S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Top manažeři se akutně zbavují těchto 3 akcií. Co je k tomu vedlo?

Pavel Botek
26. 12. 2022
5 min read

Údaje k 15. prosinci 2022 ukazují, že se řada manažerů zbavuje 3 různých akcií, kde v čele stojí akcie společnosti Meta Platforms. O jaké další akcie se jedná? Co manažery vede k prodeji?

Meta Platforms

3 akcie, které top manažeři prodávají

Tyto akcie jsou prodávány vrcholovými manažery.

  1. Comcast $CMCSA-5.8%   
  2. Meta platformy $META-10.6% 
  3. Home Depot $HD-0.3% 

Pro tvorbu tohoto článku jsem se inspiroval od manažerů společnosti Morningstar, kteří pravidelně vydávají své poznatky, cenové cíle či změny v portfoliu. Nejnovější zprávy ukazují, že se ve velkém zbavují právě těchto 3 zmíněných akcií - $CMCSA-5.8%, $META-10.6%, $HD-0.3%.

Comcast

Akcie $CMCSA-5.8% ztrácí od začátku roku - 30.7%.

Údajně až 9 manažerů prodávalo akcie CMCSA v minulém čtvrtletí. Akcie mají za sebou těžký rok, jen ve třetím čtvrtletí ztratily zhruba 25 %. Růst Comcastu se zpomalil a manažeři si myslí, že dny středního jednociferného růstu širokopásmového připojení jsou za námi. Společnost má však skvělý peněžní tok, který byl vrácen akcionářům prostřednictvím zpětných odkupů a dividend, čímž se zvýšila hodnota pro akcionáře.

Zábavní a telekomunikační gigant Comcast v současnosti čelí velkému problému. Tím problémem je ztráta zákazníků kabelové televize, což je velice nepříjemné pro tohoto giganta. Sestupný trend je hlavním důvodem, proč se podnikání Comcastu v oblasti kabelové televize od roku 2013 neustále zmenšuje a oslabuje.

Problémem je širokopásmové připojení nebo vysokorychlostní připojení k internetu, které umožňuje streamování videa. Růst širokopásmového podnikání společnosti Comcast, kdysi hnací silou růstu, který kompenzoval ztráty zákazníků televize, se zpomaluje. Dokud nebude tento problém zcela vyřešen, bude velice obtížné hledat pozitiva a důvody k držbě této akcie.

Meta Platforms

Akcie $META-10.6% ztrácí od začátku roku -65,13%.

Dalších 8 manažerů společnosti Morningstar v minulém čtvrtletí odprodalo akcie Meta Platforms. Největší sociální síť na světě čelila v roce 2022 nepříznivým faktorům, včetně silného dolaru, ekonomické nejistoty, změny zásad ochrany osobních údajů společnosti Apple a možných pokut za nedodržování evropských pravidel ochrany osobních údajů. Přestože se mnohým může začít jevit cena akcie META jako atraktivní, tak jsou zde i tací, kteří raději prodávají před dalším propadem.

Jaké jsou zde rizika/problémy?

  • Regulátoři EU neustále hrozí společnosti antimonopolními pokutami, které by mohly dosáhnout až 10% ročních příjmů společnosti, což činí 11,8 miliardy dolarů na základě posledních 12 měsíců.
  • V posledních dvou letech Meta utratila více než 19 miliard dolarů za svůj segment Reality Labs (metaverse). Jednotka je nesmírně nerentabilní a společnost říká, že bude trvat roky, než bude zisková.
  • Odchod manažerů a prodeje akcií klíčovými manažery.
  • V roce 2022 došlo k historicky prvnímu poklesu tržeb společnosti Meta.
  • Provozní marže společnosti Meta se snížila na nejnižší úroveň za posledních deset let.
  • Očekává se, že globální výdaje na reklamu zpomalí, protože Federální rezervní systém pokračuje ve zvyšování úrokových sazeb a ekonomika balancuje na pokraji recese.

Home Depot

Akcie $HD-0.3% ztrácí od začátku roku -22%.

Další manažeři varují před akciemi HD, u kterých pouze poukazují na nadhodnocení, přičemž tvrdí, že reálná hodnota je 270$ za akcii. Největší světový specializovaný prodejce domácích potřeb má za sebou poměrně dobrý rok 2022, těží ze zdravé dlouhodobé dynamiky bydlení a zlepšení své merchandisingové a distribuční sítě.

Přestože se HD drží v této těžké době poměrně dobře, může být alarmující zpráva HD či konkurenta Walmartu ohledně vzrůstajícího počtu krádeží. Nejde ani tak o vzniklé ztráty, ale spíš o zhoršující se finanční stav lidí, což se může v roce 2023 ještě víc stupňovat. Ex generální ředitel HD dokonce varuje před enormně vzrůstajícím počtem krádeží, dokonce to označuje za epidemii, která se šíří rychleji než covid.

  • Držíte akcie některé ze zmíněných společností?
  • Pokud ano, vnímáte určitá rizika či problémy, jenž mohou ještě hnout s cenou akcie směrem dolů?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.