S&P 500 ^GSPC 5,104.79 +1.12%
Alphabet GOOG $173.68 +9.96%
Nvidia NVDA $876.18 +6.03%
Amazon AMZN $179.68 +3.46%
Microsoft MSFT $407.49 +2.12%
Tesla TSLA $168.43 -1.03%
Meta META $443.28 +0.43%
Apple AAPL $169.92 +0.01%

Miliardár a investor Chamath Palihapitiya očakáva v 2023 veľký pád jedného z FAANG v dôsledku nárastu AI

Kristian Šooš
14. 1. 2023
3 min read

Miliardársky investor Chamath Palihapitiya predpovedá, kto bude tento rok najväčším porazeným na obchodných trhoch uprostred vzostupu umelej inteligencie.

Pád jedného z FAANG v dôsledku AI.

V novej epizóde podcastu All-In Palihapitiya hovorí, že Google $GOOG+10.0% bude trpieť najviac, pretože umelá inteligencia začne robiť funkciu vyhľadávania Google menej relevantnou, čo sa už začína aj prejavovať.

Konkrétne odkazuje na ChatGPT, nový chatbot založený na AI, ktorý sa dostal do popredia od svojho vydania pred takmer dvoma mesiacmi.

https://www.youtube.com/watch?v=40Kp_fa8vIw

Myslím si, že najväčším potenciálnym porazeným v tomto roku je Vyhľadávanie Google, merané čistou ziskovosťou a zapojením. Myslím, že je pre mňa jednoduchšie zistiť, odkiaľ využitie pochádza, na rozdiel od výberu Open AI alebo ChatGPT, pokiaľ ide o to, kam využitie smeruje. Dôvodom je, že si myslím, že veľa ľudí úplne nerozumie tomu, ako funguje strojové učenie a AI.

Existuje to, čo sa nazýva „učenie“, čo je spôsob, ako sa naučíte robiť predpovede, a potom je tu to, čo sa nazýva „inferencia“, čo znamená, že keď niečo zadáte do vyhľadávacieho poľa, dostanete odpoveď.

S učením a tým, čo ChatGPT ukazuje, je to, že sa naučili prehľadávaním celého webu. Existuje päť alebo šesť ďalších organizácií, ktoré sú schopné prehľadávať celý web z hľadiska nákladov, výpočtov, kvality transformátorov a kvality AI. A tieto organizácie dokážu "uberať z podielu" práve Google.

Preto je pre mňa jednoduchšie predpovedať úpadok kvality vyhľadávania Google, než predpovedať, kto vyhrá, pretože si myslím, že s dostatkom času a peňazí môžu Oracle, Microsoft, Google, čínske internetové spoločnosti súťažiť a takýmto spôsobom znižovať silu Google.

Myslím si, že spotrebitelia budú nakoniec zmätení a budú môcť získať vysokokvalitné výsledky vyhľadávania z mnohých miest.

https://www.youtube.com/watch?v=M3UjMit3xGY

Investor rizikového kapitálu hovorí, že Google nemusí stratiť svoje miesto ako najlepší vyhľadávací nástroj na svete, ale že môže stratiť značné množstvo využitia, keď sa do hry dostanú ďalšie stránky.

Spoločnosť Google môže stratiť 10 alebo 15 %, z dôvodu postupného používania všetkých týchto iných stránok, a preto nemusí byť žiadna z týchto stránok relevantná, ale bude to mať materiálny [a] merateľný vplyv na spoločnosť Google a zisk spoločnosti Google.“

DISCLAIMER: Toto nie je investičná rada, iba súhrn názorov investora rizikového kapitálu.

Zdroj: Youtube

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.