S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Tyto 2 akcie byste podle analytiků měli mít ve svém hledáčku

Martin Bartkovský
25. 1. 2023
8 min read

Rok 2022 nebyl pro investory zrovna nejlepším rokem. Jednu velmi pozitivní věc ale na něm přeci jenom najít lze. Tou věcí je situace, kdy se na trzích objevily super investiční příležitosti, kterých investoři mohli využít, a v budoucnu na nich vydělat nemalé peníze. Jestli jste minulý rok promeškali, tak nezoufejte. Dnes si představíme 2 akcie, které byste měli mít podle analytiků v hledáčku.

Jak rozpoznat výborné investiční příležitosti do budoucna. Zkrátka se stačí dívat na to, jaké rysy vykazovaly společnosti, které jsou dnes úspěšné, v minulosti. Těmito rysy mohou být například silné fundamenty podpořené nadprůměrným růstem tržeb a zisků, nebo například vykazují trendy ve vlastnictví fondů, anebo se jim zkrátka daří i na klesajících trzích. Dnes se podíváme na dvě společnosti, které nejsou v tuto chvíli v zorném poli mnoha investorů, ale analytici se domnívají, že se jedná o kvalitní investice.

Iridium Communications $IRDM 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

První z těchto dvou společností je společnost Iridium Communications $IRDM , která působí v sektoru komunikačních služeb. Konkrétně je společnost poskytovatelem mobilních hlasových a datových komunikačních služeb. Zkrátka a jednoduše společnost provozuje konstelaci satelitů, pomocí kterých nadále poskytuje své služby. Díky těmto satelitům má společnost prakticky neomezené možnosti využití služeb, a své služby může poskytovat v mnoha odvětvích, ať už se jedná o odvětví klasických telekomunikačních služeb, nebo například vojenské odvětví, dále například své služby poskytuje záchranářům atd.

Pojďme se tedy podívat na výsledky společnosti. Tržby za posledních 5 let rostly průměrně o zhruba 7,5 % ročně. Co se týče čistého zisku za posledních 5 let, tak zde byla společnost mírně ztrátová, ale letos by společnost měla vykázat první ziskový rok, kdy aktuálně za posledních 12 měsíců společnost vykázala zisk ve výši zhruba 3,6 mil. USD. Co se týče EBITDA, tak ta za posledních 5 let rostla průměrně o zhruba o 11,5 % ročně. V praxi to znamená, že zisk před úroky, zdaněním a amortizací byl kladný, a rostl právě průměrně o zhruba 11,5 % ročně.

Co se týče zadlužení, tak z rozvahy společnosti vyplívá určitá finanční stabilita. Společnost má krátkodobé závazky kryté svými krátkodobými aktivy. A co se týče dlouhodobého zadlužení, tak to vypadá taky v pořádku. Poměr dlouhodobého dluhu k vlastnímu jmění je zde zhruba jedna k jedné, což znamená, že je společnost poměrně vyváženě financovaná.

Z pohledu cashflow společnost také vypadá solidně. Provozní cashflow společnosti rostlo za posledních 5 let průměrně o zhruba 3,5 % ročně. Společnosti se také za posledních 5 let podařilo razantně snížit své kapitálové výdaje, což zapříčinilo to, že je společnost již třetím rokem v kladných číslech, co se týče volného cashflow.

Čísla společnosti nevypadají úplně tak vábně, proč by investoři tuto akcii tedy měli mít v hledáčku? Společnost totiž začátkem tohoto roku poodkryla novou spolupráci, a to se společnosti Qualcomm Technologies $QCOM-0.7% , která je lídrem v oboru mobilních technologií.

Tato spolupráce je zaměřena na podporu satelitních služeb pro různé značky smartphonů a má potenciál rozšířit se v budoucnu na další spotřebitelská zařízení. Spolupráce má nyní začít v rámci mobilních telefonů se systémem Android, ale v budoucnu by se mohla rozšířit i například do automobilového průmyslu, třeba v rámci navigačních systémů.

Tato spolupráce by měla rozšířit mobilní pokrytí kdekoliv na celé planetě s výhledem na otevřenou plochu.

Podle analytiků se akcie aktuálně pohybuje v nákupní zóně, a i velké banky, jako je například JP Morgan, jsou u této akcie býčí.

Můj osobní postoj k této akcii je takový, že aktuálně neplánuji nakupovat, ale určitě tuto akcii budu sledovat, už jen proto, že první mobilní telefony s podporou satelitů společnosti by měly začít vycházet z výroby někdy v druhé polovině roku. Tady tato spolupráce podle mě může osobně dost pomoct společnosti k růstu, a k vyšší ziskovosti.

Společnost má také určitou konkurenční výhodu, protože začít podnikat v tomto oboru není úplně snadné, a ne úplně každá společnost má na oběžné dráze 66 satelitů.

Medpace Holdings $MEDP-3.1% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Společnost se zabývá poskytováním externích služeb klinického vývoje pro biotechnologický, farmaceutický a zdravotnický průmysl. Její služby zahrnují lékařské oddělení, správu klinických studií, proveditelnost na základě dat, zahájení studie, klinické monitorování, regulační záležitosti, nábor a udržení pacientů, biometrii a datové vědy, a zajištění kvality prováděných studií.

Společnost poskytuje služby pro I. až IV. fázi testů vývoje léků a zdravotnických prostředků včetně regulačních služeb a služeb centrálních laboratoří.

Co se týče dlouhodobějších výsledků, tak tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o zhruba 32 % ročně. Čistý zisk rostl za posledních 5 let o zhruba 73 % ročně, což znamená vysoce rostoucí čisté marže. Co se týče zisku před zdaněním, úroky, odpisy, a amortizací, tak ten rostl za posledních 5 let průměrně o zhruba 23 %. Jak z výsledků můžeme vidět, tak se jedná o poměrně rychle rostoucí společnost. Navíc je tato společnost zároveň i smluvní agenturou pro provádění klinických testů.

I zde při pohledu do rozvahy je vidět jistá finanční stabilita, kdy společnost má své krátkodobé závazky kryté krátkodobými aktivy. Co se týče dlouhodobého financování společnosti, tak i zde společnost vypadá finančně stabilně. Poměr financování společnosti z dluhu a z vlastního jmění je zde také přibližně jedna k jedné, s tím že zde převažuje vlastní jmění společnosti.

Provozní cashflow společnosti rostlo za posledních 5 let průměrně zhruba o 37 %. Společnosti zde nesnižuje své kapitálové výdaje, ale naopak zde kapitálové výdaje za posledních 5 let rostou. I přes rostoucí kapitálové výdaje, se společnosti daří velmi slušně zvyšovat volné cashflow, které za posledních 5 let rostlo průměrně o zhruba 39 %.

Druhá společnost působí ve velmi atraktivním odvětví, se slušným potenciálem, což se odráží i na velmi slušném růstu jejich výsledků. Konec konců se stále vyvíjejí nové léky, a přístroje, a vždy bude potřeba klinických testů.

Závěr

Zde jsme si představili dvě společnosti, které mají podle analytiků služný potenciál k růstu. V prvním případě se jedná o společnost, která působí v odvětví, kde má poměrně slušnou konkurenční výhodu, a velmi dobrým katalyzátorem k růstu by mohla být nově dohodnutá spolupráce, která právě nabízí další možnosti k růstu společnosti.

V druhém případě se jedná o společnost působící v odvětví s velkým potenciálem, a služby společnosti budou v budoucnu stále více potřebnější než kdy jindy.

Osobně se v obou případech nepohrnu aktuálně do nákupů, ale společnosti budu určitě sledovat. Osobně se mi líbí obzvláště první společnost, u které je aktuálně na spadnutí dohoda, která může způsobit slušný růst společnosti, a také může společnosti otevřít nové možnosti.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://www.investors.com/research/best-tech-stocks-to-buy-and-watch/?src=A00220

https://finviz.com/

https://www.medpace.com/

https://www.iridium.com/

https://www.marketwatch.com/investing/stock/irdm?mod=search_symbol

https://www.marketwatch.com/investing/stock/medp?mod=search_symbol

https://insidetowers.com/iridium-qualcomm-deal-promises-satellite-connectivity-to-any-smartphone/

https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.