S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Vyhodnocení ankety: Jakou největší chybu udělali investoři v investování?

Bulios Academy
17. 1. 2023
5 min read

Dneska si zhodnotíme výsledky ANKETY, kterou jsme před pár dny připravili do našeho newsletteru. Tentokrát jsme se Bulios investorů zeptali, s čím si neví v investování rady a jakou udělali doposud největší investiční chybu.

Výsledky Ankety

Do ankety se nám celkově zapojilo přes 155 účastníků, z čehož většina byli čtenáři našeho ranního newsletteru. Jedná se o investory starší 18 let, kteří se pohybují nejen na českém, ale i na globálních investičních trzích.

První otázkou bylo, jakou udělali investoři v životě největší investiční chybu. Tady se nám podařilo získat 122 individuálních odpovědí, ze kterých jsme nakonec anonymně vybrali 10 nejlepších.

Schválně napište do komentářů, jestli se v některých z odpovědí sami vidíte, protože já určitě ano... 😅


OTÁZKA 1. 

Jakou největší chybu jste udělali v investování? 


1. Ivan

"Nízký stop loss. Malá rezerva na účtu. Zrádná paka či cenový vývoj opci."

2. Matěj

"Asi stejně jako každý investor - koupil jsem akcie na něčí doporučení, naštěstí za malou částku. Byl jsem hodně dlouhou dobu v mínusu, nakonec ale akcie vyletěla nahoru a já vydělal jsem úžasných 70 Kč."

3. Adam

"Začal jsem investovat ve špatnou dobu - září 2021, kdy byly akcie přepálené."

4. Denis

"Chyba hned na začátku, skočil jsem do firem, které znám bez znalosti nějaké rešerše a podobně. Samozřejmě koupil jsem samé vrcholky. Naštěstí se jednalo o pár stovek, díky kterým jsem zjistil, že takhle investování nefunguje. Pak jsem se začal o tom učit. V podstatě těch par stovek je moje nejcennější investice."

5. Jan

"Začal jsem pozdě (ve 22)"

6. Jirka

"Nákup většího množství akcí u kterých jsem se domníval, že po prudkém pádu dosáhly dna. To dno bylo bohužel mnohem a mnohem níž. Několikrát jsem měl v této strategii úspěch. Ale celkově se jednalo o velmi drahou zkušenost."

7. Radek 

"Nevybral jsem zisky ..."

8. Radek

"Vzhledem k tomu, že investuji krátkou dobu, nemohu ještě říct, jakou největší chybu jsem udělal. Snad jen, že jsem se nechal strhnout počáteční euforií a nakoupil akcie Tesly ve chvíli, byly historicky na nejvyšší úrovni a od té doby jejich hodnota jen klesá. 🙂Ale nevadí. Každopádně investování je návykové a moc mne baví. Škoda, že jsem do něj nepronikl dřív. Jinak hltám Vaše články, analýzy, doporučení… Děláte to skvěle a hodně se od Vás učím. 🙂"

9. Martin

"FOMO" - Fear of missing out 

10. Dan

"Prodal jsem pozici ve strachu."

 
OTÁZKA 2. 

S čím si u investování nevíte rady? 

Možné odpovědiProcento zaškrtnutí 
1. Nevím, jak a kde začít.2,5 %
2. Nevím, který broker je pro mě vhodný.12,5 %
3. Nevím, jaká investiční strategie je pro mě správná.32,5 %
4. Nevím, za jakou cenu koupit akcie.55 %
5. Nevím, s kým se poradit.25 %


ZÁVĚR a shrnutí výsledků - Bulios Academy 🎓 

Obě otázky přinesly zajímavé výsledky, některé nás dokonce velmi překvapily. Abych byl naprosto upřímný, tak jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli pro takovou anketu, je náš nedávno spuštěný projekt Bulios Academy, ve kterém plánujeme pomoci investorům zabránit dělat přesně takové investiční chyby, jako ty o kterých jste si mohli přečíst v otázce 1.

Zároveň však chceme investorům poskytnout hravou formou videí a článků to, co skupina odpověděla, že si s tím neví rady v otázce druhé. V Bulios Academy vás provedeme nejen investičními základy a strategií, ale také vám například pomůžeme vybrat ideálního brokera či osobně poradíme v privátní Discord skupině, která je plná podobně smýšlejících investorů.

V Bulios Academy se vám už nestane, že byste "Nevěděli, jaká investiční strategie je správná" (3.), "za jakou cenu se vyplatí koupit akcie" (4.) či" se neměli s kým poradit" (5.). 

Jednoduše řečeno se jedná o kompletní soubor všeho, co bude retailový investor potřebovat na jeho cestě k finanční nezávislosti. Čekají na vás tabulky s férovými cenami akcií, soutěže, tipovačky a dokonce pozvánky na akce Buliosu. To vše získáš, pokud se ještě dnes staneš STUDENTEM

A pokud bys rád předem věděl, jací budou tvoji mentoři a investoři stojící za Bulios Academy, tak se neváhej podívat na náš poslední příspěvek, kde jsme si jak Ondru, tak i Kubu představili.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.