S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Budujete pasivní příjem? Pak by tyto 2 společnosti neměly chybět ve vašem portfoliu.

Martin Bartkovský
28. 12. 2022
11 min read

Vzhledem k tomu, že je zde populárním tématem tvorba pasivního příjmu, nebo dalšího příjmu celkově, tak se dnes podíváme na dvě akcie, které osobně využívám k tvorbě příjmu z dividend, a osobně si myslím, že by neměly chybět v portfoliu žádného dividendového investora. O jaké dvě akcie jde? To se dočtete níže.

V dnešní době čím dál více lidí chápe, že je užitečné si budovat více druhů příjmu. Tím nejjednodušším druhem příjmu na vybudování je ten dividendový. Dnes se tedy podíváme na dvě REIT společnosti, které osobně mám v portfoliu, a které by podle mě neměly chybět v žádném dividendovém portfoliu.

Proč zrovna REIT společnosti?

Osobně většinou vybírám REIT společnosti do portfolia jako příjmovou složku právě proto, protože se zde dají najít kvalitní společnosti se slušným dividendovým výnosem. REIT společnosti totiž musí vyplácet akcionářům 90 % zdanitelných příjmů, a to je hlavní důvod, proč i kvalitní a velké REIT společnosti nabízejí slušné dividendové výnosy, a proto taky mám osobně REIT společnosti rád. Jdeme se tedy podívat na dvě společnosti, které jsou velké, kvalitní, a nabízejí slušný dividendový výnos.

Medical Properties Trust $MPW-2.1%

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Jedná se o realitní investiční fond, který pronajímá nemovitosti poskytovatelům zdravotní péče. Společnost vlastní 434 nemovitostí napříč USA, Evropou, a Austrálii. Více než 70 % těchto nemovitostí jsou Všeobecné nemocnice. Dále například společnost provozuje rehabilitační centra, nemocnice pro dlouhodobou akutní péči a další typy nemocničních zařízení.

Cena akcie za posledních dvanáct měsíců klesla o více než 50 %, což přináší skvělý dividendový výnos ve výši zhruba 10 % ročně.

Co je zapotřebí si u této společnosti uvědomit, tak je to, ve kterém segmentu společnost operuje. Společnost působí v segmentu zdravotní péče, a to konkrétně v pronájmu nemocničních zařízení, což je jedna ze základních služeb, kterou obyvatelé využívají i v dobách inflace, takže se zde dá bavit o odolnosti proti inflaci. Pokud je totiž člověk nemocný, nebo zraněný, tak to nemůže řešit až pomine krize, ale musí to řešit hned. Toto dává společnosti výhodu, kdy poptávka po jejich službách bude i v době krizí, a nemusí se tolik obávat, že by jejich služby zákazníci přestali využívat například kvůli nedostatku peněz, nebo právě vysoké inflaci.

Na společnosti se mi hlavně líbí její obchodní model, kdy společnost kupuje hotové a vybavené nemovitosti od firem, nebo osob, kterým tyto nemovitosti zpětně pronajímají. Zkrátka společnost využívá toho, kdy chce někdo peníze na vylepšení ordinace, nebo na nákup nových přístrojů, které stojí hodně peněz, tak společnost tomuto člověku nabídne, že od něj koupí nemovitost, a zároveň mu ji zpět pronajme. Obě strany jsou spokojené, jak člověk, který potřeboval prostředky na vylepšení ordinace, a je rád, že se nemusí složitě stěhovat, tak i společnost, která získala nemovitost, která je hned obsazena spolehlivým nájemníkem.

Co se týče dlouhodobých výsledků společnosti, tak tržby rostly za posledních 5 let průměrně o 24 %, a čistý zisk rostl průměrně o 25 %. Toto ale pro nás nejsou až tak úplně směrodatné informace jako příjmy z operací (FFO), kdy růst FFO za posledních pět let byl průměrně o 22 % ročně.

Co se týče dluhu, tak zde má sice společnost poměrně dobře rozložený dluh, splatnosti větší části dluhu jsou až nejdřív za tři až čtyři roky. Společnost za poslední rok vynakládala na úrocích zhruba 367 mil. USD, a na redukci dluhu vynaložila společnost v minulém roce 1,39 mld. USD. Společnost se snaží své dluhy postupně redukovat, aby potom v datu splatnosti nebyly dluhy v tak velké míře. V podstatě se dá říct, že dluh za společnost platí nájemníci, jako ve většině klasických pronájmů nemovitostí. Rozhodně bych si ale dával pozor na vyšší části dluhu, které budou v budoucnu splatné, a které společnost zatím ještě nezačala redukovat.

Rozložení dluhu společnosti.

Akcie společnosti se dokonce obchodují pod hodnotou aktiv očištěných o pasiva. To znamená, že kdyby společnost aktuálně chtěla skončit, tak by rozprodala všechny své aktiva, z těchto peněz by splatila všechna pasiva, a zbytek by vyplatila akcionářům. Stejně by pro akcionáře zbylo více, než za kolik se aktuálně prodává 1 akcie.

Co se týče výkazu cashflow, tak zde je růst provozního cashflow za posledních 5 let průměrně o necelých 25 % ročně, a v případě volného cashflow se jedná o průměrný roční růst také o necelých 25 % ročně.

A jak si společnost vede v letošním roce? Za posledních 12 měsíců společnost vygenerovala tržby ve výši 1,57 mld. USD, a čistý zisk ve výši 1,25 mld. USD, což představuje meziroční nárůst u tržeb o 2 %, a čistého zisku o více než 90 %. V rámci cashflow společnost vykázala za posledních 12 měsíců provozní cashflow ve výši 800 mil. USD, a volné cashflow také ve výši 800 mil. USD, což představuje meziroční pokles u provozního cashflow o zhruba 1,5 %, a také meziroční pokles u volného cashflow o zhruba 1,5 %. Samozřejmě ještě nevíme, jak dopadl poslední kvartál, zde je totiž zahrnut poslední kvartál minulého roku. Tím pádem má společnost stále možnost své cashflow překonat. Samozřejmě mohou hůře dopadnout výsledky, ale neviděl bych to na nějaké extra velké změny.

Klady

  • Aktuálně vysoká dividenda
  • Za mě dobrý obchodní model
  • Aktuálně se obchoduje za méně, než je hodnota aktiv očištěných o pasiva společnosti
  • Růst tržeb, zisku a cashflow společnosti za posledních 5 let

Zápory

  • I když společnost zatím vypadá, že to zvládá, tak má poměrně vysoký dluh
  • Nerovnoměrně rozložený dluh (ve dvou letech jsou splatné dvě velké části dluhu)
  • Výsledky za poslední rok zatím nevypadají nějak obdivuhodně, tedy kromě zisku a FFO

Já osobně jsem tuto společnost do portfolia zařadil hlavně kvůli dividendám, které vyplácí, a také kvůli ceně, za kterou se dá akcie na burze koupit. Aktuálně je z mého pohledu akcie podhodnocená, a má krásný dividendový výnos, který je krytý.

Realty Income Corporation $O-0.1% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Jedná se asi o jednu z nejznámějších REIT společností. Investory přitahuje hlavně díky své měsíční výplatě dividend. Jedná se o společnost, která investuje do retailových nemovitostí (např. obchody, fitness centra, lékárny, a další nemovitosti, které využívají běžní lidé). Jak se ukázalo společnost byla odolná v dobách pandemie, protože ji držely nad vodou právě různé obchody s potravinami, lékárny, a další odvětví, které nebyly pandemii tolik zasažené. V dobách vysoké inflace společnost také bude poměrně dost odolná, kdy by ji mohly držet nad vodou právě obchody s potravinami, a lékárny, které lidé vyškrtávají ze svých rozpočtů jako poslední.

Jak si společnost vede dlouhodobě? Za posledních 5 let tržby společnosti rostly průměrně o 14 % ročně, a čistý zisk rostl průměrně o 2,5 %. Co se potom týče peněžních prostředků z operací tak ty rostly za posledních 5 let průměrně o 12 % ročně. Aktuální dividendový výnos společnosti je necelých 5 %.

Co se potom týče dluhu, tak ten v posledním roce dost narostl, ale zase na druhou stranu má společnost dluh poměrně dobře rozložený, tudíž by zde neměla hrozit neschopnost splácet tento dluh. Pokud se na to tedy podívám, tak společnost má sice vyšší dluh, ale má ho dobře rozložený a řízený. Tím pádem by nemělo hrozit, že by se společnost dostala do platební neschopnosti.

přehled splatností dluhu.

Dále tu máme výkaz cashflow. Provozní cashflow společnosti rostlo za posledních 5 let průměrně o 10 % ročně, a volné cashflow rostlo také průměrně o  zhruba 10 % ročně. Dividenda je dlouhodobě krásně krytá, tím pádem nedochází k tomu, že by se společnost zadlužovala kvůli výplatě dividend.

A jak si společnost vedla v tomto roce?  Společnost za posledních 12 měsíců vygenerovala tržby ve výši 3,13 mld. USD, a čistý zisk ve výši zhruba 650 mil. USD, což znamená v případě tržeb meziroční nárůst o zhruba 50 %, a v případě čistého zisku to znamená nárůst o zhruba 80 %. Nadále společnost vygenerovala FFO ve výši 2,14 mld. USD, což znamená meziroční nárůst o 57 %. Jak je zde vidět, tak společnosti skutečně nevadí prostředí vysoké inflace. Její nájemníci jsou totiž schopni přenést zvyšující se nájemné na své zákazníky. Pro toto odvětví může být spíše problém jménem zvyšující se úrokové sazby, ale tento problém zde nebude po x desítek let, je to spíše přechodná záležitost.

Klady

  • Známá a populární společnost
  • Slušný dividendový výnos
  • Slušné výsledky

Zápory

  • Poměrně velký dluh
  • Zřídka kdy bývá za atraktivní ceny

Tuto společnost jsem do svého portfolia zařadil hlavně, pro její známost, dividendový výnos, a portfolio nájemníků. V současné chvíli vnímám společnost jako součást příjmové složky mého portfolia, zkrátka je tu kvůli svým dividendám, a neočekávám od ní takový růst. Osobně většinou nakupuji pro vylepšení nákupní ceny, a vylepšení dividendového výnosu u této akcie. Jinak si myslím, že se určitě jedná od dobrou akcii, která by neměla chybět v portfoliu dividendového investora.

Dnes jsme se podívali na dvě akcie, které by neměli chybět v portfoliu dividendového investora, a které vám můžou v budoucnu přinášet zajímavé dividendy, a můžete zde aplikovat systém složeného úročení a dividendy reinvestovat. Pokud bych měl aktuálně zvolit tu lepší, tak volím v tuto chvíli $MPW-2.1% , protože má vyšší dividendový výnos, a je za atraktivní cenu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://finviz.com/

https://www.marketwatch.com/investing/stock/mpw?mod=search_symbol

https://www.marketwatch.com/investing/stock/o?mod=search_symbol

https://www.medicalpropertiestrust.com/

https://www.realtyincome.com/

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.