S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Bank of America říká, že tyto 3 akcie jsou skvěle připraveny na případnou recesi

Pavel Botek
20. 1. 2023
6 min read

Bank of America říká, že recese je pravděpodobná v 1. čtvrtletí roku 2023, právě proto doporučují investorům nakupovat tyto 3 akcie, kterým na základě několika faktorů věří i v případě recese.

Bank od America

Poslední zvýšení úrokových sazeb Federálního rezervního systému nezměnilo výhled Bank of America na recesi prakticky vůbec. Analytici banky sdělili, že zvýšení sazeb centrální banky o 50 bazických bodů "poskytuje jen malou úlevu" jejich ekonomickému výhledu na rok 2023.

"Po posledním zvýšení sazeb Fedu o 50 bazických bodů zůstávají naši ekonomové BofA opatrní ohledně americké ekonomiky a nadále očekávají mírnou recesi začínající v 1Q23 se záporným americkým HDP pro rok 2023," uvádí zpráva.

"Naši stratégové BofA dávají přednost kvalitě, příjmům a malým kapitalizacím před růstovými akciemi do roku 2023," uvádí zpráva. Analytici také dodali, že tento výhled zůstává "opatrný pro naši skupinu internetového pokrytí", která zahrnuje společnosti jako Amazon, Alphabet a EBay.

BofA konkrétně zdůraznila, že Alphabet je nejlépe připravený úspěšně projít potenciální recesí. A to i navzdory hlubokým škrtům v příjmech z reklamy, které zůstávají mírnou hrozbou.

Přestože si Alphabet během Velké finanční krize v roce 2008 nevedl příliš dobře, současné ekonomické nepříznivé faktory jsou poháněny inflací, na rozdíl od zásadního zlomu na trzích, který investoři viděli v poslední velké recesi.

Proč by se mohlo dařit Amazonu?

$AMZN+3.2% 

1. Růst AWS by měl znovu zrychlit

Když lidé přemýšlejí o Amazonu, obvykle myslí na jeho rozsáhlé operace elektronického obchodování. Ale Amazon.com a její sesterské weby již nejsou hlavními zdroji zisku společnosti. Toto rozlišení náleží společnosti Amazon Web Services (AWS). AWS je předním poskytovatelem služeb cloudové infrastruktury. Ovládá 34% podíl na tomto trhu ve výši 217 miliard dolarů. To je více než jeho další dva konkurenti dohromady.

Očekává se, že náklady, výkon a bezpečnostní výhody cloud computingu v kombinaci s rostoucím využíváním pokročilých technologií, jako je umělá inteligence, podpoří růst tohoto odvětví v nadcházejícím období.

2. Amazon získává podíl na digitální reklamě

Digitální reklama je pro Amazon dalším silným motorem růstu – ten, který investoři pravděpodobně podceňují. Neustále se rozšiřující armáda obchodníků třetích stran společnosti Amazon se spoléhá na svou reklamní platformu, aby prodávala své zboží masivní uživatelské základně titána elektronického obchodování.

3. Elektronický obchod je na cestě zpět k ziskovosti

Obavy z vrcholu prodeje elektronického obchodování jsou pravděpodobně nejvíce přehnané. Je pravda, že online prodej se zpomalil, protože více lidí se vrátilo do kamenných obchodů po uvolnění bezpečnostních opatření souvisejících s covidem. Dlouhodobý trend rostoucích tržeb elektronického obchodování však zůstává nedotčen.

Proč vypadá Alphabet atraktivně?

$GOOGL+1.7% 

Poté, co zisk společnosti v posledním čtvrtletí klesl, vedení společnosti Alphabet uvedlo, že podniká kroky ke snížení nákladů pro letošní rok. Akcie Alphabetu navíc vypadají právě teď levně, s poměrem ceny a zisku (price-to-earnings ratio) nižším, než je průměrné P/E ratio indexu S&P 500.

  • V rámci snižování nákladů právě dnes Alphabet oznámil propuštění 6% pracovní síly (12 000 pracovních míst).

Firemní platformy Google a YouTube navíc nadále přitahují širokou škálu inzerentů. Změny v zásadách společnosti Apple pro iOS týkající se ochrany osobních údajů a bezpečnosti neovlivnily Alphabet tolik, jako ovlivnily například Meta a Snap. Navíc cloudový byznys nadále roste směrem k větší ziskovosti, díky čemuž bude společnost v průběhu času méně závislá na reklamním trhu.

Jaké jsou předpoklady pro růst eBay v roce 2023?

$EBAY-3.3% 

Zde máme tři hlavní pilíře:

  • Zavedení řízených plateb firmy probíhá hladce a nabízí možnost doplňkových finančních služeb.
  • Nedávné úspěchy v kategoriích luxusního dalšího prodeje a sběratelských předmětů nabízejí plán pro dlouhodobý růst v následujících kategoriích zaměřených trhů.
  • Přidání reklamy založené na aukcích a mimo stránky by mohlo katalyzovat lepší prodejní sazby a zpeněžení v propagovaných inzerátech.

Věříme, že hlavní trh eBay je postaven na nenových prodejích, které se ukázaly jako odolné i uprostřed úsilí konkurentů (zejména Amazon Auctions) vstoupit do tohoto prostoru. Použité a repasované produkty zůstávají denním chlebem společnosti, přičemž aukce a ceny s nejlepší nabídkou efektivně určují tržní cenu produktů.

U eBay bych si osobně dával ale pozor kvůli konkurenčnímu prostředí, kde může tlak větších a lépe zaopatřených kapitalizovaných vrstevníků, jako jsou Amazon, Alibaba a Walmart, pravděpodobně vést ke značným marketingovým výdajům na udržení objemu zákazníků.

  • Co říkáte na výběr Bank of America? 🤔
  • Vkládáte taktéž důvěru v některou ze zmíněných společností?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.