S&P 500 ^GSPC
5,149.42
+0.63%
Tesla TSLA
$173.88
+6.31%
Alphabet GOOG
$148.48
+4.44%
Meta META
$496.98
+2.66%
Nvidia NVDA
$884.55
+0.70%
Apple AAPL
$173.72
+0.64%
Microsoft MSFT
$417.32
+0.22%
Amazon AMZN
$174.48
+0.03%

Tohle je praktika, díky které řada investorů v posledních měsících vydělala slušné peníze

Pavel Botek
29. 1. 2023
6 min read

Dnes se podíváme na jednu velice zajímavou praktiku, která již mnoha investorům přinesla úspěch. Dalo by se říct, že jde o poměrně jednoduchý princip, který mnozí znají, ale málokdo se jej snaží praktikovat. O co se jedná?

Pojďme se podívat na pár příkladů z nedávné doby 👇

Investoři se v prosinci dozvěděli o nabídce společnosti Amgen $AMGN+0.8% ve výši 28 miliard dolarů za společnost Horizon Therapeutics PLC $HZNP+0.0%. Klíč k potenciální dohodě se však objevil o několik měsíců dříve, když insideři v cílové společnosti přestali prodávat akcie.

Zastavení prodeje akcií ze strany vedoucích pracovníků a ředitelů společnosti Horizon se odrazilo u některých dalších velkých společností zapojených do nedávných transakcí. Tento vzorec ukazuje, proč některé hedgeové fondy a další investoři zkoumají aktivitu firemních insiderů v naději, že identifikují kandidáty na fúze a akvizice, což v tomto procesu generuje obrovské zisky.

"Když se insideři, kteří pravidelně prodávají, zastaví... Rozhodně to může být zelená vlajka, která nahrává myšlence společnosti pracující na možné dohodě," řekl Ben Silverman, ředitel výzkumu společnosti VerityData, která monitoruje obchodní aktivity firemních insiderů.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy vyžaduje, aby vedoucí pracovníci a ředitelé veřejně hlásili prodej akcií, což investorům umožňuje sledovat jejich obchodní aktivitu. Zastavení výprodejů může někdy znamenat, že akcie jsou podhodnocené, říkají investoři.

Ale pokud se sektor konsoliduje, nebo se již říká, že společnost je ve hře, a existuje neobvyklá pauza v prodeji insiderů, může to také naznačovat, že se připravuje potenciální dohoda. Insideři obvykle musí postupovat opatrně, aby se vyhnuli porušení zákonů o obchodování zasvěcených osob, zatímco drží materiální informace, které ještě nejsou veřejné.

Společnost Horizon, která je kótována na burze Nasdaq a sídlí v Irsku, má zavedenou léčbu onemocnění štítné žlázy a dalších onemocnění. Ty apelovaly na Amgen a další farmaceutické těžké váhy, které se spoléhají na akvizice pro nové příjmy, aby kompenzovaly ztracené prodeje, protože klíčové léky ztrácejí patentovou ochranu.

Na grafu přesně vidíte, jak to fungovalo v praxi 👇

Insideři z Horizon přestali prodávat akcie od začátku srpna, kdy slabé zisky za druhé čtvrtletí stlačily akcie společnosti dolů. Do té doby se insideři zdrželi prodeje po celý kalendářní měsíc pouze třikrát za období více než tří let, uvádí VerityData.

Insideři pokračovali v odkládání prodejů až do října a listopadu. 15. října společnost Horizon soukromě obdržela svou první nabídku k převzetí, podle pozdějšího podání. V listopadu její akcie vzrostly poté, co zveřejnila silné čtvrtletní zisky. Později téhož měsíce přiznala, že je předmětem zájmu.

V prosinci společnost Amgen souhlasila s koupí společnosti Horizon za 116,50 dolarů za akcii. Na začátku srpna, po zveřejnění zisků za druhé čtvrtletí, se akcie Horizon obchodovaly kolem 67 dolarů.

Investoři jako Third Point LLC, aktivistický manažer hedgeových fondů Dan Loeb, Senvest Management LLC, firma se sídlem v New Yorku, která dohlíží na aktiva ve výši přibližně 3 miliardy dolarů, a společnost hedgeových fondů D1 Capital Partners LP patří mezi ty, kteří se zabývají prodejem insiderských akcií, aby pomohli identifikovat potenciální investice.

Další příklad - Kroger x Albertsons 👇

Pokud podniky nemají zavedený systém předem dohodnutých prodejů akcií, manažeři obvykle omezují obchodování na ''company-imposed windows'' - uložená společností, která se otevírají krátce po zveřejnění čtvrtletních zisků a zavírají se před koncem dalšího čtvrtletí - období na prodej.

Například u maloobchodníka Kroger $KR+0.2% za celé čtvrtletí kromě jednoho od listopadu 2018 do dubna 2022 prodávali insideři akcie během každého přiděleného obchodního okna (company-imposed windows). Pak se ale tato aktivita zastavila, ukazují data VerityData. Pozdější podání ukázalo, že Kroger nejprve oslovil konkurenčního provozovatele supermarketů Albertsons o možném převzetí 25. dubna.

V říjnu společnost Kroger představila akvizici společnosti Albertsons ve výši 24,6 miliardy dolarů, která v únoru uvedla, že dohodu zváží. 

Další příklad 👇

Na začátku prosince akcie společnosti Nutanix kótované na burze Nasdaq vyskočily o 8 % po zprávách, že společnost Hewlett Packard projevila zájem o koupi poskytovatele cloud computingu. Poté, zhruba od 16. prosince, nejméně čtyři insideři společnosti Nutanix, včetně provozního ředitele a generálního ředitele společnosti, překvapivě prodali akcie.

Pro Raje Vaziraniho, který řídí newyorskou společnost Vazirani Asset Management LLC, to ukázalo, že Nutanix nebyl v rozhovorech o převzetí, protože manažeři by jinak mohli být vyloučeni z prodeje. Vsadil na to, že cena akcií klesne (shortoval), což se vyplatilo poté, co Hewlett Packard oznámil, že se 8. prosince nekonají žádné rozhovory a akcie Nutanixu klesly o mnoho procent.

"Neexistuje žádný způsob, jak bych si vsadil proti dohodě bez insiderského prodeje," řekl pan Vazirani. "To byl hlavní důvod pro zahájení této krátké pozice, protože to byl křičící signál."

  • Sledujete nákupy a prodeje insiderů?
  • Podařilo se vám v této souvislosti někdy zhodnotit své peníze nebo je to pro vás rizikové a nevyzpytatelné?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.