S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Jak si hodlají tito ultra bohatí investoři ze skupiny Tiger 21 poradit s tímto rokem?

Martin Bartkovský
11. 1. 2023
8 min read

Spousta bohatých lidí se nestane bohatými jen tak pro nic za nic. Proto jsem rád, když někdo bohatý, hlavně tedy investor, poodkryje své karty, a já mu mohu nahlédnou do těchto karet. Dnes se tedy podíváme do karet jedné ultra bohaté skupiny, nebo by se možná dala nazvat komunitou, to nechám na vás. Každopádně pokud vás zajímá, jaké investiční plány má jistá skupina bohatých investorů, tak čtěte dále.

V USA existuje skupina, která se jmenuje Tiger 21. Proč by nás ale měla zajímat nějaká americká skupina? No možná proto, protože se jedná o skupinu bohatých investorů, úspěšných podnikatelů, a manažerů. Takže asi jenom těžko budeme hledat lepší inspiraci.

Tato skupina čítá zhruba 1200 lidí, kteří zde řeší své investiční strategie, a scházejí se a inspirují se. Tato skupina pořádá i schůze a různé setkání, kde mohou členové diskutovat o investicích, a probírat různé své strategie. Přirovnal bych to síše k nějakému investičnímu klubu, je to určitá prestiž být v této skupině, protože počet členů je omezený na maximálně 15 členů na jedno město.

Pokud by se ale někdo z našich čtenářů chtěl do této skupiny dostat, tak vás zklamu. Za prvé se jedná o americkou skupinu, která přijímá pouze Američany. A za druhé, i kdybyste měli americké občanství, tak abyste se mohli vůbec ucházet o místo ve skupině, tak musíte mít minimálně 20 miliónů dolarů v investovaných aktivech. Tím pádem se většině z nás dveře právě zavřely, ale nezoufejte, stále máme možnost čerpat z různých průzkumů, které různé agentury provádí mezi členy této skupiny. Pojďme se tedy na jeden takový průzkum podívat. Jak se tedy chovají bohatí Američané v aktuální situaci.

Hotovost je král

Asi byste čekali, že vzhledem ke klesajícím trhům budou bohatí Američané nakupovat. Opak je ale pravdou. Místo toho, aby nakupovali, tak hromadí hotovost a sedí na ní. Zkrátka většina členů této skupiny věří, že vzhledem k pokračujícím bojům FEDu proti inflaci, se v příštích 9 až 12 měsících naskytnou skvělé investiční příležitosti. Asi byste si mysleli, že mluvím aktuálně o akciovém trhu, ale ne nemluvím. Mluvím úplně o jiném trhu, který si představíme níže, protože se jedná o nejoblíbenější trh v této skupině.

Nemovitosti v hledáčku bohatých Američanů

Ano přesně tak členové této skupiny nejčastěji uvádějí jako důvod aktuálního hromadění hotovosti, přípravu na potenciální investiční příležitosti, které by mohly vzniknout v následujících 9 až 12 měsících na realitním trhu. V důsledku zvyšování úrokových sazeb si méně lidí může dovolit vzít úvěr a koupit nemovitost, tím pádem poptávka po nemovitostech není silná, a další zvyšování úrokových sazeb by ji mohlo stlačit dolů, a spolu s tím by byly stlačeny i ceny nemovitostí. Toto by byla chvíle, kdy by členové této skupiny vyrazili na realitní žně. 70 % členů totiž uvedlo, že má v plánu v tomto roce investovat do nemovitostí.

Dramatická změna v akciové složce

Podle předsedy klubu od jakživa vždy převyšovali v portfoliích členů skupiny akcie veřejně obchodovaných společností. V poslední době, kdy je na trhu nejistota, a nikdo pořádně neví, jak to všechno dopadne, tak většina členů tuto složku upravila, a zaměřili se hlavně na kupování malých, soukromých podniků, kde zužitkují své podnikatelské schopnosti a dovednosti, a tím pádem se tak cítí více v bezpečí, než, když v dnešní době vlastní akcie společností, kterou nemůžou kontrolovat.

Samozřejmě nezanevřeli na veřejně obchodovaný trh, a stále některé své pozice drží. Zde samozřejmě není úplně známo, které konkrétní akcie členové drží. Jedna akcie ale padla v rozhovoru s předsedou tohoto klubu. Tou společností byla společnost Apple $AAPL-0.3% . Apple $AAPL-0.3%  je nejoblíbenější společností mezi členy, kdy ji většina drží dlouhodobě, a nemá ji v plánu prodávat. Jinak členové obecně zmiňovali držení nízkonákladových ETF v rámci svojí dlouhodobé investiční strategie. Aktuální průměrné portfolio člena je zastoupeno v průměru veřejně obchodovatelnými akciemi ve výši 25 %, a neveřejně obchodovanými společnostmi ve výši 29 %.

Kryptoměnová neutralita

V posledním roce jsou kryptoměny pod tlakem, a cena letí směrem dolů. Ale ani tyto nízké ceny nevylákaly členy této skupiny, aby nakupovali. Z průzkumu vyplívá, že členové skupiny nejsou úplně největšími fanoušky kryptoměn. Nějakou kryptoměnu vlastní pouze zhruba polovina členů skupiny. Přitom většina členů, která kryptoměny vlastní, tak nemá v plánu ani nakupovat, a ani prodávat.

Podle průzkumu vyplývá, že pouze 10 % členů využilo propadů a přikupovaly do svého portfolia kryptoměny. Naopak zhruba 4 % členů se rozhodla nějaké kryptoměny odprodat. Ohledně kryptoměn jsou členové aktuálně velmi opatrní, a když už přikupují, tak si hlídají, aby nepřesáhli určité procento, které mají k investování do kryptoměn určené.

https://www.youtube.com/watch?v=rJmKK_9msxc

Co to znamená pro nás běžné investory?

Pokud bych se chtěl řídit strategií této skupiny, tak pro nás malé investory je to poměrně složité. Ale pojďme to zkusit nějak pojmout. Co se týče hotovosti, tak samozřejmě, pokud věříte, že půjdeme ještě níž, tak je dobré mít nějakou hotovost po ruce, ať jste připraveni využít lepších investiční příležitostí. Osobně také držím aktuálně část portfolia v hotovosti, která je určena pro lepší nákupní příležitosti.

Co se týče nemovitostí, tak zde jsem optimista, a rozhodně se mi nechce zadlužovat kvůli koupě nemovitosti, a v této době to platí dvojnásob. Nemovitosti proto osobně nahrazuji REIT společnostmi, které vlastní spoustu různých nemovitostí. Případně pokud si netroufnete na výběr jednotlivých REIT společností, tak můžete sáhnout po nějakém REIT ETF.

V rámci akciové složky mi konkrétně přichází jako poměrně vhodná volba kupovat dividendové akcie, které vám budou generovat příjem do portfolia, k tomu částečně nakupovat dost podhodnocené růstové akcie. Pokud by zde někdo chtěl řešit diverzifikaci i do soukromě vlastněných podnikání, tak zde přichází v úvahu možná koupě nějakého Dropshippingového e- shopu, který už je například ziskový. Ale zde bych to viděl jako vhodnou alternativu pro ty, co se dropshipingem zabývají, a dokážou toto podnikání řídit a profitovat z něj.

Co se týče kryptoměn, tak zde by se mohlo vyplatit koupit bitcoin $BTCUSD-0.8% , který je aktuálně vyklesaný, ale stejně jako to dělají členové skupiny, to znamená vyčlenit určité procento kapitálu, který bude považován jako rizikový kapitál, a bude sloužit právě pro tyto účely. Rozhodně bych ale osobně nepřisuzoval ktryptoměnám příliš velkou váhu v portfoliu.

To máme takové shrnutí, plánů investiční skupiny Tiger 21. Rozhodně se vyplatí zde alespoň trochu inspirovat, protože průměrné jmění jednoho člena je přes 100 miliónů dolarů. Tito lidé musí velmi dobře vědět, jak nejlépe chránit své bohatství. A navíc zde máme hned hodně takovýchto úspěšných lidí pohromadě.

Pokud byste chtěli být členy nějaké investiční skupiny, tak se zastavte do naší diskuzní skupiny na Facebooku: https://www.facebook.com/groups/702362150999184

Zde rozhodně nepotřebujete mít miliony v investovaných aktivech, a i tak si můžete pokecat s ostatními investory.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://www.cnbc.com/video/2022/12/29/tiger-21s-michael-sonnenfeldt-on-where-to-invest-your-money-in-2023.html

https://tiger21.com/

https://finance.yahoo.com/news/ultrawealthy-ride-recession-1-200-174851459.html

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.