S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Dle špičkového analytika pád trhu nekončí. Poklesne o dalších 10%.

Výprodeje, které akciový trh v lednu zatím zaznamenal, jsou jen malou ukázkou toho, co přijde, varuje hlavní stratég Morgan Stanley Mike Wilson. "Zatímco průměrné akcie zaznamenaly poměrně velký pokles, hlavní průměry mají před sebou ještě dobrých 10 % poklesu," řekl v pořadu Yahoo Finance Live. Je třeba se obávat?

 

Wilson - největší medvěd na Wall Street s cílovou cenou 4 400 ke konci roku pro index SAP500 $SPX - tvrdí, že trh pravděpodobně příště pocítí nový tlak ze zpomalujícího se růstu ekonomiky a firemních zisků.
"Jsme svědky zpomalování růstu. Náš názor je, že zpomalí více, než se modeluje," dodal Wilson a poukázal na slábnoucí fiskální stimuly a inflaci jako na rizika ohrožující růst.

SAP500 se aktuálně pohybuje okolo hranice 4400. Dle Wilsonova odhadu by se tedy do konce roku z tohoto propadu nevzpamatoval.

Trhy skutečně zažily mnohem méně plodný začátek nového roku, než mnozí profesionálové očekávali, protože Wall Street svírají obavy z vyšších úrokových sazeb na jaře.

Ve středu se index Nasdaq Composite $IXIC propadl do oblasti korekce - označené jako 10% pokles z nedávného maxima. Některé dynamické technologické akcie se v posledních týdnech prodávaly více - například Roku $ROKU+0.3%se za poslední tři měsíce propadlo o 52 %.

Podle Wilsonova průzkumu 40 % Nasdaqu korigovalo o 50 % a více.

Podle údajů Yahoo Finance Plus všech pět složek rychle rostoucího a široce vlastněného komplexu FAANG (Facebook/Meta $FB+0.5%, Apple $AAPL+0.0%, Amazon $AMZN+0.6%, Netflix $NFLX+1.7% a Google $GOOG+1.1%) od počátku roku ztratilo více než 4 %. Ztráty v sektoru FAANG byly podpořeny obřím poklesem společnosti Netflix.

Mezitím index S&P 500 klesl za celý rok pouze o 4 % díky přetrvávajícímu optimismu ohledně zisků společností.

Téměř rekordní počet technologických akcií se propadl o 50 %, což je ozvěna krachu dot-com. Podle Jasona Goepferta, ředitele výzkumu společnosti Sundial Capital Research, se tržní hodnota zhruba čtyř z deseti společností v indexu Nasdaq Composite snížila na polovinu oproti jejich 52týdenním maximům, zatímco většina členů indexu se nachází v medvědím trhu. 

"Ať už jsou fundamentální a makroekonomické úvahy jakékoli, není pochyb o tom, že investoři nejprve prodávali a zbytek se snažili vyřešit později," uvedl Goepfert ve své poznámce.  O technologickém krachu lze uvažovat i jinak: V žádném jiném okamžiku od prasknutí bubliny dot-com se tolik společností takhle nepropadlo, zatímco samotný index byl tak blízko vrcholu.

"Ocenění jsou na historických maximech, společnosti získávají miliardy na základě pohádkového prachu a Fed signalizuje cyklus utahování," řekl Goepfert. "To vše investory děsí, že jsme na pokraji opakování let 1999-2000." 

Akcie technologických společností jsou od začátku roku pod tlakem v souvislosti s výprodejem na trhu dluhopisů, který zvýšil výnosy desetiletých státních dluhopisů na 1,72 %. Masakr se zhoršil poté, co zápis z posledního zasedání Federálního rezervního systému - zveřejněný ve středu - poukázal na dřívější a rychlejší zvyšování sazeb, což některým naznačuje, že centrální banka začala být jestřábí rychleji, než mnozí očekávali. Obchodníci se rychle zbavovali technologických akcií, jejichž vysoké ocenění se v prostředí rostoucích sazeb stává hůře ospravedlnitelným. 

To vše by mohlo znamenat potíže pro aktivní manažery s širokou tržní expozicí, protože tolik akcií je mimo svá nedávná maxima.

Závěrem

Pro větší optimismus ohledně akcií v nejbližším období Wilson hledá několik důležitých věcí z výsledkových zpráv, které se začínají objevovat na internetu.

"Chceme vidět, že se očekávání sníží, ať už prostřednictvím ceny, nebo prostřednictvím prognóz zisků. Pokud se tak stane, budeme se cítit pohodlněji. Mnoho předpokladů o maržích je nedosažitelných. Myslíme si, že ocenění je na úrovních indexů stále neudržitelně vysoké," dodal Wilson.

Dále také: Nejhorší týden trhu od roku 2020. Definitivní konec technologických akcií? Drastický propad. Stahují se nad bitcoinem mračna?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Investovat bez Buliosu? Dneska už těžko.