S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

ChargePoint má nejlepší pozici, aby prosperoval v době, kdy automobily EV získávají na síle

Poptávka po automobilech EV vzrůstá každým rokem, letos tomu nebude jinak a očekáváme další velké prodeje ze stran předních společností těchto automobilů. ChargePoint $CHPT+7.0% je společnost, která postranně může těžit z narůstající obliby EV. Nejnovější údaje a hlavně zakázky nasvědčují tomu, že společnost by měla být zařazena do portfolia nyní, dokud je za výhodnou cenu.

EV jsou slibnou budoucností pro lidstvo i investory, ruku v ruce s tím jdou i nabíjecí stanice, které jsou taktéž potřeba

Za poslední rok se akcie $CHPT+7.0% propadly o 19 % a výrazně zaostaly za výkonem trhu s elektromobily. Navzdory této nevýrazné výkonnosti se odvětví nabíjení elektromobilů bude v příštích letech dařit, a to v návaznosti na dvoustranický návrh zákona o infrastruktuře v hodnotě 5 miliard dolarů na rozmístění nabíjecích stanic pro elektromobily po celé zemi. Přesto toto oznámení nevyvolalo žádoucí účinky na akcie nabíjecích stanic pro elektromobily, protože k zavedení těchto investic je zapotřebí více času.

V této souvislosti se ponořme do tržní pozice, finančních ukazatelů a metrik ocenění akcií $CHPT+7.0%, abychom zjistili, zda se blíží ke dnu.

Akcie $CHPT+7.0% se zaměřují na růst za každou cenu

Po volatilitě, která vznikla počátkem tohoto roku se akcie výrazně propadly, přesto si však stále tato společnost drží 1 měsíční výkonnost přes 36,7%

Očekává se, že celosvětový trh s nabíjením elektrických vozidel poroste v letech 2020 až 2027 tempem přibližně 27,5 % a do roku 2027 dosáhne tržní hodnoty přes 61,2 miliardy USD, což poskytuje konstruktivní pozadí pro akcie společnosti $CHPT+7.0%.

Během prezentace výsledků za čtvrté čtvrtletí roku 2022 společnost ChargePoint $CHPT+7.0% uznala, že zrychlení zavádění elektromobilů mělo pozitivní vliv na poptávku po nabíjení, což společnosti umožnilo dosáhnout rekordních tržeb za čtvrtletí.

Nicméně specialista na nabíjení EV se zaměřuje na zvyšování tržního podílu jak v USA, tak v Evropě. Namísto zachování krátkodobých zisků se společnost rozhodla upřednostnit získávání zákazníků, což v průběhu roku poškodilo hrubou marži o 3 %.

Navzdory těmto nepříznivým faktorům poskytují akcie $CHPT+7.0% v dlouhodobém horizontu zajímavé příležitosti. Společnost byla oceněna za své vedoucí postavení v oblasti globální elektrifikace a byla zařazena mezi nejinovativnější společnosti roku 2022 podle Fast Company.

S tím, jak se nabíjení elektromobilů dostává do hlavního proudu, ChargePoint $CHPT+7.0% navázal nová partnerství s významnými výrobci automobilů, aby integroval svá nabíjecí řešení do jejich informačních a zábavních systémů. Tyto integrace budou mít dlouhodobé pozitivní synergie, které zvýší opakující se příjmy z předplatného softwaru a zvýší hrubé marže společnosti $CHPT+7.0%.

Žádný zisk, ale zdravá rozvaha

Předpokládá se, že horní linie společnosti ChargePoint $CHPT+7.0% bude v příštím roce vykazovat silný růst, ale specialista na nabíjení elektrických vozidel se stále potýká se ziskem.

Výsledky fiskálního roku pro ChargePoint $CHPT+7.0%: $CHPT+7.0%vzrostl meziročně o vysokých 65 % na 242 milionů dolarů, společnost vydala pro letošní rok výhled se střední hodnotou 475 milionů dolarů.

Navzdory tomuto zdravému růstu konsensus analytiků neočekává, že $CHPT+7.0% v příštích dvou letech dosáhne zisku. Čistá ztráta ve fiskálním roce 2022 činila 299 milionů dolarů a očekává se, že společnost bude i v příštím roce vykazovat ztráty.

Rozvaha zůstává prozatím zdravá s hotovostí a ekvivalenty ve výši 315 milionů dolarů. 

  • Přestože společnost nevykazuje známky masivních zisků v krátké době, tak je stále atraktivní pro dlouhodobé investice, pokud věříte v budoucnost EV a nebo investujete přímo do automobilů EV. Tato investice za aktuální cenu dává smysl z dlouhodobého hlediska, jelikož cena je aktuálně stále podhodnocená a do budoucna už na těchto hodnotách určitě nebude.
  • Jednoduše - Chce to trpělivost než bude společnost dosahovat optimálních zisků a poroste. Investice nevypadá příliš lákavě, ale musíme se zaměřit na dlouhodobý úsek, ve kterém právě tato společnost pokvete.

Závěrem uvedu jedny z posledních giga investic společnosti

ChargePoint $CHPT+7.0% má po celé Severní Americe a Austrálii na 30 000 dobíjecích stanic. Dobíjecí infrastruktura, kterou budují, je jedna z nejrozsáhlejších na světě. Podle posledních zpráv se zájem společnosti obrací také k Evropě, kam se chystá vstoupit s 80 miliardami dolarů na výstavbu nových nabíjecích stanic.

ChargePoint $CHPT+7.0% do toho ale napůjde sám. Ke spolupráci si přizval dalšího hráče na poli elektromobility, automobilku Daimler ($DMLRY). Ta se už dříve nechala slyšet, že jejich momentálním zájem je podpora elektromobility a budoucnosti autonomní, sdílené, elektrické dopravy.

Novou technologii rychlého dobíjení bude moct využívat i Tesla Model 3

Prodej elektrických vozidel v Evropě roste nejrychleji na světě (kromě Číny), z části také proto, že Evropská Unie má jedny z nejagresivnějších emisních standartů na světě.

ChargePoint $CHPT+7.0% nedávno představil světu vysoce výkonnou technologii Express Plus technology, rychlý nabíjecí systém, který umí pružně reagovat a zvýšit výkon podle aktuální potřeby. Společnost říká, že nový dobíjecí systém bude schopný nabíjet také přicházející Tesla Model 3 $TSLA+0.0%.

ChargePoint $CHPT+7.0% slibuje maximální rychlost nabíjení, a to i pro elektromobily, které přijdou na trh v příštích letech. Dále uvádí, že modulární platforma určená pro podniky a dobíjecí stanice podél hlavních silnic poskytne až 4OO kW se zárukou rychlosti a maximálního výkonu.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 412 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Už delší dobu přemýšlím, do které nabíjecí společnosti pro EV budu investovat. Opět jste mi daly brouka do hlavy 😅

Přesně tak. Proč vsázet jen na automobily EV, když je další skrytá příležitost za dveřma.