S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Chcete zvýšit svůj pasivní příjem? Tyto 2 akcie doporučují analytici ke koupi.

Martin Bartkovský
28. 1. 2023
9 min read

Predikce analytiků z banky Morgan Stanley, v čele s Mikem Wilsonem jsou poslední dobou stále populárnější, protože jsou poměrně přesné. Samozřejmě nám občas, kromě predikcí, dají tito analytici i nějaké své tipy které podle nich obstojí v dané situaci. Dnes se tedy podíváme na 2 akcie, které aktuálně doporučují analytici Morgan Stanley ke koupi.

Hledáte u akcií slušný dividendový výnos, a zároveň chcete i akcie, které budou v oboru, kterému se aktuálně daří? Tak dnes si představíme přesně takovéto akcie. Volba analytiků Morgan Stanley totiž padla na 2 akcie z energetického sektoru, které nabízí velice slušný dividendový výnos.

Rozhodli se tak právě proto, protože stejně jako všichni ostatní, i oni letos očekávají mělkou recesi. K tomu stále není uzavřený konflikt na Ukrajině, a inflace není ani zdaleka pod kontrolou. Z mého pohledu se tento výběr jeví jako defenzivní sázka na to, že se energetickému sektoru bude dařit i v tomto roce.

Energy Transfer $ET+1.1% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Jedná se o energetickou společnost, která provozuje potrubí a skladovací zařízení pro zemní plyn, ropu a rafinované produkty. Společnost byla založena v roce 1995 a sídlí v Dallasu v Texasu. Společnost provozuje více než 71 000 mil potrubí a skladovacích zařízení v různých oblastech Spojených států, včetně pobřeží Mexického zálivu, Středozápadu, Severovýchodu a Jihozápadu. Kromě svých potrubních a skladovacích operací má společnost také maloobchodní marketingovou činnost, která prodává zemní plyn a elektřinu rezidenčním a komerčním zákazníkům.

Pojďme se podívat na to, jak si společnost vedla za posledních 5 let. Tržby společnosti za posledních 5 let rostly průměrně o zhruba 13 % ročně. Co se týče čistého zisku, tak ten za posledních 5 let rostl průměrně o zhruba 76 % ročně, což poukazuje na slušný růst čistých marží za posledních 5 let. V roce 2021 společnost dosahovala čisté marže ve výši zhruba 8 %. Zisk před zdaněním, úroky, a odpisy rostl za posledních 5 let průměrně o zhruba 20 %. Zde je tedy vidět, že takto prudký růst čistého zisku byl pravděpodobně způsoben daněmi, nebo odpisy.

Co se týče rozvahy, tak zde společnost vypadá poměrně stabilně, tedy co se týče finanční stability. Své krátkodobé závazky má kryté svými krátkodobými aktivy, které může použít ke splácení právě aktuálních závazků, v případě jakéhokoliv problému. Hodnota aktiv očištěných o pasiva společnosti se pohybuje někde mezi 11 a 12 dolary na akcii. Společnost se aktuálně obchoduje velmi blízko této úrovně, tudíž by se mohla jevit jako skvělý kandidát na nákup.

Co se týče cashflow, tak provozní cashflow společnosti za posledních 5 let rostlo průměrně o zhruba 30 % ročně. Společnosti se také za posledních 5 let daří poměrně dobře snižovat své kapitálové výdaje, což se také podepisuje na růstu volného cashflow, které za posledních 5 let rapidně rostlo. V roce 2017 společnost ještě vykázala záporné volné cashflow, od té doby ale zaznamenala rapidní růst volného cashflow. Zkrátka se společnosti velmi dobře daří zvyšovat, v rámci cashflow, své příjmy, a minimalizovat své výdaje. Zároveň společnost aktuálně nabízí dividendový výnos ve výši skoro 8 %. Pojďme se tedy podívat, jak je tento výnos krytý z volného cashflow. Průměrně společnost vyplatí na dividendách zhruba 2 mld. USD ročně. Zároveň průměrné volné cashflow společnosti za posledních 5 let bylo také zhruba kolem 2 mld. USD, ale v poslední době toto volné cashflow rapidně roste, takže si osobně nemyslím, že by společnost měla mít problémy s výplatou dividend.

Zde se podle mě jedná o poměrně defenzivní sázku na energetický sektor. Společnost totiž má příjmy ze dvou stran. Tou první stranou je provoz ropovodů a plynovodů, a tou druhou stranou je prodej těchto energií, a obchodování s nimi. Tím pádem, pokud by došlo k propadu na trzích s energiemi, tak společnost má stále příjmy právě z pronájmu svých ropovodů a plynovodů, a také samozřejmě z pronájmu skladovacích prostor.

Analytici společnosti Morgan Stanley vidí tuto společnost, jako jejich nejlepší výběr. Pro tento výběr byla pro ně klíčová dividenda, kdy právě na základě této dividendy poukazují na určité podhodnocení. Očekávají totiž další růst dividend u této společnosti. Samozřejmě spolu s volným cashflow.

Western Midstream Partners $WES+1.4% 

Graf vývoje ceny akcie za posledních 5 let.

Máme tady dalšího hráče z úplně stejného oboru. Společnost také provozuje přepravní potrubí pro ropu, zemní plyn, a zkapalněný plyn. Společnost, jak už z jejího názvu vyplívá, tak působí hlavně na západě USA, konkrétně nejvíce v Texasu. Společnost vlastní přibližně 15 potrubí pro přepravu ropy a zkapalněného zemního plynu, a zhruba 6 potrubí pro přepravu zemního plynu. Celková délka těchto potrubí je zhruba 16 000 mil. Společnost dále provozuje zhruba 23 míst na skladování ropy a zemního plynu.

Pojďme se tedy podívat na to, jak se společnosti dařilo posledních 5 let.  Tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o zhruba 4 % ročně. Co se týče čistého zisku, tak ten rostl o zhruba 28 % ročně. V roce 2021 byla čistá marže společnosti zhruba kolem 33 %.Zisk před úroky, zdaněním, a odpisy rostl za posledních 5 let průměrně o zhruba 12 % ročně, což nám poukazuje na rostoucí čisté marže.

Zde co se týče zadlužení společnosti, tak je to horší, dlouhodobý dluh je zhruba třikrát větší než vlastní kapitál, a společnost má také nižší krátkodobé aktiva, než jsou její závazky. Dluh není zase tak moc vyšší, a společnost by s tím nemusela mít problém. Určitě zde bude dobré se podívat do rozvahy na rozložení tohoto dluhu. Hodnota aktiv očištěných o pasiva mi zde vychází zhruba 8 USD na akcii, což znamená, že se společnost aktuálně obchoduje poměrně dost vysoko nad touto hodnotou.

Co se týče cashflow společnosti, tak provozní cashflow rostlo za posledních 5 let průměrně o necelých 20 % ročně. Společnosti se také povedlo v posledních 3 letech snižovat svoje kapitálové výdaje, což mělo pozitivní vliv na růst volného cashflow, které rostlo průměrně o zhruba 100 % ročně. Situace není samozřejmě tak růžová. Volné cashflow společnosti rapidně roste zhruba v posledních 2 letech, kdy se zároveň společnosti podařilo poměrně dost snížit kapitálové výdaje. Společnost aktuálně nabízí dividendový výnos zhruba 7 % ročně. V tomto případě společnost vynakládá na výplatu dividend průměrně 622 mil. USD ročně. Průměrné volné cashflow společnosti bylo za posledních 5 let zhruba 518 mil. USD. Společnost ale poslední dobou také dost roste, a zároveň se jí daří snižovat své výdaje, což bude mít do budoucna pozitivní vliv na volné cashflow. Jinak za poslední 2 roky byla dividenda vždy krytá.

Za mě jsou důvody Morgan Stanley pro volbu této společnosti stejné jako u předchozí společnosti. Zkrátka se nejedná o čistě těžaře, kteří se spoléhají na vysoké ceny komodit na burzách. Tím pádem i zde tuto společnost případné výkyvy burzovních cen komodit moc neovlivní.

Analytik Morgan Stanley Robert Kad dodal ke společnosti následující.

Společnost má atraktivní soubor shromažďovacích a zpracovatelských aktiv, zejména v Permské pánvi, doplněný vysoce kvalitním portfoliem akciových investic a distribucí a kapitálových investic/ Snížení opex podporuje silný výnos FCF. Management také nastínil finanční trajektorii do roku 2025, která – na základě stávajících úrovní činnosti výrobců, které zůstanou konzistentní – by vytvořila dostatečný přebytečný peněžní tok na splacení všech splatností dluhu a dosáhla 5 % ročního růstu distribuce… Vidíme atraktivní nastavení pro WES do budoucna vzhledem k tematické expozici zlepšování základů komodit a silné generaci FCF.

Závěr

Podle tohoto výběru společnosti Morgan Stanley usuzuji, že společnost předpokládá, že se s námi situace, kterou jsme prožívali v minulém roce, potáhne i v tomto roce. Proto zvolila výběr dividendových společnosti, ze sektoru, kterému by se podle nich mohlo letos velmi dobře dařit.

Za mě osobně, se mi jeví jako potencionálně dobrá volba společnost Energy Transfer, jejíž rozvaha podle mě vykazuje daleko větší finanční stabilitu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://finance.yahoo.com/news/seeking-least-7-dividend-yield-145005337.html

https://finviz.com/

https://www.marketwatch.com/investing/stock/wes?mod=mw_quote_tab

https://www.marketwatch.com/investing/stock/et?mod=search_symbol

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.