S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Bu şirket iğrenç ve gülünç derecede pahalı, diyen efsanevi Michael Burry yazılım devine ateş püskürdü

Halil Toprak
9. 1. 2023
4 min read

Burry yine öfkeli. Birkaç yıldır sürekli olarak tüm sektörün ve hatta piyasanın fahiş fiyatlarından bahsediyorlar. Ancak bu kez belirli bir şirketi ele geçirdi! Fahiş fiyat için kimi suçluyor?

Burry Twitter'da yazılım devini topa tuttu

Burry sık sık kamuoyuna, tüm piyasanın hala doğru olmadığı ve uzun bir refah dönemi ile yanlış tavsiye edilen perakende yatırımların damgasını vurduğu yönünde yorumlar yapmıştır. Piyasalar aşırı fiyatlandırılmış teknoloji hisseleri ve bilgisiz yatırımcıların kanıyla çalkalandığı için bu durum son zamanlarda biraz değişti. Ancak buna rağmen Burry hala bazı şirketlerin adil bir şekilde değerlenmediğini düşünüyor - örneğin Salesforce $CRM-1.1% .

Yaklaşık %40'lık düşüşe rağmen Burry'nin Salesforce'un değerlemesiyle ilgili bir sorunu var

Şirket, maliyetleri düşürmek amacıyla büyük çaplı işten çıkarmalara, ofis alanını küçültmeye ve bazı emlak piyasalarından çıkmaya başvurdu. Salesforce, işten çıkarmaların ve daha geniş kapsamlı yeniden yapılandırma planlarının 1,4 milyar ila 2,1 milyar dolara mal olacağını söyledi.

CEO Marc Benioff, çalışanlara işten çıkarmaları açıklayan bir mektup yazarak, "Ortam zorlu olmaya devam ediyor ve müşterilerimiz satın alma kararlarında daha dikkatli bir yaklaşım sergiliyorlar" dedi.

"Bu gelişmeler ışığında, işgücümüzü büyük ölçüde önümüzdeki birkaç hafta içinde olmak üzere yaklaşık %10 oranında azaltma yönünde çok zor bir karar aldık."

"Bu noktaya nasıl geldiğimizi çok düşündüm. Pandemi nedeniyle gelirlerimiz hızlanırken çok fazla kişiyi işe aldık ve bu da şu anda karşı karşıya olduğumuz ekonomik gerilemeye yol açtı ve bunun sorumluluğunu üstleniyorum."

Soruşturmalar her zaman iyi haberdir ve hissedarlar için iyi bir işarettir. Ancak bir yatırımcı ne ikna olmuş ne de rahatlamış durumda. Salesforce'un açıklamaların ardından daha da fazla cezalandırılması gerektiğini savunuyor.

Peki, bu kim olmalı, muhtemelen daha fazla tanıtıma ihtiyaç duymayan Michael Burry'den başkası değil. Ve bunu her zamanki gibi bir tweet ile duyurdu.

https://twitter.com/michaeljburry/status/1610838576908079104

"CRM'in işten çıkarmalar nedeniyle %25 daha düşmesi gerekiyordu." Şirketi elinde tutmak için bir neden göremiyor.

Burry'nin eleştirisi şaşırtıcı olmayan bir şekilde Twitter'da çok sayıda yoruma yol açtı. Bazı kullanıcılar onu işten çıkarmaların yazılım devinin kar hanesi için iyi olduğunu söylemekle suçladı. Monolith Technologies CEO'su John S. Boyd, "Gelir elde etmiyorlardı - doğrudan net kâra geçiyorlardı" yorumunu yaptı. "Hisse senedi yükselmeli. "
Ancak Burry kendini savunmaya devam ediyor ve "CRM çok yıllık bir düşüşte. Rekabet, gerileyen pazarı yakalamaya çalışıyor."

Michael Burry

Tanıtıma ihtiyacı olmadığını yazmıştım - ama kayıtlara geçsin diye.

Scion Asset Management adlı hedge fonunu yöneten yatırımcı, aylardır ya da yıllardır teknoloji sektöründe toplu işten çıkarma dalgalarının yaşanacağı bir çöküş öngörüyor. Çoğu teknoloji grubu ekonomik gerilemeye uyum sağlamak için işten çıkarmalara bel bağladığından, döngü onu haklı çıkardı.

https://www.youtube.com/watch?v=azk4DciTzng

Kendisi 2008'den bu yana "korku tellallığı yapmakla ve bunu gösterecek hiçbir şey yapmamakla" suçlanmaktadır. Ama Burry'nin sicili o kadar da kötü değil.

Tarihteki en büyük finansal çöküşlerden biri olan 2008 finansal krizi Burry'yi bir efsane haline getirdi. Bu durum onu finans çevrelerindeki standart uygulamalara meydan okuma konusunda takip edilmesi gereken örneklerden biri haline getirmiştir.

2015 yapımı"The Big Short" filmi, finans ve gayrimenkul konusunda özel bir bilgisi olmayan bir yatırımcının, sektörün son derece sallantılı bir kartlar evine dönüştüğünü nasıl fark ettiğini anlatıyor. Bankacılar, mali açıdan zayıf hane halklarına ve zayıf kredili borçlulara verilen ipoteklere dayalı egzotik ürünler yarattılar. Cehenneme giden yol. Burry de buna karşı bahis oynamaya karar verdi ve kazandı.

Yazılarımı ve röportajlarımı beğeniyorsanız, takip etmekten çekinmeyin. Teşekkürler! 🔥

Sorumluluk Reddi: Bu hiçbir şekilde bir yatırım tavsiyesi değildir. Bu tamamen benim internet ve diğer kaynaklardan (YTB, Twitter, IMDB. TheStreet) elde ettiğim verilere dayanan özet ve analizimdir. Finansal piyasalara yatırım yapmak risklidir ve herkes kendi kararlarına göre yatırım yapmalıdır. Ben sadece görüşlerimi paylaşan bir amatörüm.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.