S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Podle analytika společnosti Oppenheimer byste měli mít v hledáčku tyto 2 akcie. Jedna nabízí potenciál růstu až 170 %.

Martin Bartkovský
2. 2. 2023
10 min read

V dnešní době na celosvětovou ekonomiku působí spousta tlaků, které v minulém roce tlačily ceny akcií směrem dolů. Někteří lidé dostali strach a na investování zanevřeli. Já jsem se naopak vrhl do akce a nakupoval nové pozice. Vzhledem k tomu, že tlaky na ekonomiku stále přetrvávají, tak stále nemáme vyhráno. Dnes se podíváme na 2 akcie, kdy jedna z nich může, podle analytika společnosti Oppenheimer Johna Stoltzfuse, vzrůst v následujících 12 měsících až o 170 %.

John StoltZfuse- hlavní analytik, a investiční stratég společnosti Oppenheimer

Když si to sečteme, tak zde máme vysokou míru inflace, zvyšující se úrokové sazby, nevyřešený konflikt na Ukrajině, a k tomu se nám nyní přidal problém ohledně dluhového stropu v USA. Že nevíte, o jaký problém se přesně jedná? Krásně je to vysvětleno ve videu níže.

https://www.youtube.com/watch?v=mWsWqZpU-wc

Ani jeden z těchto problémů není stále vyřešený, a tlaky nadále přetrvávají Podle analytika a hlavního investičního stratéga společnosti Oppenheimer Johna Stoltzfuse, se tedy i v tomto roce můžeme těšit na zvýšenou volatilitu na trzích.

Zkušenosti nám říkají, že s příležitostí přichází riziko a s rizikem přichází příležitost, ať už v každodenním životě, v podnikání, nebo v kaňonech Wall Street.

Co tím John chce říct? Zkrátka a jednoduše, že neexistuje žádná skvělá investiční příležitost, která by pro investora nepředstavovala žádné riziko, stejně tak je tomu i v podnikání, a také v běžném životě. Zkrátka příležitosti nikdy neexistují bez rizika. A úkolem nás investorů je si říct, zda nám tato příležitost za to riziko stojí. Pojďme se tedy podívat na 2 společnosti, které podle analytiků v čele s Johnem Stoltzfusem, skrývají investiční příležitost.

Icosavax, Inc. $ICVX-0.9% 

Graf ceny akcie.

První akcií, kde analytici společnosti Oppenheimer vidí obrovskou příležitost, tak jsou akcie společnosti Icosavax $ICVX-0.9% . Za mě je to poměrně dosti spekulativní sázka, která ale v budoucnu může dávat velký smysl. Jedná se totiž o biotechnologickou společnost ve Washingtonu, která se zaměřuje na vývoj bezpečných a účinných vakcín proti infekčním chorobám. Společnost byla založena v roce 2017 v Seattlu. Je to vývojář počítačově navržených částicových vakcín podobných virům, které jsou určeny ke snížení závažných infekčních onemocnění, včetně respiračního syncytiálního viru. Vakcína je vyvíjena k ochraně starších lidí před nemocemi respiračního syncyciálního viru (RSV).

Proč zde vidí analytici společnosti Oppenheimer tak velký potenciál? Jedná se o vir, který je velmi častou příčinou různých respiračních onemocnění, a zánětů, především tedy dýchacích cest, které mohou u straších lidí končit až hospitalizací, a intubací. V tuto chvíli neexistuje proti tomuto viru žádná účinná vakcína, a to se snaží společnost v tuto chvíli změnit. Proto se společnost zaměřila na vývoj vakcín, které vykryjí mezeru na trhu. Zkrátka se zaměřuje na vývoj vakcín, které by měli chránit lidi proti nejčastějším typům virů, které by mohli mít velmi špatný dopad na lidský organismus.

Aktuálně má společnost 2 vakcíny, které jsou ve fázi testování. Jedna z nich je právě zaměřena na ochranu starších osob proti viru RSV. Tato vakcína je sice v testovací fázi 1 b, ale výsledky testů jsou poměrně slibné, a vypadají dobře.

Teď ale přijde ten zásadní problém. Společnost nemá prakticky žádný produkt, žádné tržby, a tím pádem ani žádný zisk. Vracíme se tedy k tomu, co John řekl na začátku, zkrátka zde máme příležitost investovat do společnosti, která může být jako první, co uvede na trh tuto vakcínu, což podle mě přinese obrovské budoucí zisky, ale zároveň zde podstupujeme riziko, že pokud se společnosti tuto vakcínu nepovede uvést na trh, tak akcionáři zapláčou nad svými výdělky. Prakticky jediné, co společnost aktuálně má, tak je něco přes 280 mil. USD podle rozvahy. Tyto prostředky by měly podle analytiků vystačit společnosti na její operace do roku 2024.

Podle týmu analytiků vedených Johnem Stoltzfusem ze společnosti Oppenheimer, může tato akcie v následujících 12 měsících vzrůst až o 170 %.

Věříme, že společnost má diferencovanou očkovací platformu, která využívá virové částice (VLP) k výrobě a testování vakcín proti respiračním patogenům u lidí. Tato škálovatelná platforma může pomoci produkovat diferencované vakcíny s robustním profilem rizika a přínosu a trvalou imunogenicitou. Společnost končí rok 2022 s robustními daty fáze 1 v RSV a s 6měsíční trvanlivostí. V roce 2023 očekáváme proof-of-concept (PoC) v bivalentních RSV/hMPV a 12měsíčních datech RSV. Jsme býčí.

Pro mě osobně se jedná o poměrně dost spekulativní investici, která navíc v tuto chvíli negeneruje žádné peníze pro akcionáře, nebo na financování svých projektů. Za mě je to zkrátka buď anebo. Buď to vyjde, a společnost vystřelí, anebo to zkrátka nevyjde, ale v tu chvíli společnost nemá nic, čím by mohla financovat svou existenci. Když už bych nad společností uvažoval, tak jako nad vysoce spekulativní složkou portfolia, které bych věnoval eventuálně velmi malý podíl v portfoliu.

Toll Brothers, Inc. $TOL-0.3% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Tak jo, pojďme si dát na chvíli pauzu od spekulativních akcií, a pojďme se podívat na druhou volbu analytiků společnosti Oppenheimer. Zde už se nejedná o tak vysoce rizikovou investici, jako v prvním případě, ale samozřejmě zde nemůžeme očekávat ani tak vysoký růstový potenciál. Jedná se o společnost Toll Brothers $TOL-0.3% .

Jedná se o společnost, která navrhuje, staví, prodává, a zprostředkovává financování rezidenčních a komerčních nemovitostí ve Spojených státech. V roce 2020 byla společnost pátým největším stavitelem domů ve Spojených státech na základě příjmů z výstavby domů. Společnost je na 411. místě žebříčku Fortune 500. Společnost provozuje své vlastní architektonické, inženýrské, hypoteční, vlastnické, pozemkové developerské společnosti, rozvoj golfových hřišť, technologie chytré domácnosti a krajiny. Společnost také provozuje vlastní distribuci řeziva, montáž domovních komponentů a výrobní provozy.

Jak je asi už z oboru podnikání patrné, tak zde se jedná os společnost, které minulý rok plný vysoké míry inflace, a vysokých úrokových sazeb, rozhodně nedělal vůbec dobře. Ale i přes všechny ty tlaky, dokázala společnost za poslední čtvrtletí minulého roku reportovat výsledky, které její akcionáře potěšily. Zde už máme předběžné výsledky za poslední rok.

  • Čistý zisk byl ve výši 1,29 mld. USD ve srovnání s čistým ziskem ve výši 833,6 mil. USD. v roce 2021.
  • Tržby z prodeje domů byly9,71 mld. USD, což znamená nárůst o 15 % ve srovnání s rokem 2021.
  • Hrubá marže z prodeje domů byla 25,5 % ve srovnání s hrubou marží z prodeje domů v roce 2021 ve výši 22,5 %.

Společnost v minulém roce trápily zvyšující se úrokové sazby, které se nyní začaly projevovat. Na hypotečním trhu panuje nejistota a lidé čekají, až se situace ohledně úrokových sazeb vyjasní. Toto způsobilo společnosti snížení počtu nově uzavřených kontraktů o zhruba 60 % v posledním čtvrtletí roku 2022.

Společnost ale i tak předpokládá, že rok 2023 pro ni bude velice slušný, protože má stále v rukávu kontrakty na 8098 domů v celkové výši 8,9 mld. USD, což společnosti poslouží jako slušný základ pro vstup do roku 2023 a zároveň do oslabeného realitního trhu.  Tyto kontrakty mohou ochránit společnosti před výraznějším poklesem hrubých marží.

Společnost má dále extrémně finančně stabilní rozvahu, kdy celkové závazky společnosti činí zhruba 6 mld. USD, a krátkodobá aktiva skoro 10 mld. USD. To znamená, že v případě nějakých problémů, je společnost schopna uhradit všechny své závazky ze svých krátkodobých aktiv. Když jsem se díval na hodnotu aktiv očištěných o pasiva, tak mi zde vycházela přibližně kolem 40 USD na akcii.

Analytici společnosti Oppenheimer v čele s Johnem Stoltzfusem zde vidí růst v následujících 12 měsících přibližně o zhruba 24 %.

Vidíme menší riziko poklesu hrubé marže než u jiných stavitelů vzhledem k obchodnímu modelu, který má být postaven, a nevyřízeným zakázkám. Tyto faktory by také měly společnosti umožnit být trpělivý, pokud jde o řízení tempa a ceny ve fiskálním roce 23. Také si myslíme, že společnost by měla získat uznání za to, že má nejlepší rozvahu a profil pákového efektu ve své historii. Myslíme si, že poměr rizika a odměny je atraktivní.

Osobně si myslím, že se zde bavíme o velice dobré a kvalitní společnosti, které bohužel nyní nepřeje ekonomické prostředí. A to by mohla být právě příležitost. Už jenom z důvodu smluv, které má společnost z roku 2022, má tím zajištěnou značnou ochranu před poklesem hrubých marží. Zároveň také, pokud by společnost v roce 2023 realizovala pouze tyto zakázky, tak se může už v základu pochlubit tržbami ve výši více než 8 mld. USD. Už teď je ale jasné, že počet nový smluv výrazně klesl, ale neklesl na nulu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://icosavax.com/

https://www.tollbrothers.com/

https://finance.yahoo.com/news/risk-comes-opportunity-oppenheimer-suggests-004543369.html

https://www.marketwatch.com/investing/stock/tol?mod=mw_quote_tab

https://www.marketwatch.com/investing/stock/icvx?mod=search_symbol

https://www.wikipedia.org/

https://finviz.com/

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.