S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

BlackRock silně věří těmto 2 akciím. Měli bychom také?

Martin Bartkovský
15. 2. 2023
12 min read

Akciovým trhům se letos poměrně slušně daří. Mnoho uznávaných investorů si ale myslí, že ještě nejsme z nejhoršího venku. Proto bychom měli být s výběrem akcií opatrní. Analytici společnosti Black Rock se ale shodli na dvou jménech, které by investoři mohli aktuálně zvažovat k nákupu.

Společnost Black Rock aktuálně vsází na dvě akcie, které podle nich vykazují velice stabilní příjem i ziskovost v krušných časech. Těmto dvěma společnostem dokonce věnovala 7 % svého portfolia. Ano vím, že 7 % může znít jako nic, a my drobní investoři běžně dáváme 7 % portfolia na spekulativnější akcie. V tomto případě si ale musíme uvědomit, že se jedná o velkou společnost, která má své portfolio daleko rozmanitější.

Liberty Energy Inc . $LBRT+1.4% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Liberty Energy je společnost zabývající se hydraulickým štěpením se sídlem ve Spojených státech. Společnost poskytuje stimulační služby producentům ropy a zemního plynu pomocí nekonvenčních vrtných technik, jako je horizontální vrtání a hydraulické štěpení. Služby společnosti zahrnují navrhování a provádění úprav hydraulického štěpení, jakož i poskytování inženýrské a technické podpory pro vrtné operace.

Příjmy společnosti jsou generovány prostřednictvím smluv s producenty ropy a zemního plynu, kteří obvykle platí za služby společnosti na základě jednotlivých vrtů. Společnost soutěží s ostatními poskytovateli služeb hydraulického štěpení na základě faktorů, jako je cena, výkon a zákaznický servis.

Aby se společnost odlišila od konkurence, zaměřila se na poskytování vysoce kvalitních služeb založených na datech, které jsou přizpůsobeny specifickým potřebám každého zákazníka. Společnost také investovala do technologií a inovací, aby optimalizovala své operace a minimalizovala svůj dopad na životní prostředí. Celkově je obchodní model společnosti založen na poskytování životně důležitých služeb ropnému a plynárenskému průmyslu při neustálém zlepšování jeho provozu a přizpůsobování se měnícím se tržním podmínkám.

Výhody:

  • Společnost má silnou pověst pro poskytování vysoce kvalitních služeb hydraulického štěpení producentům ropy a plynu.
  • Společnost investovala do technologií a inovací, aby optimalizovala své operace, což by mohlo vést k úspoře nákladů a zvýšení efektivity.
  • Přístup společnosti založený na datech by mohl poskytnout konkurenční výhodu na trhu.
  • Společnost kladla důraz na bezpečnost a odpovědnost vůči životnímu prostředí ve svých provozech, což by mohlo pomoci zmírnit rizika spojená s hydraulickým štěpením.

Nevýhody:

  • Ropný a plynárenský průmysl, a zejména hydraulické štěpení, čelí rostoucímu regulačnímu dohledu a tlaku veřejnosti, což by mohlo mít dopad na poptávku po službách společnosti.
  • Odvětví je také zranitelné vůči kolísání cen ropy a plynu, které by mohlo ovlivnit ziskovost společnosti.
  • Operace hydraulického štěpení mohou být nákladné a složité, což by mohlo vést k provozním a finančním rizikům pro společnost.
  • Na trhu hydraulického štěpení také roste konkurence, což by mohlo ovlivnit podíl společnosti na trhu a ziskovost.

Společnost za poslední rok vygenerovala v tržbách 4,15 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 69 %.  Společnosti se za poslední rok podařilo také vygenerovat čistý zisk ve výši 399,6 mil. USD. Vzhledem k tomu, že v roce 2021 společnost vykázala ztrátu ve výši zhruba 179 mil. USD, tak se zde jedná o poměrně slušnou otočku.  Tato ztráta byla způsobena převážně nárůstem nákladů na prodej produktů a služeb společnosti. Jak můžeme vidět, tak rok 2022 byl pro společnost z hlediska výsledku velmi úspěšný. Společnost profitovala hlavně z energetické krize, kdy vyletěly ceny plynu a ropy.

Co se týče rozvahy, tak se společnost aktuálně nachází v poměrně dobré finanční pozici, kdy má prakticky skoro všechny závazky kryté krátkodobými aktivy. Hodnota čistých aktiv na akcii mi zde vychází zhruba na 8 USD na akcii. Je zde jeden problém, a to je ředění akcií. Společnost totiž dlouhodobě ředí své akcie, tím pádem může snižovat hodnotu svých akcií.

Z pohledu cashflow nebyl rok 2020 a 2021 bůh ví jak slavný. Zato rok 2022 byl pro společnost skvělým rokem. Společnosti se podařilo vygenerovat rekordní provozní cashflow. Provozní cashflow činilo zhruba 350 mil. USD, a volné cashflow bylo v záporných hodnotách. Tyto záporné hodnoty volného cashflow zapříčinilo rapidní zvýšení kapitálových výdajů. Budeme si tedy muset počkat na celou výroční zprávu, kdy bychom měli zjistit proč došlo k takto závratnému navýšení cashflow.

A jak se k této společnosti staví analytici na Wall Street? Zde máme komentář Stephena Gengara.

Věříme, že rostoucí aktivita dokončování v USA v roce 2023 spolu s napjatými fundamenty nabídky a poptávky podporují silný růst společnosti. Očekáváme rostoucí ziskovost, silný FCF a nárůst peněžních výnosů pro akcionáře, protože společnost provádí svůj program zpětného odkupu a rozděluje dividendy. Věříme, že akcie nabízejí přesvědčivé obchodování mezi rizikem a odměnou za odhadovaný 2,3násobek EBITDA v roce 2023.

S jeho pozitivním postojem se shodlo dalších 5 analytiků z Wall Street, kteří se shodli na průměrné cílové ceně akcie ve výši zhruba 23 USD na akcii.

Očekávaní analytiků.

Já osobně bych aktuálně do této společnosti neinvestoval, a počkal bych si na vydání výroční zprávy, kde společnost celkově shrne svou situaci za poslední rok. Je pravda, že z pohledu hospodářských výsledků se jednalo o velice povedený rok, ale na druhou stranu musíme brát v úvahu i záporné volné cashflow, které společnost za tento rok pravděpodobně vygeneruje.

Určitě se jedná o společnost se zajímavým obchodním modelem, a podnikáním celkově. V dobách recesí by tato společnost mohla být dobrou volbou, není ani zadlužená. Ale nikam bych se moc nehnal, a vyčkal bych až společnost zveřejní výroční zprávu.

United Parcel Service $UPS+0.9% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Jedná se o doručovací a logistickou společnost se sídlem ve Spojených státech amerických. Společnost byla založena v roce 1907 a od té doby se rozrostla v jednu z největších společností pro doručování balíků na světě s přítomností ve více než 220 zemích a územích. UPS nabízí řadu služeb, včetně doručování balíků a nákladů, řízení dodavatelského řetězce a logistických řešení pro podniky všech velikostí.

UPS provozuje velkou flotilu vozidel, včetně nákladních automobilů, letadel a dronů, k přepravě balíků a zboží po celém světě. Společnost je známá svými hnědými dodávkovými vozy a uniformami a také svým příznačným sloganem „Co pro vás může udělat hnědá?“ V posledních letech UPS také významně investovala do technologií a udržitelnosti, včetně využívání alternativních paliv a obnovitelných zdrojů energie.

Kromě svých služeb doručování balíků je UPS zapojena také do různých komunitních a filantropických iniciativ, včetně úsilí o pomoc při katastrofách a podpory pro různé charitativní účely.

Výhody:

  • Široká nabídka doručování balíků a logistických služeb včetně mezinárodního doručování
  • Velká a zavedená společnost s globální působností
  • Silné uznání značky a pověst spolehlivosti
  • Významné investice do technologií a udržitelnosti
  • Různorodé spektrum zákazníků, od malých podniků až po velké korporace
  • Komplexní možnosti sledování a zákaznického servisu

Nevýhody:

  • Vysoké náklady na dopravu, zejména u mezinárodních dodávek
  • dodávky můžou být pomalejší než konkurence
  • Omezené možnosti víkendového a večerního doručení v některých oblastech
  • Pracovní spory a související problémy se zaměstnaneckými odbory se objevovaly již v minulosti
  • Rostoucí konkurence ze strany jiných doručovacích a logistických společností, zejména v oblasti elektronického obchodování.

Společnosti se za poslední rok podařilo na tržbách vygenerovat zhruba 100 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 3 %. Čistý zisk společnosti meziročně poklesl o zhruba 10 %. Tento pokles zapříčinil nárůst úrokových nákladů spolu s náklady na administrativu. V posledních 2 letech společnosti rostly ziskové marže, kdy rok 2021 a 2022 byl pro společnost velmi ziskový.

Podle rozvahy společnost vypadá, že je v dobré kondici. Společnost má dobře kryté své krátkodobé závazky, a co se týče dlouhodobého dluhu, tak ten je v poměru k vlastnímu kapitálu jedna k jedné. Hodnota čistých aktiv mi zde vychází zhruba na 22 USD na akcii.

Z hlediska cashflow zde nastává ten samý scénář, jako u čistých zisků, které jsou zahrnuty v provozním cashflow. To znamená, že jsme v roce 2022 zaznamenali mírný pokles jak v provozním, tak i ve volném cashflow. Stále se ale jedná o vysoké hodnoty. Od roku 2020 jak provozní, tak i volné cashflow roste. V posledních 2 letech se společnosti poměrně dost zvyšují kapitálové výdaje. Toto se také podepisuje na volném cashflow, ale v tuto chvíli se nejedná o žádné drastické dopady.

Zde máme komentář analytika Amira Methrotra

S ohledem na odhady pro rok 2023 si myslíme, že zveřejněné údaje jsou triangulovány s EPS ve výši přibližně 11,60 USD na akcii oproti konsensu ve výši přibližně 12 USD na akcii. Uvědomujeme si však, že to odráží více než 900 milionů dolarů nepeněžních penzijních příjmů pod čarou v roce 2023, což je podle našeho odhadu asi 3x větší, než se uvažovalo v konsensu na čistém základě. Důvodem je skutečnost, že společnost UPS reinvestuje veškeré nadlimitní důchody (420 milionů USD) do iniciativ zaměřených na zlepšení služeb, produktivity a doby přepravy. Z našeho pohledu je to přesně ta správná strategie, jak řídit udržitelnou tvorbu hodnot.

S jeho pozitivním postojem vůči společnosti se shodlo dalších 9 analytiků z Wall Street, kteří se shodli na průměrné cílové ceně 194 USD na akcii.

Očekávání analytiků.

Zde máme kvalitní společnost, která působí v poměrně lukrativním sektoru. Její značka je známá a zavedená. V česku sice hnědá auta s logem UPS moc neznáme a nevídáme, ale v zahraničí se jedná o poměrně častý případ. Z těch největších společností je největším konkurentem společnost FedEx. Zde hlavně záleží na kvalitě poskytovaných služeb. Já osobně mám zkušenost s oběma společnostmi, a nedokážu říct, že by jedna měla kvalitnější služby než druhá. Alespoň v oblasti přepravy balíků.

To, co v tomto souboji bude hrát klíčovou roli, tak je doba přepravy a náklady na přepravu. Náklady na přepravy mohou společnosti snížit náhradou klasických spalovacích motorů za elektro pohon. Osobně věřím, že se nám společnost UPS ještě předvede.

Společnost Black Rock těmto akciím věří na tolik, že každé z nich věnovala více než 7 % portfolia. Když za tímto stojí takto velká společnost s dlouhodobými zkušenostmi, tak se pravděpodobně nebude jednat o úplně nejhorší akcie. Osobně si ale myslím, že se na trzích dneska dají najít i lepší investiční příležitosti. Poměrně se mi zamlouvá společnost UPS, která putuje do mého watchlistu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.