S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Analýza C3.ai: Je tohle sen každého investora v podobě nejlevnějšího konkurenta ChatGPT?

Dominik Petrnoušek
15. 2. 2023
7 min read

Umělá inteligence se nám v posledních měsících extrémně rozmohla. Konkrétně s příchodem ChatGPT se v tomto sektoru rozjel naprosto neuvěřitelný poprask. To logicky vyhnalo cenu všech konkurentů do nebes... a nebo ne?

Umělá inteligence je nyní pravděpodobně tématem č. 1

Technologické společnosti byly vždycky poměrně drahé a investory vysoce naceněné. O to víc, když se jedná o hráče v pravděpodobně nejžhavějším sektoru současnosti. Možná se ale najdou výjimky. 

Konkrétním příkladem může být třeba společnost C3.ai s naprosto luxusním a ceněným tickerem $AI+3.8%. Její ukazatele byly dlouho obecně považovány (a i já jsem je považoval)za příliš rizikové. Ale nedávno jsem na společnost opět narazil a na současné úrovni to začíná být zajímavé. Alespoň se na tom shodují analytici, kteří se na tento sektor zaměřují. Já osobně ji považuji za zbytečně rizikovou, ale pro investory s vysokou risk tolerancí by se nyní třeba mohlo jednat o zajímavý titul ke sledování! Pojďme na to!

Cenový růst přišel společně s boomem AI a ChatGPT

Co je C3.ai?

C3.ai je americká softwarová společnost, která se zaměřuje na vývoj a implementaci umělé inteligence a strojového učení pro řešení podnikových problémů. Společnost byla založena v roce 2009 s hlavním sídlem v Redwood City v Kalifornii.

Ke včerejšímu dni měla společnost C3.ai tržní kapitalizaci přibližně 12,3 miliard dolarů. Z finančního hlediska, v roce 2022 C3.ai vykázala tržby ve výši 583,1 milionů dolarů, což představovalo nárůst o 36 % oproti předchozímu roku. Společnost však stále ztrácí peníze, s čistou ztrátou 155,6 milionu dolarů za rok 2022.

Při hodnocení firmy se obvykle používá několik ukazatelů, jako je například poměr tržní kapitalizace ku tržbám, poměr tržní kapitalizace k EBITDA nebo poměr ceny akcie ku zisku na akcii. Tyto ukazatele mohou pomoci srovnávat různé společnosti v odvětví a posoudit, zda jsou akcie společnosti na trhu podhodnoceny nebo přehodnoceny.

Vzhledem k tomu, že C3.ai je relativně novou společností a ztrácí stále peníze, je těžké posoudit její hodnotu pomocí těchto ukazatelů. Je tedy nutné zaměřit se spíš na budoucí potenciál a možný přínos investorům. Každopádně i na čísla se podíváme.

Výsledky

Společnost C3.ai předpokládala pro příští čtvrtletí tržby ve výši pouze 63,0 - 65,0 milionů USD. Ve srovnání s 62,4 milionu USD tržeb za poslední vykázané čtvrtletí není tento výhled nijak skvělý. Špatný výhled je způsoben především změnou jejich obchodního modelu.

To se ale může změnit. Společnost C3.ai se rozhodla přejít na cenový model založený na "spotřebě." Tato změna krátkodobě poškodila výsledky, ale pravděpodobně přinese společnosti dlouhodobé výhody.

Společnost C3.ai se dříve zaměřovala na získávání velkých smluv na předplatné. Současné ekonomické prostředí to však ztížilo. Manažer těžko podepíše smlouvu na software v hodnotě několika milionů dolarů, pokud jeho společnost propouští nebo má finanční problémy. Na druhou stranu, pokud může společnost začít software používat bez velkého finančního závazku, může si udělat lepší představu o výhodách, které její firmě poskytuje, a podle toho rozšířit používání. Díky novému cenovému modelu by C3.ai mohla nakonec vydělat stejnou částku od každého zákazníka a výhled je tak mnohem lepší. Získávání zákazníků bude do budoucna pravděpodobně mnohem snazší a méně nákladné.

Pro C3.ai je nejvíc bullish scénářem, že se jim podaří úspěšně transformovat své podnikání a vrátit se k růstu. Společnost se obchoduje za celkem solidní cenu, a pokud se jim podaří své podnikání změnit, trh je náležitě odmění.

Základní hodnoty jsou bohužel trochu divoké kvůli tomu, jak na tom společnost aktuálně je.

Rizika

Tohle bude podstatný bod. Rizika jsou totiž u této společnosti opravdu velká. Tím největším je samozřejmě to, že společnost možná nikdy nebude schopna provozovat své podnikání se ziskem.

Přechod na cenový model založený na spotřebě by nemusel být hladký a jejich prognózy by mohly být příliš optimistické. Mohlo by dojít k tomu, že budou překonáni konkurencí a nebudou schopni prosperovat na svých koncových trzích. Vzhledem k rozmachu AI a obrovským investicím do sektoru od technologických gigantů, je to úplně klidně možné. 

Právě proto je společnost vhodná spíš pro investory s vysokou tolerancí k riziku.

Každopádně i potenciál je zde obří. Odhad velikosti AI sektoru v roce 2025 je astronomický. Zdroj

Z hlediska ocenění se společnost C3.ai obchoduje na úrovních, které jsou v oblasti softwaru poněkud vzácné. Společnost se obchoduje za pouhých 1,36x účetní hodnoty, 1,54x hotovosti a 4,76x tržeb. To je obvykle známkou toho, že investoři zanevřeli na podnik a již nevěří, že dosáhne ziskovosti nebo že bude v budoucnu generovat významnou hodnotu. Experti také spekulují ještě o jedné možnosti -
některá z velkých ryb by mohla koupit C3.ai a získat velkou část svého nákupu zpět v hotovosti. Z tohoto důvodu by C3.ai mohla být atraktivním cílem pro private equity firmy i další technologické společnosti. I když tento typ spekulace sám o sobě není důvodem k investici, může poskytnout určitou spodní hranici ceny akcií.

https://www.youtube.com/watch?v=-7omoxd3u40

C3.ai je společnost, o které trh pochybuje. Pokud se jí podaří úspěšně přejít na nový model, trh společnost odmění. Pokud nebude schopna zlepšit své hodnoty a ziskovost, akcie se budou nadále potýkat s problémy.

Mimochodem - zahlédl jsem i spekulace o tom, že největší cenu by nyní pro ostatní hráče mohl mít ticker. Rozhodně to není dvod k nákupu, ale myšlenka zajímavá :)

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.