S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Proplatí to proplat.to?

Dalibor
6. 2. 2023
5 min read

Dnešní článek stojí na samé hranici tematického zaměření Buliosu, protože se týká investic nikoli akciových, ale tzv. P2B investic (konkrétně spot faktoringu).  Lze předpokládat, že řada drobných akciových investorů/uživatelů Buliosu alokovala část svého kapitálu právě do proplat.to, tento článek jim tak snad pomůže se v problematice zorientovat a hlavně koordinovat svůj postup s dalšími, podobně postiženými investory.


Proplat.to je mladý fintech start-up založený r. 2019. Vznikl s ambicí poskytnout drobným investorům prakticky nevyužívanou investiční příležitost - spot faktoring, kterou do té doby mohly využívat jen bankovní instituce (příp. velcí institucionální investoři). Jelikož služba v ČR prakticky neměla konkurenci (Proplat.to jen těsně předběhla Platební instituce Roger), už od prvních chvil své činnosti raketově rostla. Dokonce ani Covid-19 nezpůsobil platformě větší problémy - naopak z náhlého zmrazení ekonomiky platforma značně těžila a dále rychle rostla. Utěšeně přibýval počet nových investorů i nových investičních příležitostí (tedy faktur k proplacení). Znatelně rostly i úroky; zatímco na začátku býval výnos cca 5 - 10% p. a., na podzim r. 2020 nebyl výjimkou ani výnos 20% p. a. A co bylo nejdůležitější - nerostl počet problematických (tj. nesplácených) faktur!

Úvodní webová stránka proplat.to

To se změnilo až v r. 2021, kdy vstoupila na scénu tzv. "big 3", což byla trojice na platformě nejaktivnějších firem, které prakticky ze dne na den přestaly proplácet své faktury/pohledávky. V té chvíli se také naplno projevila velká vada platformy - nedokonalý investiční automat - který nedokázal účinně diverzifikovat. Investoři tak chtě-nechtě "sypaly" peníze na jednu hromadu a čekali na zázrak nebo na pád.

Bohužel přišlo to druhé. Jakmile tyto tři největší firmy přestaly splácet své faktury, většině investorů tak rázem spadlo celé jejich portfolio do stavu "po splatnosti" a následně do "vymáhání".

Za vymáhání si proplat.to promptně strhlo (byť v souladu s Komisionářskou smlouvou) poplatek za vymáhání a správu pohledávek, velkou většinu pohledávek ale do dneška nevyřešilo a zřejmě už ani nevyřeší. Ke konci r. 2022 se totiž platforma dostala do situace, kdy neměla ani na svůj běžný provoz a byla tak nucena s koncem r. 2022 vypnout své stránky (http://proplat.to) a tím prakticky přerušit svou činnost. Od 1. 1. 2023 tak nejenže nelze investovat do nových faktur, ale nejde se přihlásit ani do svého investorského účtu.

Že jsou vyhlídky platformy špatné otevřeně přiznal i její nový jednatel (Mgr. Pavel Slezáček), který o tom investory informoval v několika e-mailech zaslaných v průběhu prosince 2022. V této souvislosti byla také zaslána emailová výzva s alternativním postupem p. Šedivce spočívající ve výkupu investorských pohledávek, jejich následném vymáhání a poté vrácení max. 50% z investované jistiny.

Od té doby se komunikace zastavila; z dřívějších emailů Mgr. Slezáčka víme o chystaných nových všeobecných podmínkách a ceníku, nicméně konkrétní podmínky na stole zatím nejsou. Většina zoufalých investorů tak marně tápe, jestli má využít alternativní postup p. Šedivce (a mávnutím ruky tak nenávratně přijít min. o 50% hodnoty jistiny svých pohledávek) nebo zda-li se proplat.to postaví ke svým závazkům "čelem", vymůže investorům jejich blokované peníze (za což si už platforma strhla poplatek) a zda-li je reálná šance na plné obnovení provozu platformy.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že kdysi nadějný a převratný start-up skončí fiaskem a investoři své peníze už neuvidí. Nabízí se palčivé otázky:

1) Dále nechat peníze v proplat.to a doufat v zázrak nebo využít nabídku p. Šedivce na odkup pohledávek za 50% jejich nominální hodnoty?

2) Kdo a kdy dá investorům další a přesnější informace o vyhlídkách proplat.to?

3) Do kdy je třeba se rozhodnout?

4) (Ne)došlo k pochybení provozovatel platformy, když dostatečně nehlídal bonitu zúčastněných firem a dopustil tak podezřelé fin. machinace?

5) Jak se investoři mohou bránit? Mohou své pohledávky vymoci účinněji a levněji než proplat.to nebo p. Šedivec? Mají podat např. trestní oznámení?

Ať tak či onak, očekávám vášnivou diskuzi k článku a k celé situaci v proplat.to.
A také možnost koordinace postupu jednotlivých investorů. I zde se může pozitivně projevit síla Buliosu jakožto univerzální investorské platformy. A já věřím, že se (nejen v tomto případě) tato síla naplno projeví!


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.