S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Bu yıl teknoloji hisselerinde büyük bir geri dönüş bekleyebilir miyiz?

Halil Toprak
27. 1. 2023
7 min read

2022 yılı borsa için çok zorlu bir yıl oldu. Bu yıl, yüksek enflasyon ve özellikle yüksek faiz oranları nedeniyle hisse senetleri ciddi bir baskı altında kalmıştır. Bu yılın başından beri piyasalardaki hava oldukça iyimser ve geçen yıl en çok etkilenen teknoloji hisseleri ile birlikte piyasalar yükseliyor. Ancak bu yıl teknoloji hisselerinden gerçekten yeşil bir dalga bekleyebilir miyiz?

Yılın başından bu yana borsalar neredeyse hiçbir sorunumuz yokmuş gibi hareket etti. Piyasalarda genel bir iyimserlik var ve bazı yatırımcılar nihayet hisse senetlerinde yeşil rakamlar görmekten mutlu. Ancak böyle bir iyimserliği gerektirecek kadar değişiklik oldu mu? Şahsen ben öyle düşünmüyorum. Neden böyle düşünüyorum? Şimdi daha yakından bakalım ve beni bu inanca götüren birkaç noktayı inceleyelim.

Enflasyon

Evet, enflasyon oranımızın gerçekten de düşmekte olduğu doğru, bu da yatırımcılara biraz umut ve iyimserlik verebilir. Ancak bu şirketlerin maliyetlerindeki artışın arkasında enflasyonun olduğunu unutmamalıyız. Son yıllarda işgücü önemli bir maliyet haline geldi ve teknoloji şirketleri büyümelerini sürdürebilmek için çok sayıda çalışanı işe almak zorunda kaldı.

Ancak şimdi durum tersine dönüyor ve birçok analist bu yılın hiç de iyi geçmeyeceğini düşünüyor ve bir durgunluk bekliyor. Bu da şirketlerin önceki yıllarda bol miktarda sahip oldukları parayı, belirli bir büyüme planı varsaydıkları için işgücüne harcadıkları ve bu nedenle biraz yanlış hesap yaptıkları anlamına geliyor. 2022 kartlarını karıştırdı. Yüksek enflasyon nedeniyle bu şirketlerin hizmet ve ürünlerine olan talep düşmüştür. Evet, talepte büyük bir düşüş bildirmeyen bazı şirketler var, işte bunlar çok güçlü markalara sahip şirketler.

Bu sorunun aksine, yüksek enflasyon nedeniyle bu şirketler çalışanlarının ücretlerini artırmak zorunda kaldı. Her şey şirketlerin maliyetlerinin çok yüksek olduğu bir noktaya ulaşmıştı ve bu maliyetlerden tasarruf etmenin yollarını aramaya başlamaları gerekiyordu. Büyümenin artık bu kadar yüksek olması beklenmediği için, hemen her yerde okuduğumuz gibi, şirketler yılın ikinci yarısında işten çıkarma yoluna gittiler. Yani evet, şirketler maliyetlerden tasarruf etmeye ve bu zor durumu net bir şekilde yönetmeye çalışıyor.

Bununla birlikte, enflasyonun ABD Merkez Bankası tarafından belirlenen hedefe yakın olmadığının da farkında olmalıyız. Bu da henüz tehlikeyi tamamen atlatmadığımız anlamına geliyor. Şahsen, ABD Merkez Bankası ve hükümet politikalarında temel bir hata yapmadığı sürece, enflasyondaki düşüş eğiliminin sürdürülebileceğini düşünüyorum.

Fed politikası

Bu yıl karşılaşacağımız ikinci konu ise Fed'in duruşudur. Fed'in faiz artış hızını azaltmaya başladığı ve bunun da yatırımcılar arasında umut ve iyimserliğe yol açtığı kabul ediliyor. Öte yandan, Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürmeyi planlamadığını zaten doğruladı. Dolayısıyla Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlaması için enflasyonda keskin bir düşüş şeklinde bir mucize gerçekleşmesi gerekecektir ki bu da şu anda yakın bir ihtimal değildir.

Faiz oranlarının teknoloji şirketleriyle ne ilgisi var? Basitçe söylemek gerekirse, son yıllarda bu şirketler büyüme ve genişleme için büyük yatırımlar yaptılar. Bu yatırımın büyük bir itici gücü, bir noktada sıfıra yakın olan çok düşük faiz oranları olmuştur. Ancak bugün durum tersine dönmüştür ve tabiri caizse para pahalıdır. Bu da şirketlerin krediler için yüksek faiz oranları ödediği anlamına geliyor. Hatta bazı durumlarda, faiz oranlarının düşük olduğu bir dönemde alınan kredilerin faiz oranlarının artırıldığı bile oluyor.

Bu da şirketlerin personel maliyetlerinin yanı sıra borç servis maliyetlerinin de önemli ölçüde arttığı anlamına geliyor.

Şu anki durum, bu şirketlerin borçla finanse edilen yatırımları ertelemeye ve en aza indirmeye çalışmasıdır. Bu durum, bu şirketlerin büyümesinde yavaşlamaya yol açmış ve teknoloji şirketlerinin çok azının temettü ödemesi nedeniyle bu şirketleri yatırımcılar için daha az cazip hale getirmiştir.

Yüksek değerlemeler

Son yıllarda, teknoloji şirketleri etrafında çok fazla hareketlilik yaşandı ve bu da bu şirketlerin değerlemelerini absürt boyutlara taşıdı. Belirsizliklerle dolu ve durgunluk ihtimali taşıyan mevcut durum, bu yatırımcılar arasında endişelere yol açmıştır. Sonuçta, böyle bir zamanda fahiş değerlemelere sahip şirketlere sahip olmak istemezsiniz. Kısacası, yatırımcılar bu şirketlere çok olumlu gelecek beklentilerine dayanarak değer biçiyorlardı. Bu yıl her şey tamamen değişti ve yatırımcılar bu şirketlerin değerlemesine ilişkin görüşlerini yeniden değerlendirdi.

Yatırımcı stratejisinde bir değişiklik

Belirsizlik dönemlerinde ve bir durgunluk yaklaştığında, yatırımcılar mevcut duruma uyum sağlar. Buna, temettü ödeyen hisse senetlerinin böyle bir duruma karşı en iyi savunma olduğu yönündeki genel eğilim de eklendiğinde, birçok yatırımcının bu tür hisse senetlerini aramaya başladığı açıktır.

Bu durum, sermayenin temettü ödemeyen teknoloji şirketlerinden temettü ödeyen hisse senetlerine doğru kaçmasına yol açtı. Çünkü yatırımcılar bu yıl kayda değer bir büyüme elde edemeseler bile temettü gelirine güvenebilirler. Bu durum, teknoloji şirketlerinin hisse senedi fiyatlarında geçen yıl yaşanan düşüşün bir başka nedenidir.

Tedarik zincirlerini bozmak

Geçtiğimiz yıl boyunca, örneğin Rusya'ya karşı uygulanan savaş yaptırımlarının bir parçası olarak ya da hatta savaşın kendisi nedeniyle küresel tedarik zincirlerinde aksamalar yaşandı ve bu da fiyat artışlarına ve enflasyona katkıda bulundu. Tedarik zincirlerindeki bu aksama bazı teknoloji şirketlerini de etkiledi. Bu, geçtiğimiz yıl boyunca düşüş gösteren bu şirketlere bir başka darbe oldu. Tedarik zincirleri istikrara kavuşmaya başlamış gibi görünebilir, ancak elbette durum değişebilir. Sonuçta Ukrayna'daki savaş hala devam ediyor ve bu noktada kimse nasıl sonuçlanacağını bilmiyor.

Sonuç

Yukarıda, teknoloji hisselerinin geçtiğimiz yıl neden düşük performans gösterdiğinin birkaç nedenini özetledik. Düşündüğümüzde, bu baskıların çoğu hala sona ermiş değil ve şu anda bu baskılar bir süre daha bizimle olacak gibi görünüyor. Özetle, enflasyon hala hedefinin çok uzağında ve bu durum Fed'i bu yıl faiz indirimi yapılmayacağı konusunda kararlı bir konumda bırakıyor. Bu sorunların ne zaman sona ereceğini gerçekten bilmediğimiz bu durumun bir sonucu olarak, elbette defansif temettü hisselerine yönelik yatırımcı sempatisi devam edebilir. Dolayısıyla teknoloji şirketleri bu yıl yeniden yükselişe geçecek gibi görünmüyor.

Öte yandan, özellikle değerleme açısından yatırımcılar için cazip görünen bazı teknoloji şirketleri var. Bu yüzden şahsen bu yılın henüz teknoloji hisselerine ait olmayacağını düşünüyorum, ancak diğer yandan oldukça ilginç yatırım fırsatları görmeye başlıyoruz.

UYARI: Ben bir finans danışmanı değilim ve bu materyal bir finans veya yatırım tavsiyesi olarak hizmet etmez. Bu materyalin içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.