S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Cathie Wood letos drtí trh. Je manažerka známého fondu geniálním investorem, nebo má prostě jenom štěstí?

Dominik Petrnoušek
24. 1. 2023
4 min read

Cathie Wood proslula svými výsledky při obrovském boomu technologických akcií před a v průběhu pandemie. Poté ale přišlo to, co asi každý čekal. Obrovský pád a temné období pro její fond. Nyní to ale možná vypadá na světlo na konci tunelu. Nebo ne?

Cathie Wood proslula 

Aktuálně to totiž vypadá, že Cathie strčila trh do kapsy. Devět z držených akcií fondu ARK Innovation $ARKK+1.2% zatím vrostlo raketově. Hlavní zasluhu na tom má několik málo jmen.

A to je pro oblíbený fond s majetkem 6,8 miliardy dolarů dobrá zpráva. V letošním roce je nyní v plusu o více než 15 %. To snadno překonává 2,4% roční výnos indexu S&P 500.

Z dlouhodobého hlediska je sice ARKK pod indexem, v posledním měsíci se ale nemohou vůbec měřit. Zdroj

Je to velmi potřebný odraz. V loňském roce ETF ztratilo více než 60 % své hodnoty, což z něj učinilo ETF s jednou z nejhorších výkonností. ARK Innovation těží z toho, co se zdá být ochotou investorů nakupovat spekulativní investice po propadu v roce 2022. Už je to nějaký čas, co se společnost ARK Innovation dostala na vrchol. Pak přišla opravdu tvrdá facka. Nyní se však vrací s pomstou.

Nejenže je ETF pro rok 2023 zatím na koni, ale je taky na míle daleko před ostatními. Jak je to ale možné? Zdá se, že prostě pouze vycházejí ty nejriskantnější tipy. Velká část zisků je totiž způsobena hvězdnými výkony několika akcií.

Porovnání strategií Cathie Wood a Warrena Buffetta, kteří se různými cestami dostali ke stejnému výsledku. A právě tato kostrbatá cesta je Cathie často vyčítána. Zdroj

Konkrétně Coinbase je nejvýkonnější akcií ETF. V letošním roce vzrostla o více než 39 %, přičemž využila růstu cen kryptoměn. Jen cena bitcoinu za poslední měsíc vzrostla o více než 25 %. V portfoliu ARK Innovation se jedná o zhruba 4% pozici.

Samozřejmě ale asi nemusím zdůrazňovat, že letošní růst Coinbase je slabou náplastí na to, jak moc klesla v roce 2022. I po rally na začátku roku 2023 jsou akcie Coinbase stále o více než 80 % níže než v roce 2021.

Bitcoin si připsal za měsíc téměř 28 %


Stejně spekulativní je i druhá nejlepší akcie ARK Innovation, Pacific Biosciences $PACB+4.0%. Analytici vidí, že tato společnost zabývající se testováním lidské genetiky prodělává, kam až oko dohlédne: Přinejmenším do roku 2026. Ale zdá se, že to investorům letos nevadí.

Tohle je opravdu divoký graf

Zajímavé je, že čtyři z pěti letošních nejlepších akcií ARK Innovations jsou ze sektoru zdravotní péče. Dalším příkladem je společnost Exact Sciences, která je známá především díky méně invazivnímu nástroji pro screening rakoviny tlustého střeva. Exact je pro ARK Innovation významnou pozic. A to je dobře, protože akcie vzrostly o více než 33 %. Letošní odraz společnosti Ark Innovation je působivý. Ale dělá jen malou záplatu obrovských škod způsobených v roce 2022. Obecně se ETF tak úplně nedaří, poslední tři roky v celkovém součtu za indexem pokulhávala.

Cathie se stále odvolává na to, že míří na společnosti s obrovským potenciálem v daleké budoucnosti. To je hezká myšlenka, ale musí peníze do této budoucnosti dokázat dostat, což nebude lehký úkol. Zejména kvůli tomu, že se většina odborníků shodne na příchodu recese.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.