržuje Warren Buffett aj Elon Musk a do roku 2023 by ste mali aj vy

Kristian Šooš
25. 12. 2022
4 min read

Buffett a Musk dosiahli obrovský úspech dodržiavaním spoločných zásad investovania a aj keď nemajú veľa spoločného, ​​no zdá sa, že majú podobné investičné filozofie, ktoré sa im vyplácajú dlhodobo.

Spoločné zásady investovania.

Keď majú dvaja veľmi rozdielní multimiliardári rovnaké rady, stojí za to venovať im pozornosť a niečo sa priučiť. Výrazne sa líšia vekom, vystupovaním a záujmami. Zdá sa, že jediná vec, ktorú majú Buffett a Musk spoločné, je, že obaja patria medzi najbohatších ľudí na svete. Buffett a Musk sa však zhodujú aspoň v jednej oblasti. Tu sú investičné rady, ktoré obaja multimiliardári odporúčajú dodržiavať.

1. Investujte do toho, čo poznáte a čomu veríte

Buffett bol niekedy kritizovaný za to, že nenakupoval technologické akcie častejšie. Neochvejne však investoval len do podnikov, ktorým rozumie. Buffett vo svojom liste akcionárom Berkshire Hathaway z roku 2013 napísal, že je životne dôležité, „aby sme rozpoznali hranicu nášho „kruhu kompetencií“ a zostali v ňom.

Dobre poznať obchod však nestačí. Aj keď je známy ako hodnotový investor, Buffett si myslí, že viera v spoločnosť je dôležitejšia ako jej ocenenie. Ako uviedol vo svojom liste akcionárom Berkshire z roku 1989:

"Je oveľa lepšie kúpiť skvelú spoločnosť za spravodlivú cenu ako spravodlivú spoločnosť za skvelú cenu." 

Musk je na tom rovnako. Je známy skôr svojím podnikaním ako investovaním. Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla však v máji 2022 tweetoval:

"Nakupujte akcie niekoľkých spoločností, ktoré vyrábajú produkty a služby, ktorým *vy* veríte.“

2. Netrápte sa tým, čo robí celkový trh

Tento bod je dosť akutálny a vystihuje situáciu na trhu a náladu investorov. V októbri 2008 sa akciový trh prepadol v dôsledku jednej z najväčších finančných kríz v histórii. Buffett sa však neznepokojoval. V článku s názorom New York Times napísal:

"Môj nákup určuje jednoduché pravidlo: Buďte bojazliví, keď sú ostatní chamtiví a buďte chamtiví, keď sa ostatní boja.." 

Táto perspektíva je pochopiteľná pre muža, ktorého mentorom bol Benjamin Graham, otec hodnotového investovania. Graham zahrnul dnes už slávnu alegóriu o investorovi, ktorého nazval „Pán Market“, do svojej klasickej knihy z roku 1949 Inteligentný investor . Kým pán Market (ktorý zastupoval celkový akciový trh) bol zvyčajne racionálny, niekedy sa správal nevyspytateľne. Divoké výkyvy nálad pána Marketa predstavovali veľké príležitosti pre iných investorov.

Zdá sa, že Musk v tomto princípe plne súhlasí s Buffettom. Pred siedmimi mesiacmi na Twitteri napísal: "Neprepadajte panike, keď to robí trh."

3. Investujte dlhodobo

Keď veľa ľudí myslí na dlhodobé investovanie typu buy and hold, vybaví sa im Buffett, čo nie je prekvapujúce. Veľa hovoril o dlhodobom myslení. Oracle of Omaha dokonca vo svojom liste akcionárom Berkshire v roku 1998 napísal:

"Naše obľúbené obdobie držby je navždy."

Je však dôležité pochopiť kontext tohto slávneho citátu o držbe akcií navždy. Buffett pred vyhlásením uviedol podmienku: Obdobie držby navždy je len pre „vynikajúce podniky s vynikajúcim manažmentom“. Keď už Buffett neverí, že podnik alebo jeho výkonný tím je výnimočný, predá ho.

Musk zdieľa túto filozofiu. Vo svojom spomínanom tweete zo začiatku tohto roka o nákupe akcií spoločností, ktorým veríte, uviedol:

„Predávajte len vtedy, ak si myslíte, že ich produkty a služby sú na zhoršujúcom trende.“

Niekomu sa tieto 3 rady môžu zdať ako nezaujímavé a že to ovláda každý, avšak nesúhlasil by som s tým a myslím si, že je dôležité si to pripomínať. Čo sa týka mňa úplne súhlasím s ich radami, nakoľko sa tiež zameriavam na dlhodobé investície, ktoré chcem držať roky.

DISCLAYMER: Toto nie je investičná rada, iba zhrnutie rád uznávaných investorov.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.