S&P 500 ^GSPC
5,149.42
+0.63%
Tesla TSLA
$173.88
+6.31%
Alphabet GOOG
$148.48
+4.44%
Meta META
$496.98
+2.66%
Nvidia NVDA
$884.55
+0.70%
Apple AAPL
$173.72
+0.64%
Microsoft MSFT
$417.32
+0.22%
Amazon AMZN
$174.48
+0.03%

Sázka na budoucnost lidstva. Tohle je nejdůležitější sektor planety, který všichni přehlíží

Dominik Petrnoušek
27. 1. 2023
5 min read

Investovat do společností s velkým potenciálem v budoucnu je celkem logický krok. A má něco větší potenciál než něco, co může jednou zachránit lidstvo a je to pravděpodobně cesta k jedinému možnému velkému rozvoji?

Dobývaná vesmíru je pravděpodobně nejdůležitější krok s přežití lidstva

Lety do vesmíru atechnologie s nimi spojená jsou extrémně důežité a také velkou sázkou na budoucnost lidstva. Jedná se sice o sázku na opravdu dalekou a nejistou budoucnost. Pokud to ale bude správná trefa, tak je extrémně důležité u toho být co nejdřív.

Významné starty soukromých společností zabývajících se lety do vesmíru, jako je SpaceX Elona Muska a Blue Origin Jeffa Bezose, přitáhly pozornost veřejnosti, ale má to háček: Nemůžete do nich investovat. Protože jsou tyto společnosti soukromé, investice jsou omezeny na institucionální investory a soukromé kapitálové společnosti.

Naštěstí existuje řada dalších veřejně obchodovaných společností, které mohou nadšenci do vesmíru koupit, například firmy zabývající se družicemi, pozemním vybavením a nosnými raketami. Tento sektro podle všeho dosáhl v roce 2019 tržeb ve výši 366 miliard dolarů, z čehož 95 % připadá na sektor vesmírných služeb, které jsou ale pořád tak nějak vázány na Zemi - ten zahrnuje telekomunikační, internetové a národní bezpečnostní satelity. Ten malý zbytek se zabývá opravdovou exotikou, jako je třeba potenciální těžba minerálů na asteroidech.

Do který společností tedy můžeme investovat?

Virgin Galactic $SPCE-9.9% 

Po SpaceX a Blue Originu je Virgin Galactic pravděpodobně nejznámější společností, kterou lze dokonce veřejně obchodovat. Jde o společnost miliardáře Richarda Bransona. Její debutové plavidlo SpaceShipOne se v roce 2003 stalo první soukromou lodí, která dosáhla nadzvukového letu pomocí raketového pohonu. O osmnáct let později, 11. července 2021, Virgin Galactic vypustila Bransona, tři zaměstnance a dva piloty do vesmíru na palubě Unity 22, která se vznesla nad 50 kilometrů vysokou Kármánovu linii. V září 2021 získala společnost Virgin Galactic certifikát Federálního leteckého úřadu pro komerční lety do vesmíru a stovky potenciálních cestujících si rezervovaly místa za vysokou cenu 450 000 dolarů na osobu.

Rocket Lab $RKLB-2.9% 

Společnost Rocket Lab vstoupila na burzu v roce 2021 prostřednictvím SPAC. Kromě navrhování a výroby komponentů pro kosmické lodě se zaměřuje především na poskytování služeb vypouštění pro další kosmické a obranné organizace. Jak napovídá její název, společnost se specializuje na rakety a orbitální nosiče. Nedávno společnost Rocket Lab získala kontrakt s NASA na dodávku solárních panelů pro její program CADRE. V říjnu společnost také vypustila svou 31. raketu Electron.

Procure Space ETF $UFO-1.8% 

Tohle je poměrně zajímavé. A ne kvůli názvu. ETF sleduje vlastní index S-Network Space Index, který sleduje 46 společností, které mají alespoň 50 % svých příjmů nebo zisků z vesmírného průmyslu. Tento index třídí své podíly do pěti průmyslových kategorií: výroba a provoz raket a satelitů; výroba pozemních zařízení; vesmírné technologie a hardware; vesmírné snímky a zpravodajské služby; a telekomunikace, televizní a rozhlasové vysílání.

https://www.youtube.com/watch?v=3Q6MVwpMMk4

Lockheed Martin $LMT-0.6% 

Na závěr něco "rozumnějšího". Tedy společnost, která má obrovský základ a sílu i jinde než ve vesmíru. Společnost Lockheed Martin totiž není zrovna čistě vesmírnou akcií, ale je zavedeným hráčem v úzce souvisejícím obranném a leteckém průmyslu. Společnost je nejznámější výrobou stíhaček, přičemž většina jejích příjmů pochází ze státních zakázek. Společnost Lockheed si však udržuje významný segment, který se věnuje výrobě satelitní a raketové techniky. Společnost dodala řadu důležitých komponentů NASA a také se spojila se společnostmi Amazon a Cisco Systems, aby integrovala Amazon Alexa a Cisco Webex do své technologie rozhraní pro posádku Callista.

Co vy? Máte ve vesmírném průmyslu svého favorita? Nebo třeba čekáte, zda třeba SpaceX nepůjde public?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.