S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Nezmeškejte životní příležitost, akciový trh již dosáhl svého dna. Tohle je 5 věcí, na které se musí investor zaměřit

Pavel Botek
11. 1. 2023
4 min read

Jeden z hlavních stratégů společnosti Invesco zastává zcela odlišný názor oproti většině odborníků. Jeho postoj je takový, že trh již zaznamenal své dno a jsme na pokraji oživení. Díky tomuto přesvědčení zkonstruoval a uvedl 5 věcí, které vám nesmějí za žádných okolností uniknout.

Stratég Brian Levitt

Stratég globálního trhu společnosti Invesco říká, že trh dosáhl dna a oživení již začalo. Zde je jeho 5 největších takeaways a rad, jak nyní investovat.

Americká ekonomika letos možná projde mírnou recesí, ale investoři by se měli připravit na trvalou rally trhu, tvrdí Brian Levitt, stratég globálního trhu společnosti Invesco.

Řekl, že Federální rezervní systém dokončí zpřísnění své měnové politiky někdy v prvním čtvrtletí roku 2023, přičemž trhy ocení vhodnou terminální sazbu federálních fondů ve výši přibližně 5%. Poté se akcie postupně vzpamatují, což se bude shodovat s hospodářským oživením s koncem prostředí vysoké inflace.

"Věřím, že trh v tomto cyklu dosáhl dna," řekl Levitt.

Do konce roku předpovídá, že trhy ukončí rok pozitivně, přičemž S&P 500 bude nad 4 000, což představuje něco okolo 3% nárůstu oproti současným úrovním.

S&P 500

Jistě, akcie budou vypadat jinak než během pandemie, kdy byl spekulativní růst "neuvěřitelně nadhodnocený", řekl Levitt. V posledních měsících se ocenění růstových akcií, jako jsou Tesla a Apple - stejně jako rizikovější aktiva, jako je krypto - dramaticky stáhla a zdá se, že tento trend bude pokračovat.

Ale dokud budou investoři schopni snášet krátkodobou volatilitu, mohl by být čas začít přidávat riziko zpět do portfolií.

Zde je pět způsobů, jak se připravit na rally.

Jak investovat v roce 2023

1. První rada Levitta zní: Začněte se připravovat hned, příležitost nečeká a mnohým pravděpodobně unikne. Akcie sice ještě mohou poklesnout, ale nemusí se nutně vrátit na říjnová minima.

"Jsme v období, kdy můžete mít nějaké krátkodobé riziko poklesu, ale výzvou pro investory je, že pokud se snažíte načasovat 5% až 10% pohyb dolů, riskujete, že zmeškáte oživení," řekl Levitt. "Měli bychom se snažit být v příštích několika letech připraveni na trvalé oživení."

2. Za druhé, část trhu, které se v tomto prostředí daří nejlépe, jsou korporátní dluhopisy s vyšším výnosem, které mají potenciál generovat výnosy podobné akciím, řekl. Jsou také citlivé na úrokové sazby, takže tato aktiva by mohla vidět výhodu, pokud se ekonomika překlopí a sazby klesnou.

Pokud vás zajímá spojitost dluhopisy x úrokové sazby, tak vás odkážu zde: https://twitter.com/bulios_czsk/status/1612011257451941892?s=20&t=MP7fjrv3ZD_lQUMZ_nbfjw

3. Za třetí, Levitt doporučuje expozici cyklickým částem trhu během oživení, jako jsou akcie v sektorech, jako jsou finance, materiály a průmyslové podniky. Zde vnímá největší možný potenciál pro rychlý odraz.

4. Za čtvrté, očekává, že Bitcoin $BTCUSD-0.1% bude v roce 2023 růst, protože má tendenci zhruba zrcadlit rally na akciích a zůstal relativně stabilní uprostřed nedávných turbulencí v kryptoměnách.

5. Nakonec Levitt řekl, že rozvíjející se trhy začnou vypadat lákavě poté, co je v loňském roce udeřil silný dolar, protože Fed ustoupí od svého měnového zpřísnění a trhy začnou uvolňovat.

"Rozdíl v sazbách mezi USA a zbytkem světa se začíná snižovat, což naznačuje slabší dolar," řekl. "Když se dolarový cyklus zlomí, je to prospěšné pro růst po celém světě a výnosy dluhopisů rozvíjejících se trhů vypadají atraktivněji. Naznačuje to větší riziko na pozadí, kdy kapitál začíná proudit do méně rozvinutých částí světa."

  • Co říkáte na pohled Briana Levitta?
  • Jak to vidíte s rokem 2023 vy?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.