S&P 500 ^GSPC 5,121.7 +1.14%
Apple AAPL $184.55 +6.66%
Nvidia NVDA $883.79 +2.99%
Meta META $451.48 +2.22%
Microsoft MSFT $406.14 +2.08%
Amazon AMZN $186.68 +1.06%
Alphabet GOOG $167.22 -0.74%
Tesla TSLA $180.52 +0.28%

P/E pod 10 a dividenda k 5%? Tato společnost může být zajímavou hrou na pasivní příjem

Pavel Botek
28. 12. 2022
6 min read

Dnes se podíváme na jednu společnost z odvětví bankovnictví, která v posledních letech podnikla řadu významných kroků, které jsou nákladné, ale s odstupem času mohou přinést zasloužené ovoce. O jakou společnost se jedná?

Sídlo Truist Financial Corporation

Truist Financial Corporation $TFC+1.3% je výsledkem velké fúze mezi společnostmi SunTrust a BB&T, která vytvořila banku s aktivy ve výši více než 548 miliard dolarů.

Integrace dvou mamutích bank není snadný úkol, protože existuje mnoho nákladů spojených s fúzí, které zhatí následné výsledky zisku. Společnost Truist se nyní zabývá těmito náklady souvisejícími s fúzí v posledních několika letech, které mohou činit stovky milionů dolarů za čtvrtletí.

Zdá se však, že náklady spojené s fúzí se nyní snižují. Ve třetím čtvrtletí činily tyto náklady celkem 152 milionů dolarů, což je o 30 % méně než v předchozím čtvrtletí a o 58 % méně meziročně. 

Generální ředitel společnosti Truist Bill Rogers uvedl, že konečné náklady na fúzi přijdou ve čtvrtém čtvrtletí a dokončení integrace bude "monumentálním krokem vpřed".

Truist Financial je šestou největší komerční bankou ve Spojených státech. Společnost se sídlem v Charlotte v Severní Karolíně nabízí řadu služeb spotřebitelům a komerčním klientům prostřednictvím 2 119 bankovních kanceláří a 3 185 automatických bankomatů.

Stabilní růst úvěrů, vyšší úrokové sazby a snaha společnosti Truist Financial o zlepšení příjmů z poplatků pravděpodobně nadále pomohou financím. Společnost provádí strategické akvizice, aby podpořila růst příjmů z příchozích poplatků zákazníků.

  • Jen v posledních několika letech získala společnosti BankDirect Capital Finance, BenefitMall, Kensington Vanguard National Land Services a Constellation Affiliated Partners, aby posílila pojišťovací činnost

Společnost mě zaujala především řadou úspěšných akvizic, což jen posouvá její konkurenceschopnost a toky příjmů. Líbí se mi růst v oblasti pojišťovnictví společnosti Truist, kde banka zvyšuje svou sílu v této části svého podnikání akvizicí Regions Insurance Group v roce 2018, několika menšími akvizicemi v roce 2020, Constellation Partners v roce 2021 a BenefitMall a Bank Direct Capital Finance v roce 2022.

  • Společnost Truist má vedoucí podíl na trhu na mnoha trzích s vysokým růstem v zemi a nabízí širokou škálu produktů a služeb prostřednictvím retailového bankovnictví a bankovnictví malých podniků, komerčního bankovnictví, podnikového a investičního bankovnictví, pojištění, správy majetku a specializovaných úvěrových podniků.
  • Náklady jsou v tomto bodě stále ještě dost vysoké, což musíte brát v potaz. Obecně se počítá s tím, že okolo roku 2024 nastane zlom a dluh již nebude tak významnou položkou.
V letošním roce TFC ztrácí -29.07%

Co se týká posledních čtvrtletních výsledků 👇

Společnost Truist Financial oznámila zisk na akcii (EPS) za třetí čtvrtletí ve výši 1,20 USD při tržbách 5,6 miliardy USD na začátku tohoto měsíce.

Vzhledem ke všem nákladům spojeným s fúzí banka také říká investorům, jak by vypadaly zisky na normalizovanějším základě. Upravený zisk na akcii by činil 1,42 USD, což znamená 1,51% návratnost aktiv (ROA) a 22,6% návratnost hmotného kmenového kapitálu (ROTCE), což jsou poměrně silné výnosy.

Upravený zisk společnosti Truist Financial byl za třetí čtvrtletí roku 2022 1,24 USD na akcii a nedosáhl tak odhadu ve výši 1,26 USD.

Výsledky byly poškozeny především poklesem neúrokových výnosů a vyššími opravnými položkami. Nicméně průměrný růst úvěrů a vyšší sazby vedly k růstu NII, což bylo velkým pozitivem.

  • NII = Čistý úrokový výnos

Příjmy rostou, výdaje klesají

Celkové tržby činily 5,85 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 4,4%. Horní linie však zaostala za odhadem ve výši 5,92 miliardy dolarů.

Daňový ekvivalent NII se meziročně zvýšil o 16 % na 3,78 miliardy dolarů. Nárůst byl tažen silným růstem úvěrů a vyššími tržními úrokovými sazbami spolu s dobře kontrolovanými náklady na vklady a solidním růstem vkladů, což bylo částečně kompenzováno nižším přírůstkem nákupního účetnictví. Odhad pro NII byl 3,74 miliardy dolarů.

Čistá úroková marže se meziročně zvýšila o 31 bazických bodů na 3,12 %, zatímco odhad byl 3,16 %.

Neúrokové výnosy se snížily o 11,1 % na 2,10 miliardy USD. Důvodem byl především pokles příjmů z investičního bankovnictví a obchodování, příjmů z hypoték na bydlení a ostatních příjmů. Odhad byl okolo 2,26 miliardy dolarů.

Neúrokové náklady činily 3,61 miliardy dolarů, což je o 4,8% méně než v předchozím čtvrtletí, což je dobrá zpráva.

Upravený poměr efektivity činil 56,4 % oproti 57,9 % v předchozím čtvrtletí. Pokles poměru účinnosti naznačuje zlepšení ziskovosti.

K 30. září 2022 činily celkové průměrné vklady 420,1 miliardy USD, což je mezičtvrtletní pokles o 1%. Průměrné celkové úvěry a leasingy ve výši 309,4 miliardy dolarů vzrostly o 4,3% čtvrtletně.

Takto komentoval výsledky ředitel společnosti 👇

(70) Truist Financial CEO on earnings: Worst is behind us - YouTube

Co se týká dividendy, tak se v tomto případě bavíme o necelých 5%. Dividenda je v případě TFC nepřetržitě vyplácena od roku 1995, což je pěkná řada let bez vynechání.

Financial 

Co se týká základních ukazatelů:  P/E = 9.7, což je lehce pod průměrem napříč celým sektorem. Stejně tak nízko a zároveň pod sektorovým průměrem jsou i hodnoty P/B (0.9) a P/S (2.4). V současnosti nemusí být kvůli výši dluhu společnost pro mnohé atraktivní, avšak v rámci sledování si myslím, že v průběhu let můžeme o této bance ještě hodně slyšet a vidět řadu pokroků.

  • Znáte tuto společnost?
  • Máte akcie TFC v portfoliu?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.