S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Hroutí se akciový trh?

Leden 2022 představoval pro trh otočení o 180 stupňů. Po roce 2021, který se vyznačoval vysokými výnosy napříč téměř všemi třídami aktiv došlo ke změně tempa tohoto růstu. Na trzích jsou obavy a tak se investoři uchylují k opatrnějšímu chování.

 

Při vstupu do nového roku došlo v řadě sektorů k významným korekcím. Technický sektor, kryptoměny, elektromobily a další odvětví zaznamenaly drastické poklesy, protože Wall Street začala pochybovat o udržitelnosti loňské býčí série. V průběhu roku tak investoři řeší jedinou otázku. Hroutí se akciový trh?

Názory analytiků

Podle mnoha odborníků je odpověď ne. Mnozí se domnívají, že trh je stále zdravý, a nedávné poklesy považují za příležitost k nákupu poklesu dlouhodobě rostoucích akcií.

Navzdory této důvěře však mnozí na Wall Street cítí tlak. Před blížícím se zvýšením úrokových sazeb a dalšími opatřeními na zúžení trhu je ve vzduchu cítit nejistota. V tuto chvíli se zdá, že březen 2022 představuje inflexní bod, kdy Federální rezervní systém může zvýšit sazby.

Co o potenciálním krachu akciového trhu říkají býci a medvědi?

I uprostřed brutálního ledna zůstává Luca Paolini, hlavní stratég společnosti Pictet Asset Management, býkem. "Varianta Omicron Covid sice vedla k dalším omezením, ale ekonomické oživení přesto zůstává odolné, což znamená, že akcie se nezdají být zvlášť náchylné ke korekci," řekl Paolini. Investoři by měli vzít na vědomí, že Paolini očekává zmírnění inflace ve druhé polovině roku 2022.

James Solloway, hlavní tržní stratég oddělení řízení investic společnosti SEI, se cítí podobně sebejistě. "Ačkoli se v některých oblastech finančního světa objevily kapsy spekulativního chování - například meme akcie, SPAC, kryptoměny a NFT - nevidíme takový druh spekulativního zápalu, který by ukazoval na vážnou akciovou korekci v roce 2022," řekl Solloway.

Na straně medvědů se někteří domnívají, že nedávná mánie vyústila v bublinu, která je připravena prasknout. Michael Burry, jeden z prvních předpovědí krachu v roce 2008, je silně medvědí. V červnu 2021 hvězda filmu Big Short popsala stav ekonomiky jako "největší spekulativní bublinu všech dob ve všech věcech" a uvedla příklady Dogecoinu $DOGEUSD+2.4%, Robinhood $HOOD-6.2% a amerického trhu s bydlením.

https://youtu.be/vgqG3ITMv1Q

Tento článek by u vás neměl vyvolat paniku, nýbrž by jste se měli zamyslet na budoucím vývojem trhu a nad tím, že všechno nemusí být tak růžové, jak se může na první pohled zdát. Tím bych ale nechtěl zpochybnit to, že bude akciový trh i v tomto roce nadále růst. Zároveň, ale počítám s určitou korekcí, která by mohla přijít.

Další články: Top akcie, do kterých byste měli v tuhle chvíli investovat, 14 věcí, které byste měli vědět o společnosti Google v roce 2022, 2 nejlepší akcie FAANG pro rok 20022, Je správný čas nakoupit akcie Meta?

Původní článek byl sepsán autorem jménem Shrey Dua a komunitou InvestorPlace

Zdroj: InvestorPlace

Jaký je váš pohled na akciový trh v roce 2022?

Vote to see the results! 170 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Otázka je kam ty všechny peníze potecou nebo se preliji, když ne do akciového trhu? Ze by k prodejcům komodit? 🤔

FED nám to zařízne.

Zařízne, ale pro trhy by to ve skutečnosti nemusela být takový tragédie.

Vzhledem k tomu, že je před námi utahovaní měnové politiky centrálních bank, tak bych zůstal velmi opatrný. Pro akciový trh to bylo historicky spíše medvědí období.

S tímto naprosto souhlasím, z historických dat se ukazuje, že během zvyšovaní úrokových sazeb se akciím spíše nedařilo nežli ano.

Překladním se spíš k těm analytikům, kteří jsou Bullish. Když je ekonomika silná, daří se i akciím.