S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Spoločnosť Coca-Cola mala pozitívnu finančnú správu za 4. štvrťrok

Peter Svoreň
15. 2. 2023
4 min read

Americký gigant v nápojovom sektore, spoločnosť Coca-Cola, dosiahla rovnaký alebo lepší zisk, ako sa očakávalo. Napriek inflácii a kríze vo svete sa spoločnosti podarilo nájsť spôsob, ako problémy obísť a dosiahnuť dobré čísla. Apmefx sa lepšie pozrel na akcie a samotnú spoločnosť.

Zisk na akciu a prognóza spoločnosti Coca-Cola za 4. štvrťrok [1][2]

Spoločnosť Coca-Cola vykázala za 4. štvrťrok zisk na akciu vo výške 0,45 USD, čo zodpovedalo očakávanej výške analytikov. Spoločnosť dosiahla tržby vo výške 10,1 miliardy USD, čím prekonala predpokladanú hodnotu. Počas štvrtého štvrťroka sa priemerná predajná cena jej výrobkov vrátane Sprite a Fanta zvýšila o 12 %, zatiaľ čo počet predaných jednotkových balení klesol o 1 %.

Spoločnosť Coca-Cola Company predpovedala na rok 2023 vyšší zisk, ako očakávali analytici, pričom sa spoliehala na pretrvávajúci dopyt po svojich nealkoholických nápojoch napriek viacnásobnému zvýšeniu cien s cieľom zvládnuť rastúce náklady. Spoločnosť zaznamenala stabilný dopyt po svojich nápojoch, hoci v posledných štvrťrokoch zvýšila ceny, aby čelila rastúcim nákladom súvisiacim s prepravou, komoditami a pracovnou silou. Spoločnosť predpokladala celoročný nárast upraveného zisku na akciu o 4 % až 5 %, čím prekonala priemernú predpoveď analytikov, ktorí očakávali rast o 2,96 %.

Prehľad akcií


Akcie spoločnosti Coca-Cola Company sú kótované na newyorskej burze cenných papierov v USA pod značkou "KO". Cena akcie nie je príliš vysoká, keďže v súčasnosti sa pohybuje na úrovni 60,60 USD za akciu, čo ju robí dostupnou a prístupnou pre mnohých investorov. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 262,58 miliardy USD a ponúka zaujímavý dividendový výnos 2,95 %. Dôležité je spomenúť aj skutočnosť, že ich akcie má vo svojom portfóliu aj samotný Warren Buffet. Ak vezmeme do úvahy všetky uvedené skutočnosti, asi niet pochýb o tom, že ide o jednu z najzaujímavejších spoločností, do ktorej možno investovať.

Pohyb akcií spoločnosti Coca-Cola za posledných päť rokov. (Zdroj: Investing) *

Očakávania do blízkej budúcnosti

Značka Simply spoločnosti Coca-Cola sa rozšírila na trh koktailových drinkov uvedením produktu Simply Mixology. Rad pozostáva z troch prírodných ochutených džúsov – Strawberry Guava Mojito, Lime Margarita a Peach Sour – určených na konzumáciu s alkoholom alebo bez neho. Cieľom značky je uspokojiť rastúci trend konzumácie koktailov a mocktailov. Alex Ames, kreatívny riaditeľ pre výživu v spoločnosti Coca-Cola North America, uviedol, že spoločnosť chcela zjednodušiť a zlepšiť zážitok z domáceho pitia nápojov pomocou prírodných riešení so skvelou chuťou, ktoré sa môžu používať ako miešané nápoje alebo ako hotové mocktaily. Budú však musieť vynaložiť veľké úsilie, pretože jeden z ich najväčších konkurentov, spoločnosť Pepsi, sa tiež rozhodol vstúpiť do tohto sektora.[3]

Záver

Hovoríme o jednej z najväčších spoločností na svete, ktorá má overenú históriu a preukázateľné výsledky. Zdá sa, že aj do budúcnosti má spoločnosť veľké plány a stratégiu. A vďaka prijateľnej cene by to mohla byť pekná príležitosť na potenciálny zisk [1].

Peter Svoreň, executive director Apme FX

* Minulé výsledky nie sú zárukou budúcich výsledkov.

[1] Výhľadové vyhlásenia sú založené na predpokladoch a súčasných očakávaniach, ktoré môžu byť nepresné, alebo vychádzajú zo súčasného ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcich výsledkov. Zahŕňajú riziká a iné neistoty, ktoré je ťažké predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo naznačených v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

--------

[1] https://www.investing.com/news/stock-market-news/cocacola-sees-annual-profit-above-estimates-on-resilient-demand-price-hikes-3002672

[2] https://www.investing.com/news/stock-market-news/cocacola-reports-inline-q4-eps-revenue-beats-432SI-3002661

[3] https://www.thestreet.com/restaurants/coca-cola-leans-into-a-new-market-pepsi-is-already-there?puc=yahoo&cm_ven=YAHOO


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.