S&P 500 ^GSPC 5,100.8 +1.04%
Alphabet GOOG $173.54 +9.87%
Nvidia NVDA $866.95 +4.92%
Amazon AMZN $179.41 +3.30%
Microsoft MSFT $409.51 +2.62%
Meta META $438.77 -0.59%
Tesla TSLA $171.03 +0.50%
Apple AAPL $170.50 +0.36%

Durgunluk muhtemelen gelecek ve herkesin beklediğinden çok farklı olabilir. Ne için hazırlanmalı?

Halil Toprak
4. 1. 2023
4 min read

Çoğu yatırımcıya göre resesyonun gelmesi sadece bir zaman meselesi. Herkes bunun hakkında konuşuyor, herkes bundan korkuyor. Peki ya düşündüğümüzden tamamen farklıysa?

Durgunluk mu? Muhtemelen olacak. Ama ne olacak?

ABD hisse senedi piyasası son on yılın en büyük düşüşlerinden birini yaşarken, 2023 yılına ilişkin görünümde Federal Rezerv ve diğer büyük merkez bankalarının yükselen enflasyonu kontrol altına alma çabalarının önemli bir ekonomik yavaşlamayı tetikleyeceği endişesi hakim oldu.

Enflasyon durgunlaşıyor. Ama bu sadece yanlış bir sinyal değil mi? Kaynak

Sadece durgunluk diye bir şey yok. Farklı biçimler ve farklı senaryolar alabilir. Neye benzeyebilir?

Sığ ve kısa bir durgunluk

Birçok analist, ekonominin en azından 2023'ün ilk yarısına kadar yavaş büyümek için yeterli atalete sahip olduğuna inanıyor.

Laffer Tengler Investments'ın genel müdürü ve baş yatırım yetkilisi Nancy Tengler, "Kesinlikle, güçlü bir resesyon hisse senetleri için düşüş olacaktır, ancak ABD ekonomisinin dayanıklılığı ve sıkı işgücü piyasası göz önüne alındığında, yavaşlama veya sığ ve kısa bir resesyon bekliyoruz" dedi. "Bu, hisse senetlerinin 2023'ün ikinci yarısında (dalgalı bir ilk çeyreğin ardından) yükselmesine izin verebilir."

https://www.youtube.com/watch?v=SZqGx0BlSa4&t=13s

ABD'li işverenler Kasım ayında beklenenden daha fazla işçiyi işe alarak ve ücretleri artırarak resesyon korkularının çoğunu ortadan kaldırdı. Kasım ayı istihdam raporu, ekonominin geçen ay Wall Street beklentilerini aşarak 263.000 istihdam kazandığını gösterirken, işsizlik oranı %3,7'de sabit kalarak yarım yüzyılın en düşük seviyesine yakın seyretti.

Kasım ayında beklenenden daha fazla işçi işe alındı. Kaynak

Ancak, daha yüksek faiz oranlarının yatırımları azaltması ve daha fazla sektörün düşüş öncesi personel sayısını tamamen geri kazanması nedeniyle 2023 yılında istihdam artışının yavaşlaması beklenmektedir. Büro, 2022 yılında 158 milyon olan çalışan Amerikalı sayısının 2052 yılında 174 milyona çıkacağını tahmin etmektedir.

Durgunluk yok veya çok az durgunluk var

Goldman Sachs ekonomistleri raporlarında durgunluğun etkilerinin hafifleyeceğini söylüyor. Ayrıca, enflasyonun zayıflaması ve işsizliğin bir miktar artmasıyla ekonominin durgunluktan kıl payı kurtulmasının rahatlıkla mümkün olduğunu düşünüyorlar.

GS tahmini konsensüsün üzerindedir. Kaynak

Goldman Sachs ekonomistleri 2023 görünümlerinde"Ekonomistlerimize göre ABD'nin gelecek yıl resesyona girme olasılığı %35. Bu oran Wall Street Journal anketindeki tahmincilerin medyan değeri olan %65'in oldukça altında" dedi. "ABD kısmen bir gerilemeden kaçınabilir çünkü ekonomik faaliyete ilişkin veriler resesyona yakın değil."

Yapışkan durgunluk

Birçok tahminci 2023 resesyonunun hafif ve kısa süreli olacağını ve ardından güçlü bir toparlanma yaşanacağını düşünürken, JP Morgan'dan David Kelly ekonominin bundan kurtulmasının pek mümkün olmadığını söyledi.

Böyle bir durgunluğun "ekonomik uçurumdan" düşmekten ziyade "ekonomik bataklığa" kaymaya benzeyeceğini, yani ekonominin kendini toparlamakta zorlanacağını savunuyor. Kelly Kasım ayında yazdığı bir notta, iyi haberin uzun süreli bir yapışkan durgunluk döneminin enflasyonu azaltması ve Federal Rezerv'i 2022'de parasal sıkılaştırmanın önemli bir kısmını tersine çevirmeye zorlaması olduğunu yazdı.

"Ancak diğer taraftan, hafif bir durgunluk muhtemelen beklenen talebin çoğunu yaratmayacaktır. Dahası, işsizlikte sadece mütevazı bir artış görseydik, işsizlik oranındaki düşüşün istihdam ve gelirde yaratacağı artış da normalden daha az olurdu" dedi. "Belki de en önemlisi, son dört resesyonun aksine, ekonomiyi yeniden harekete geçirmek için önemli bir mali teşvik olması pek olası değil."

Sen ne düşünüyorsun? Eğer varsa, ne tür bir durgunluk yaşanacak?

Sorumluluk Reddi: Bu hiçbir şekilde bir yatırım tavsiyesi değildir. Bu tamamen internet ve diğer kaynaklardan elde edilen verilere dayanan benim özet ve analizimdir. Finansal piyasalara yatırım yapmak risklidir ve herkes kendi kararlarına göre yatırım yapmalıdır. Ben sadece görüşlerimi paylaşan bir amatörüm.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.