S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Inflace nás neděsí, větší obavy máme z dezinflační éry, která může být kopií roku 1980, tvrdí investiční banka Jefferies

Pavel Botek
28. 1. 2023
5 min read

Podobnost mezi rokem 1980 a 2022 je možná až děsivá, tvrdí analytici Jefferies, kteří nás varují před dezinflační érou. Co by to znamenalo pro akciové trhy? Jaké sektory a akcie mohou být dobrou volbou pro tohle prostředí? Na  to se podíváme v tomto článku.

Jefferies

Inflace byla jedním ze zásadních problémů v roce 2022, kdy ceny od základních potravin až po pohonné hmoty a energie převážně rostly na rekordní výše. Meziroční inflace, měřená indexem spotřebitelských cen, dosáhla v červnu 40letého maxima 9,1%, ale pak rychle ustoupila, a Jefferies tvrdí, že tento trend poklesu by mohl pokračovat i letos.

"Americká inflace dosáhla vrcholu," napsal ve čtvrtek Desh Peramunetilleke, globální šéf mikrostrategie investiční banky. "Dezinflace je však klíčovým předpokladem pro náš plán do roku 2023."

Jefferies věří, že Američané, a zejména američtí investoři, by se vůbec neměli obávat inflace. Dezinflace, jaká byla vidět na počátku roku 1980, je skutečnou hrozbou a je pravděpodobné, že přijde s klesajícími firemními zisky a recesí v USA do druhé poloviny roku 2023.

🚨Analytici investiční banky poukázali na několik klíčových podobností mezi obdobím, které následovalo po "Velké inflaci" v letech 1965 až 1982, a dnešním rychlým poklesem CPI.🚨

Když se tenkrát Paul Volcker stal v roce 1979 předsedou Federálního rezervního systému, okamžitě se pustil do boje proti nekontrolovatelné inflaci, která sužovala ekonomiku deset let před jeho jmenováním, a nakonec zvýšil úrokové sazby na téměř 20%. Volckerovo rychlé zvyšování sazeb zpomalilo ekonomiku tak rychle, že v lednu 1980 začala recese a nezaměstnanost dosáhla vrcholu 10,8% v prosinci 1982.

Během minulého roku současný šéf Fedu Jerome Powell zvýšil úrokové sazby agresivněji než kdokoli jiný od dob Volckera, a dal jasně najevo, že je ochoten použít určitou ekonomickou "bolest", aby dostal inflaci pod kontrolu, stejně jako jeho předchůdce. Analytici Jefferies tvrdí, že jeho činy jim přinášejí déjà vu.

"Éra dezinflace Volckerova Fedu v letech 1980-83 se silně podobá současnému cyklu vzhledem k toleranci k vyšším sazbám i za cenu rostoucí nezaměstnanosti a recese. Také dezinflačnímu trendu pomohlo uvolnění tlaků na straně nabídky (ropy), stejně jako nyní," napsali.

Pokud je současná ekonomická éra srovnatelná s Volckerovými roky, mohl by to být recept na těžké časy pro investory. Během dezinflace Volckerova Fedu klesl zisk na akcii indexu S&P 500 o 19%, což je dle Jefferies normální v takovém prostředí.

Jefferies navíc není jedinou investiční bankou, která v posledních týdnech varovala před širokým poklesem firemních zisků. CIO Morgan Stanley Mike Wilson opakovaně tvrdil, že odhady firemních zisků jsou příliš vysoké a nakonec klesnou.

"To je další oblast, ve které jsou investoři trochu spokojeni - náklady rostou rychleji než čisté příjmy," řekl minulý týden, kde popisoval dopady slábnoucí inflace na společnosti z indexu S&P 500. "Celoroční odhad (zisku) musí klesnout."

Wilson očekává, že S&P 500 v první polovině roku klesne až na 3 000 bodů, tedy o více než 20%.

A akcioví analytici Jefferies tento názor tento týden zopakovali, když uvedli, že očekávají, že S&P 500 bude v prvním čtvrtletí "korigovat" nejen kvůli klesajícím ziskům, ale také kvůli vlivu vyšších úrokových sazeb na ziskové marže a rostoucím rizikům recese.

Obecně počítají s tím, že po drsné první polovině roku a příchozí recesi by akcie mohly konečně vykazovat "silný růst", dodali a doporučili, aby se investoři prozatím poohlíželi po "kvalitních" akciích kvůli jejich historickému výkonu během období klesající inflace.

"Kvalitní investování přineslo konzistentní odměny," napsali. "Z hlediska stylu se zaměřte na kvalitu. Sektory s kvalitním růstem překonaly cyklické výsledky během období dezinflace v roce 1980."

Analytici společnosti Jefferies před týdnem uvedli, že v současné době preferují zejména faktor "kvality".

"Neexistuje žádná pevná definice kvality, protože opravdu záleží na perspektivě investora," vysvětlili analytici.

"Kvalitní" akcie jsou obvykle definovány jako společnosti, které mají stabilní, předvídatelné peněžní toky a jsou ziskové na základě metrik, jako je návratnost vlastního kapitálu (ROE) a návratnost investovaného kapitálu (ROIC). Jefferies však vyvinul svůj vlastní rámec pro určování skutečné "kvality", který zahrnuje kritéria jako "robustní rozvahy", "konzistentní a vysoké marže" a předvídatelné zisky.

  • To platí především pro společnosti jako Walmart $WMT+1.0%, Home Depot $HD+0.4% a Merck $MRK+0.2%, tyto společnosti tak zařazují na svůj seznam - "kvality za rozumnou cenu", který by mohl letos překonat celkový trh.

Pokud jde o umístění sektoru, analytici doporučovali zaměřit se na "základní zboží, veřejné služby, komunikační služby a zdravotnictví" a argumentovali, že když CPI mezi dubnem 1980 a únorem 1983 klesal, tyto sektory "překonaly trh nejvíce".

  • Co myslíte vy? Jaký bude ideální sektor pro rok 2023? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.