S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Toto jsou 2 dividendové akcie ze střední třídy, které jsou žhavými kandidáty pro koupi

Martin Bartkovský
19. 1. 2023
8 min read

Spousta investorů, a analytiků se hrabe mezi velkými společnostmi. Tak pojďme trošičku proti proudu, a zabrouzdejme mezi společnosti se střední kapitalizací, kterým analytici už nevěnují tolik pozornosti. Dnes si představíme 2 společnosti ze střední třídy, které mohou být žhavými kandidáty do vašeho portfolia.

Dneska tedy opustíme území, které je nám poměrně dobře známé, a zabrouzdáme do poměrně neznámých vod společností se střední tržní kapitalizací. Zde se dají najít velmi dobré akcie s velmi dobrým oceněním, protože v těchto vodách se moc nepohybují analytici, a velcí investoři. Podíváme se tedy na 2 akcie, které se jeví, jako vhodní kandidáti do portfolia, zároveň tito kandidáti vyplácejí i slušnou dividendu.

Paramount Global $PARA-2.2% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Jedná se o americký nadnárodní konglomerát masmédií a zábavy. Mezi hlavní nemovitosti a značky společnosti Paramount patří stejnojmenné filmové a televizní studio Paramount Pictures, CBS Entertainment Group (skládající se z televizních sítí CBS a The CW, televizních stanic a dalších aktiv pod značkou CBS), mediální sítě (skládající se z kabelových televizních sítí se sídlem v USA včetně MTV, Nickelodeon, BET, Comedy Central, VH1, CMT, Paramount Network a Showtime) a streamovacích služeb společnosti (včetně Paramount+, Showtime OTT a Pluto TV). Společnost má také specializovanou mezinárodní divizi, která spravuje mezinárodní verze svých placených televizních sítí, stejně jako aktiva specifická pro regiony, včetně argentinského Telefe, Chilevisión v Chile, britského Channel 5, australského Network 10, a 30 % podílu ve studiu Rainbow SpA . v Itálii.

Od roku 2019 společnost provozuje více než 170 sítí a dosahuje přibližně 700 milionů předplatitelů ve 180 zemích.

To že se nacházíme mezi společnostmi, kterým není věnována tak velká pozornost, naznačují už jenom základní ukazatele společnosti.

  • P/E je necelých 5, což byste mezi velkými společnostmi jen těžko hledali.
  • P/B je zhruba 0,5.

Toto jsou zkrátka hodnoty, které byste na ostře sledovaných trzích jen těžko hledali. Pojďme se podívat, jak se společnosti vedlo posledních 5 let z pohledu výsledků. Tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o zhruba 20 % ročně. Co se týče čistého zisku, tak ten rostl za posledních 5 let průměrně o zhruba 47 % ročně, což poukazuje na poměrně silně rostoucí čisté marže.

Při pohledu na rozvahu se společnost jeví, jako finančně velmi stabilní jak v krátkodobém, tak i v dlouhodobém horizontu. Co se týče zadlužení společnosti, tak společnost je na tom velmi dobře, protože její dlouhodobý dluh je nižší než jmění akcionářů. Podle rozvahy je hodnota aktiv společnosti očištěná o pasiva kolem 35 USD, což nám dává prvotní signál, že společnost může být podhodnocená.

Co se týče cashflow, tak zde společnost už nevypadá tak úplně dobře, jako v případě výkazu zisků a ztrát, anebo rozvahy. Co se týče provozního cashflow, tak to za posledních 5 let rostlo průměrně o zhruba o 1,5 %, takže bylo prakticky v rovině. Co se potom týče volného cashflow, tak zde je situace hodně podobná, nebo respektive volné cashflow spíš zaznamenalo menší pokles.

Vzhledem k tomu, že příjmy společnosti pramení převážně z reklamy, tak bych za rok 2022 očekával nějakých propad výsledků, který by mohl stlačit cenu ještě níž. Zkrátka společnosti si nemohou dovolit v době vysokých úrokových sazeb investovat tolik do reklamy, ale podle mě se tato situace zlepší postupem času, jak se budou snižovat úrokové sazby. Po snížení úrokových sazeb na nějakou normální hodnotu se společnosti zase rozjedou s investicemi do svého růstu, což bude samozřejmě zahrnovat i marketing. Takže společnost určitý potenciál má, ale investoři musí přečkat časy vysokých úrokových sazeb. K tomu jim může pomoct dividendový výnos, který je skoro 5 %.

Watsco $WSO-0.2% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Společnost je největším distributorem klimatizačních, topných a chladicích zařízení a souvisejících dílů a dodávek ve Spojených státech. Společnost profituje ve dvou oblastech.

  • Prodej klimatizací a topných těles
  • Prodej náhradních dílů na tyto klimatizace, a topná tělesa

Vzhledem k tomu, že nežijeme ve Spojených státech, kde bývá dost horko, tak poptávka po klimatizacích zde bude poměrně vysoká, stejně tak jako poptávka po náhradních dílech na tyto klimatizace. S tím, že aby společnost pokryla i místa v USA, kde je chladno, tak nabízí k prodeji i topná tělesa, a náhradní díly na ně. Společnost kromě svých klasických prodejen provozuje i internetový obchod, který generuje zhruba 32 % příjmů společnosti.

Pojďme se tedy podívat, jak se společnosti dařilo posledních 5 let. Tržby za posledních 5 let rostly průměrně zhruba o 9 % ročně. Co se týče čistého zisku, tak ten rostl za posledních 5 let průměrně o zhruba 20 % ročně, což zase poukazuje na silný růst čistých marží. Výsledky společnosti dokonce rostly i v době covidu, kdy světem panovaly různé omezení.

Pojďme se tedy podívat na rozvahu, a na to, zda je společnost finančně stabilní a silná. Z rozvahy společnosti je vidět poměrně velká finanční stabilita a síla. Společnost by totiž byla schopná poplatit úplně všechny svoje závazky pouze z krátkodobých aktiv. Co se tedy týče zadlužení společnosti, tak je vše v pořádku. Co se týče hodnoty aktiv očištěných o pasiva, tak ta vychází na zhruba 48 USD, takže zde se nedá mluvit o tom, že by se společnost obchodovala pod svou účetní hodnotou. Není se ani čemu divit vzhledem k postavení společnosti na americkém trhu, a její finanční síle, si buď budeme muset ještě počkat, anebo si připlatit.

Tak jo, pojďme se vrhnout na cashflow společnosti. Co se týče provozního cashflow společnosti, tak za posledních 5 let provozní cashflow společnosti rostlo průměrně o zhruba 3 % ročně. Co se potom týče volného cashflow, tak to za posledních 5 let rostlo průměrně o zhruba 2,5 % ročně.

Tak si to pojďme zrekapitulovat. Máme tu společnost s poměrně nudným a jednoduchým obchodním modelem, která má dominantní postavení na americkém trhu. K tomu se jedná o finančně velmi stabilní a silnou společnost, která vydělává peníze v časech dobrých i zlých. A pokud by to někomu nestačilo, tak společnost ještě nabízí dividendový výnos ve výši 3,5 %. Jediný háček, který jsem při takto rychlém pohledu našel, tak je cena. Každý sám si musí zvážit, zda mu tato společnost za tuto cenu stojí.

Dnes jsme si představili dvě společnosti z prostředí firem, které nejsou tak velké, a tím pádem nejsou tolik v hledáčku analytiků. Osobně si myslím, že se vyplatí obě společnosti sledovat, a prozkoumat je detailněji, protože se na první pohled jedná o dobré společnosti, které k tomu všemu vyplácejí slušnou dividendu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://investorplace.com/2023/01/3-mid-cap-dividend-stocks-to-buy-in-january/

https://finviz.com/

https://www.marketwatch.com/investing/stock/wso?mod=mw_quote_tab

https://www.marketwatch.com/investing/stock/para?mod=search_symbol

https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.