S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Obáváte se recese? V tom případě dejte šanci těmto 3 akciím, které jsou historicky odolné vůči recesi

Pavel Botek
15. 1. 2023
8 min read

Přední ekonomové předpovídají USA v roce 2023 turbulentní ekonomické časy, což může znamenat problémy pro americký akciový trh. Když se ale podíváme na poslední náročná tržní prostředí, zjistíme, že existují akcie, které v takovém období výborně vzdorují a mnohdy jsou tak dobrým útočištěm.

Nastane v roce 2023 podle vás recese?

Historicky akcie v období recese výrazně zaostávaly. Celkově z posledních 11 recesí od roku 1950 přichází průměrné tržní dno 169 dní po nástupu recese, přičemž průměrná ztráta na akciovém trhu, měřená indexem S&P 500, dosahuje 21%. Dobrou zprávou je, že některým akciím se během recesí daří nebo dobře odolávají s minimální ztrátou. Proto si dnes takové akcie představíme.

Zde jsou 3 akcie, které překonaly S&P 500 v letech 2008 i 2020 a mohou být dobrou volbou i v případě recese v roce 2023 👇

Walmart $WMT-0.7% 

Zdroj: Bulios

Spotřebitelský defenzivní gigant Walmart překonal index S&P 500 v roce 2022 a vykázal celkový výnos, který zahrnuje dividendy, ve výši 0,7% meziročně do 22. prosince, zatímco S&P 500 ve stejném období klesl o 19,8%.

Když se ale podíváme zpětně, Walmart se osvědčil také během pandemie a Velké recese. S&P500 překonal v těchto obdobích svou výkonností o 5,1 % (2020) a 56,3 % (2008).

Walmart vede velmi velkou skupinu obchodů v USA a dalších zemích prodávajících širokou škálu zboží za nízké ceny. Neustálé inovace a přizpůsobování se potřebám zákazníků z nich činí jednoho z předních lídrů na trhu, ke kterému se zákazník vždy rád vrací.

Do roku 2023 Walmart vstupuje hned s několika novými strategickými partnerstvími, které rozšíří řadu produktů, ale pomohou i ve vylepšení přístupnosti, mobilní aplikace a online nákupech a další.

Maloobchodník dominuje obchodu s potravinami. Ve své podstatě je to prodejce potravin č. 1 v USA, proto také potraviny tvoří většinu tržeb v amerických obchodech Walmartu, což přináší více než 200 miliard dolarů ročních příjmů. Pro maloobchodního giganta nabízejí potraviny také klíčovou výhodu během recese, a to, že spotřebitelé je potřebují bez ohledu na stav ekonomiky. To je obzvláště výhoda pro Walmart, protože může využít svůj každodenní model nízkých cen, aby přivedl nové zákazníky, kteří chtějí ušetřit peníze a prodat jim cokoli jiného, co potřebují.

  • Bohužel Walmart v této době nepovažuji na výhodnou volbu z hlediska ceny akcie při poměrně vysokém P/E oproti konkurenci (P/E 44.45) a oznámení o možných problémech v důsledku inflace, což podpořilo snížení výhledu pro další čtvrtletí. Když to ale vezmu z druhé strany, Walmart se chystá i v tomto náročném prostředí přebrat větší podíl na trhu, což se mu pomalu daří díky spokojené klientele a velké řadě produktů, které hodlají rozšiřovat i nadále.

Abbott Laboratories $ABT-0.8% 

Zdroj: Bulios

Dva faktory, které investoři chtějí vidět na akciích odolných vůči recesi, jsou peněžní tok a spolehlivost příjmů. Abbott Laboratories se hodí na obou frontách. Dne 9. prosince společnost Abbott oznámila zvýšení dividendy o 8,5 % na 51 centů na akcii. Diverzifikovaná zdravotnická společnost má tržní hodnotu 197 miliard USD a interní odhady ukazují, že Abbott si během příštích pěti let udrží asi 5,1% růst. 

ABT taktéž historicky překonal tržní indexy v roce 2008 i v roce 2020, kdy recese drtila většinu velkých akcií. Zatímco Abbott měl v roce 2020 díky globální pandemii vestavěnou výhodu, v roce 2008 společnost takovou výhodu neměla a stále výrazně překonávala index S&P 500.  Překonání indexu S&P500: 9,8 % (2020), 33,6 % (2008).

Tak jako potraviny, je i zdravotnictví velice odolné v krizovém období. Pro Abbott máme možná i jednu dobrou zprávu, globální trh s monoklonálními protilátkami stále nepřestává růst. Velikost trhu s monoklonálními protilátkami se odhaduje na stovky miliard, navíc se očekává, že během prognózovaného období 2023–2033 bude CAGR ve výši 11,42 %.

Rostoucí výskyt chronických onemocnění, jako je rakovina, kardiovaskulární poruchy a další, rostoucí počet aplikací terapie mAb pro cílené terapie a rostoucí znalosti pacientů a lékařů o těchto terapiích jsou faktory přispívající k růstu trhu.

Kromě toho se očekává, že strategické iniciativy prováděné špičkovými společnostmi pro vývoj produktů mAb a široké uvádění produktů na trh a robustní výzkum a vývoj pro vývoj nových produktů budou pohánět růst trhu.

  • Pointa tohoto sdělení je, že se Abbott drží jako lídr v této oblasti, což je dobré vědět vzhledem k vzrůstajícím možnostem a příležitostem.

Home Depot $HD-1.9% 

Zdroj: Bulios

Home Depot má také solidní záznamy o lepších výkonech během hlubších recesí 21. století, když v roce 2008 a 2020 překonal index S&P 500.

Home Depot se zabývá prodejem stavebních materiálů a výrobků pro domácí kutily. Mezi jeho produkty patří stavební materiály, výrobky pro domácí kutily, výrobky určené pro správu trávníku a zahrady a dekorativní výrobky. A abych nezapomněl, nabízí také pronájem nářadí a vybavení.

Přibližně 90 % podnikání společnosti Home Depot pochází od majitelů domů, a to buď přímo od zákazníků, kteří si dělají sami, nebo nepřímo prostřednictvím profesionálních dodavatelů. Když je ekonomika slabá nebo ceny bydlení klesají, může to mít negativní dopad na tržby společnosti.

Slabá ekonomika však neznamená, že by se investoři měli Home Depot vyhýbat. Existuje několik důvodů, proč by investoři měli očekávat slušné výsledky i v této době.

Výkon Home Depot během recese v roce 2008

Americká ekonomika se v minulém století vypořádala s četnými recesemi, ale nebylo jich mnoho tak vážných jako hypoteční krize v roce 2008. Tržby Home Depot klesly v tomto roce o 8 % a tržby nadále klesaly až do roku 2009, než začaly znovu růst.

Recese v roce 2008 znamenala pro podnikání Home Depot konečný zátěžový test. Zatímco Home Depot tyto výzvy přežil, mohl by vidět podobný tlak na svůj špičkový výkon, pokud by spotřebitelská poptávka náhle poklesla.

Údaje zveřejněné NAHB ukazují, že slábnoucí ekonomika začíná ovlivňovat chuť spotřebitelů utrácet ve svých domovech. Home Depot však již začal pociťovat negativní dopad ekonomických protivětrů. Vedení uvedlo, že vyšší ceny zboží způsobené nákladovou inflací tlačily v minulém čtvrtletí na průměrné hodnoty objednávek. To přispělo ke srovnatelnému meziročnímu růstu tržeb o 3 % ve srovnání s 8,1 % ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí roku 2021.

Očekávání zpomalení růstu výnosů poslalo cenu akcií Home Depot meziročně dolů o 28 %, ale to by mohlo představovat vynikající příležitost k nákupu. To, že příjmy mohou během recese utrpět, neznamená, že akcie nemohou růst. Tržby společnosti Home Depot klesly mezi fiskálním rokem 2006 a fiskálním rokem 2012 o 7,8 %, ale akcie v tomto období stále vzrostly o 64 %!

Home Depot vyniká v alokaci kapitálu způsoby, které zvyšují hodnotu podniku. Za posledních 10 let se zisková marže zlepšila z 6 % na 11 %. S nedávnými investicemi, které management provedl do nových distribučních center a zlepšení dodavatelského řetězce, by investoři měli očekávat, že Home Depot bude v příštím desetiletí pokračovat v růstu zisků. Jednou z hlavních priorit společnosti Home Depot je rozšířit svou distribuční síť tak, aby oslovila až 90 % americké populace s doručením ve stejný den nebo do druhého dne, včetně velkých a těžkých položek.

  • Držíte některou z těchto akcií?
  • Jaké akcie podle vás mohou obstát recesi?
  • Vnímáte lepší útočiště během recese v sektoru zdravotnictví nebo u maloobchodníků (potraviny, nápoje atd.)?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.