S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Tyto 2 dividendové akcie vám pomohou zvýšit váš příjem v roce 2023

Martin Bartkovský
6. 1. 2023
9 min read

Spoustu investorů zde buduje pasivní příjem z dividend. Pojďme se tedy dnes podívat na 2 akcie, které je dobré letos koupit, a které vám zajistí zvýšení dividendového příjmu. Co tím myslím? Nebo které společnosti tím myslím? To vše se dočtete níže.

Trhy nám stále klesají, a nám investorům se tak objevují nové investiční možnosti, a příležitosti. Pro dividendové investory tyto možnosti a příležitosti spočívají hlavně ve vyšších dividendových výnosech. Dnes si můžeme na burze nabrat kvalitní společnosti, a tím že jejich cena klesla, tak vzrostl i dividendový výnos. Nezapomeňme hlavně na to, že co nejvyšší výnos neznamená všechno. Ideální totiž je, když nabereme dividendové tituly za nízké ceny, a se slušnými výnosy, a dividenda těchto akcií v čase ještě roste. Takže profitujeme na vyšším dividendovém výnosu, který jsme získali nákupem akcií za nízké ceny, a zároveň také profitujeme z růstu dividend.

Walgreens Boots Alliance $WBA+0.6% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Zde se jedná o společnost provozující maloobchodní síť lékáren, která také vlastní několik farmaceutických výrobních a distribučních společností. Společnost dříve působila v USA, ale nyní už působí v 9 zemích. V současné době společnost vlastní zhruba 13 000 lékáren právě v 9 zemích světa, z toho je 8 886 právě v USA. Společnost má zastoupení ve všech 52 státech USA.

V roce 2021 se společnost zbavila téměř všech velkoobchodních operací v rámci své restrukturalizace, kdy se společnosti nyní daří ušetřit na nákladech miliardy dolarů, které společnost může investovat zpět do sebe, a zaměřit se například na expanzi do dalších zemí.

Kromě prodeje léků, ať už se jedná o volný prodej, nebo prodej na předpis, společnost dále poskytuje produkty kosmetické péče. Další věcí, kterou společnost poskytuje, jsou různé služby, které poskytuje kolikrát i přímo ve svých lékárnách (jedná se například o testování zraku). Kromě svých lékáren má společnost pro tyto služby vyhrazené ordinace.

Jak si vede společnost dlouhodobě?

Tržby společnosti za posledních 5 let více méně stagnují. Dá se to předpokládat, protože se nejedná o žádnou ultra super trendy rostoucí společnost, ale jedná se o poměrně nudné podnikání. V době covidu (rok 2020 a 2021) se společnosti rapidně propadl čistý zisk, a to z 4,34 mld. USD, na pouhých 180 mil. USD v roce 2020, a 1,99 mld. USD v roce 2021.

Čistý dlouhodobý dluh společnosti činí zhruba 7 mld. USD, což na společnost s tržní kapitalizací zhruba 34 mld. USD, a s vlastním jměním zhruba 24 mld. USD, je poměrně nízký dluh. Zde totiž musíme brát v potaz, že společnost si některé nemovitosti pronajímá, kdy tyto pronájmy musíme odečíst od dlouhodobého dluhu, abychom dostali čistý dlouhodobý dluh. Za mě tedy co se týče zadlužení, tak je vše v pořádku.

Co se týče výkazu cashflow, tak provozní cashflow rostlo za posledních 5 let průměrně o zhruba 8,5 % ročně, a volné cashflow rostlo průměrně o zhruba 18,5 % ročně. Společnost na dividendách vyplácela za posledních 5 let průměrně zhruba 1,6 mld. USD, což nám při průměrném volném cashflow ve výši 4,25 mld. USD, dává výplatní poměr z volného cashflow kolem 37 %. Aktuální dividendový výnos společnosti je více než 5 %, a vzhledem k výplatnímu poměru je zde i místo pro další růst dividend.

A jak si společnost vedla letos?

Za posledních 12 měsíců společnost vygenerovala tržby ve výši zhruba 132 mld. USD, což je zhruba stejně jako minulý rok. Čistý zisk byl za posledních 12 měsíců ve výši 4,33 mld. USD, což představuje nárůst oproti roku 2021 o 117 %. Za tímto nárůstem stojí hlavně úspora nákladů z důvodu restrukturalizace.

Co se potom týče cashflow, tak provozní cashflow za posledních 12 měsíců bylo ve výši 3,91 mld. USD, což představuje meziroční pokles o zhruba 70 %, což zapříčinilo mizerné 3 čtvrtletí, kdy společnost vygenerovala volné cashflow ve výši pouze 86 mil. USD. Volné cashflow bylo za posledních 12 měsíců ve výši 2,16 mld. USD, což představuje meziroční pokles o zhruba 52 %. Zde také výkon pokazilo 3 čtvrtletí.

Osobně jsem akcie společnosti zařadil do portfolia v minulém roce. A když se koukám na dnešní pokles o více než 8 %, tak pomalu začínám uvažovat o příkupech. Společnost jsem do portfolia zařadil z důvodu dobrého ocenění, nádherného dividendového výnosu, dále se mi líbilo podnikání společnosti, respektive její model maloobchodních lékáren. V poslední řadě jsem společnost zařadil do portfolia kvůli její dividendové historii, a potenciálu růstu dividend. Společnost svou dividendu zvyšuje už po sobě jdoucích 30 let.

Target Corporation $TGT+0.2% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Jedná se o společnost, která také podniká v segmentu maloobchodu, kdy provozuje obchodní domy v USA. Jedná se o konkurenta společnosti Wallmart. Zkrátka se jedná o takovou všehochuť, koupíte zde, například potraviny, nábytek, oblečení atd. Společnost působí také v segmentu e – comerce, kde provozuje vlastní e- shop.

Jak si společnost vedla v minulosti?

Tržby společnosti za posledních 5 let rostly průměrně o zhruba 9 %, a čistý zisk rostl průměrně o zhruba 27 % ročně, což poukazuje na silné čisté marže společnosti, které průběhu času rostou. Co se týče ziskových marží, tak společnost je na tom daleko lépe než její konkurenti.

Co se týče dlouhodobého dluhu, tak zde je také přijatelné zadlužení, které tvoří méně jak 50 % tržní kapitalizace, a v poměru k vlastnímu jmění je zde dluh přibližně jedna k jedné. Dá se zde tedy předpokládat jistá finanční stabilita, protože společnost má také krátkodobé závazky kryté krátkodobými aktivy.

Co se týče cashflow, tak provozní cashflow za posledních 5 let rostlo o necelých 5 % ročně. Volné cashflow potom rostlo průměrně o zhruba 3 % ročně, přičemž průměrné volné cashflow za posledních 5 let bylo zhruba 4,8 mld. USD. Za posledních 5 let společnost vyplatila na dividendách průměrně 1,38 mld. USD ročně, což nám dává výplatní poměr z volného cashflow ve výši zhruba 30 %, dividendový výnos zde sice není tak vysoký, jako u předchozí společnosti, ale je zde stále potenciál pro růst dividend. To že dividendy budou růst, naznačuje i fakt, že společnost zvyšuje své dividendy po více než 50 let.

A jak si společnost vedla letos?

Společnost letos vygenerovala tržby ve výši zhruba 106 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 13 %. Čistý zisk byl v tomto roce ve výši 6,95 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 59 %. Takže můžeme vidět, že z pohledu tržeb a zisků se společnosti dařilo.

Z pohledu cashflow tento rok už zase tak úspěšný nebyl. Společnost letos vygenerovala provozní cashflow ve výši 8,63 mld. USD, což představuje meziroční pokles o zhruba 18 %. Co se týče volného cashflow, tak zde společnost vygenerovala 5,08 mld. USD, což představuje meziroční pokles o zhruba 35 %.

U této společnosti vidím její sílu hlavně v její finanční stabilitě, a především výplatním poměru, kde je další možnost růstu dividend, které společnost vyplácí. Při aktuální ceně získá investor dividendový výnos ve výši necelé 3 %. Dále má tato společnost za sebou skvělou historii zvyšování dividend, kdy dividendy zvyšuje už více než 50 let.

To bychom tedy měli 2 společnosti, pomocí kterých si můžete zvýšit svůj dividendový příjem v roce 2023. Dobré na tom je že i po nějaké době, kdy budete společnost jenom držet, tak vaše dividendové příjmy porostou, protože společnosti mají prostor pro zvyšování dividend. A vzhledem k tomu, že se nejedná o růstové společnosti, ale jedná se o společnosti, které zvyšují své dividendy už mnoho let, tak je zde nejpravděpodobnější scénář dalšího růstu dividend.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://www.fool.com/investing/stock-market/types-of-stocks/dividend-stocks/

https://www.marketwatch.com/investing/stock/wba?mod=search_symbol

https://www.walgreensbootsalliance.com/

https://www.marketwatch.com/investing/stock/tgt?mod=search_symbol

https://en.wikipedia.org/wiki/Target_Corporation

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.