S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

"Velký reset" finančního světa je na obzoru. Způsobí ho tahle skupina akcií

Po letošním rekordním roce nezbývá než si zase položit otázku, jak bude situace vypadat příští rok. Jak dlouho dokáže akciový trh vlastně ještě růst? Nebo se snad již nacházíme na samotném pokraji masivního krachu a následné deprese, která nás bude pronásledovat roky? Rostoucí inflace a zhoršující se situace s omikronovou variantou možná vysvětlují momentální napětí mezi investory. Nebo je v tom snad ještě něco jiného? 


Mnoho investorů dnes hovoří o "akciové bublině" na trzích. Nejsem tu od toho, abych vás přesvědčoval o opaku, protože ano, na akciovém trhu bublina definitivně je...ale není to tak, jak si možná myslíte 😅. 

Narazil jsem zrovna na příspěvek od @emil333 o Kiyosakim: Robert Kiyosaki: "Nacházíme se v depresi", ale tohle jsou 3 způsoby, jak se chránit, který se údajně vyjádřil, že se momentálně nacházíme v depresi. 

O Kiyosakim a jeho mnoha kontroverzích jsem už v minulosti psal: Pokrytecký Robert Kiyosaki: Šířitel paniky o tržní bublině, jehož firma zkrachovala. Jedná se jednoduše o osobu se kterou v mnoha věcech nesouhlasím a jednou z nich je i jeho pohled na situaci trhu o které psal ve svém příspěvku @emil333

Bublina na dnešním akciovém trhu není v hyper růstových technologických akciích. Ani v energetických akciích. Ani v akciích na trhu s bydlením. Ani v kryptoměnách. Nebo dokonce v dluhopisech. 

Bublina je v akciích velkých technologických firem. Takže se nebojte, pokud vám lidé jako Kiyosaki budou tvrdit, že se již nacházíme v depresi 😂. Prozatím ne a určitě to nebude z důvodů, které on tvrdí...

Ale ano. Přesně tak. Akcie velkých technologických firem jsou v dnes bublině. Právě ty akcie, které byly největšími vítězi trhu v uplynulém desetiletí, které se zdály být neporazitelné a které po celá léta nedělaly nic jiného, než že rostly nahoru...

Stačí si uvědomit, že pouhých pět akcií: Microsoft $MSFT+0.7%, Nvidia $NVDA+3.3%, Apple $AAPL+2.2%, Alphabet $GOOG+1.7% a Tesla $TSLA+0.0% je zodpovědných za zhruba třetinu letošního 25% zisku indexu S&P 500  $SPX. Docela šílené, nemyslíte 🤔? 

Jak již název napovídá, index S&P 500 zahrnuje přibližně 500 akcií. Pouhé 1 % z těchto akcií je zodpovědné za 33 % růstu indexu v roce 2021!  To je upřímně učebnicová "bublina".

Proč jsou velké technologické akcie v bublině

Aby bylo jasno, úžasná minulá výkonnost nemusí nutně znamenat, že tyto akcie jsou v bublině. Ale nepřiměřeně vysoké ocenění to naznačuje...a nenechte se mýlit, ocenění akcií velkých technologických firem je v těchto dnech naprosto absurdní.

Za posledních pět let byly akcie Microsoftu $MSFT+0.7% v průměru oceněny 27násobkem budoucích zisků. Dnes se obchoduje na 37násobku forwardových zisků, což je téměř 40% přirážka.

Průměrný násobek forwardových zisků společnosti Nvidia $NVDA+3.3% za posledních pět let? 40X. Dnes se pohybuje na úrovni 57X. Násobek forwardových zisků společnosti Apple $AAPL+2.2% je 31×, což je přibližně 55 % nad jejím pětiletým průměrem 😅.

Tyto akcie se obchodují výrazně nad úrovní, kde se historicky obchodovaly na základě poměru ceny k zisku (PE). Totéž platí pro poměr ceny k tržbám (PS), poměru hodnoty podniku k EBITDA, poměru ceny k účetní hodnotě a dalších hodnotách.

Dnes jsou akcie velkých technologických firem tak drahé jako nikdy předtím. Takto rozšířené ocenění by bylo opodstatněné, kdyby se jejich růstové trajektorie významně zlepšovaly nebo kdyby se zlepšovala likvidita trhu. Ani jedno však není pravda.

Zdroj: Bloomberg
  • Společnost Microsoft $MSFT+0.7% v posledních pěti letech zvyšovala tržby 13% složenou roční mírou růstu. Podle konsensuálních odhadů Wall Street se předpokládá, že toto tempo růstu v příštích pěti letech klesne na 11 % ročně.
  • Společnost Nvidia $NVDA+3.3% mezitím od roku 2016 zvyšovala tržby 27% složenou roční mírou růstu. Očekává se, že v příštích pěti letech klesne na 22% složené tempo růstu tržeb.
  • Společnost Apple $AAPL+2.2% v posledních pěti letech zvyšovala prodeje tempem 11 % ročně. V příštích pěti letech se očekává, že prodeje porostou o 7 % ročně.

Jinými slovy, tyto společnosti jasně zpomalují, a přesto se jejich akcie obchodují za nejbohatší ocenění v historii. To mi nějak nedává smysl 😅. To lze vysvětlit obrovskými injekcemi likvidity, které rozšiřují násobky ocenění na celém trhu. 

To se však neděje. Ve skutečnosti se děje pravý opak. Fed stahuje likviditu z trhu tím, že omezuje svůj program nákupu dluhopisů, a předpokládá zvýšení sazeb v roce 2022. Jinými slovy, ve skutečnosti neexistuje žádné fundamentální vysvětlení, proč jsou dnes akcie velkých technologických firem tak bohatě oceněny. 

A proto jsem pevně přesvědčen, že akcie velkých technologických společností jsou momentálně v bublině a mohly by potenciálně způsobit korekci nebo klidně krach...To je za mě asi vše 😄

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Súhlasím s článkom, trh bol v bubline vo februári, ale odvtedy rastové a small caps spoločnosti spadli aj viac ako o 70%. A preto hovorím, že nechápem, kto nakupuje napr. $AAPL+2.2% na týchto cenách. Lebo kupovať spoločnosť ktorá skoro nerastie (5%) na cenách vysoko rastovej spoločnosti mi nedáva žiadnu logiku. Pritom je na trhu veľmi veľa dobrých príležitosti za primerané ceny s vysokým potenciálom zhodnotenia a dobrým riziko/zisk pomerom. Ale tiež je tam ešte stále veľa drahých spoločnosti, ktoré môžu znamenať mŕtve peniaze pre investorov dlhé obdobie.

Díky a přesně tak 😄. Příležitostí se definitivně objevily mraky, zejména u small caps. Člověk jen nesmí kupovat předražené akcie velkých technologických společností. Upřímně jestli dojde ke krachu, tak to bude zrovna ta nejhorší skupina akcií, kterou bude člověk moct v tu dobu držet...

Suhlasim. Akurat sa zamyslam, ze ak su v bubline velke tech spolocnosti a dojde k jej prasknutiu, do akej miery to bude a ako moc to ovplyvni prave zvysok trhu, hlavne co sa small cap akcii tyka, pretoze prave pre tie to moze byt likvidacne, resp zdrvujuce viac ako preprad big tech. Vas nazor?

Tak hlavne čo rozumieme pod "krachom". Ak by indexy padli aj o 20% a viac, myslím, že si to odnesú hlavne tie najdrahšie spoločnosti v indexoch. Samozrejme to stiahne aj ostatné spoločnosti, ktoré sú už teraz za dobré ceny, ale nie až tak. Môže sa stať, že príde aj rotácia z tých veľkých do menších, ktoré majú teraz lepšie ocenenie. Pekné je, že nikto nevie čo sa stane, a kto to tvrdí tak klame. Preto treba spoločnosti kupovať len vtedy, keď si myslíte, že sú ceny atraktívne. A to je to najdôležitejšie a najťažšie, aby ste vedeli ohodnotiť spoločnosť. Lebo kupovať nejakú spoločnosť, len preto, lebo padla o 50% ešte neznamená, že je lacná. A príkladov by som tu mohol dať veľa. Môžem tu napísať pár spoločnosti, ktoré sú za dobré ceny a majú potenciál, aj keď pre mňa sú stále niektoré dosť drahé. Ale oplatí sa ich sledovať a pomaličky pri poklesoch dokupovať. Napríklad $PD+1.2% (bola nedávno pod $30), $HIMS-2.2%($5,50 bola pre mňa už dobrá cena) , $APPS+4.1% (odporúčal som už pod $55, bola aj za $46 začiatkom decembra), $PINS+0.0% a x ďalších, ktoré majú dobrý potenciál, rastú okolo 30% a sú ohodnotené 5-10 násobkom tržieb. Určite by som radšej kupoval takéto spoločnosti ako napr. $AAPL+2.2% alebo$PLTR+1.9% , ktorý padol viac ako 50% a ešte stále je PS ratio 25 pri podobnom raste 30% ako vyššie uvedené spoločnosti. Áno sú to len odhady a preto treba tie spoločnosti dlhodobo sledovať a kupovať v menších množstvách pri poklesoch, preto keď príde aj väčšia korekcia, treba sa na to pozerať aj ako na príležitosť dokúpiť akcie ak ste presvedčený o tej spoločnosti. Veľa šťastia :)

dobrý to je pořád lepší, než ten Kiyosaki 😂

👍👍👍