S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Karta se obrací. Proč všechny ostatní akcie poráží ty americké?

Dominik Petrnoušek
20. 2. 2023
4 min read

Nestává se moc často, že by akcie mimo USA měly lepší výkonnost. Poslední měsíce ale ukazují něco jiného a podle mnoha odborníků bude tento trend pokračovat. Co to znamená pro investory?

Zdá se, že evropské akcie budou i dále excelovat

Evropa dlouhou dobu zůstávala mimo záři reflektorů a byla mnoha investory přehlížena jako nudný trh bez budoucnosti a příležitostí. Prostě už je až moc stará a vyspělá. Zdá se ale, že nyní se začíná dařit a mohla by si opět užít svou chvilku slávy. Ale na jak dlouho?

Evropští investoři očividně vsadili na kombinaci podpory z pružného hospodářského růstu a možného uvolnění politiky centrálních bank.

Index Stoxx 600 se přehoupl přes 20 % růstu od svého minima a tím se dostal do technického bull runu.

Ostatní evropské indexy včetně francouzského CAC 40, německého DAX a blue-chip indexu Euro Stoxx 50 se již na této úrovni nacházejí, protože investoři začali být ohledně aktiv v regionu optimističtější. Mírnější než očekávaná zima a odolné růstové ukazatele také zvýšily šance na to, že škody způsobené zpomalením růstu nebudou tak velké, jak se obávali.

Stoxx 600 se dostal do bullrunu

Odborníci se navíc domnívají, že tento růst může dobře pokračovat. A to nejenom ty evropské. A to hned z několika důvodů.

Zahraniční akcie se v posledních letech obchodovaly se slevou oproti americkým akciím a pandemie pomohla tento rozdíl zvětšit. Ale vzhledem k tomu, že Evropa i USA balancují na hraně recese, zdá se, že první jmenovaná země přesněji ocenila možnost poklesu.

Pokud americký trh letos skutečně upadne do recese - což se dá považovat za pravděpodobnou událost - a ceny akcií se dále sníží, ukáže se, že rozdíl v ocenění je ještě větší.

https://www.youtube.com/watch?v=Rzp_Sag-DHg

Vzhledem k poklesu cen ropy a zemního plynu na úroveň, která byla naposledy zaznamenána před ruskou invazí na Ukrajinu, odráží tento trend jak vyšší zimní teploty, tak schopnost Evropy odklonit se od ruských energií.

Tento pozoruhodný obrat v cenách energií podpoří ekonomiky, které jsou největšími čistými dovozci zemního plynu: nejen evropské země, ale také Japonsko, Jižní Koreu a Čínu. Když jsme u Číny: Její znovuotevření bude pro mezinárodní trhy čistě pozitivní, protože obrovské množství domácností se začne opět podílet na světové ekonomice prostřednictvím luxusního zboží, cestování a dalších diskrečních výdajů spotřebitelů.

A to bude pochopitelně mít velmi pozitivní důsledky pro některé segmenty světové ekonomiky - zejména pro evropské společnosti, které mají obecně silnější vazby a větší expozici příjmů na Čínu než americké společnosti

Seznam 8 největších obchodních partnerů Číny. Zdroj

Většina akciových zisků posledních desetiletí byla soustředěna v relativně malé hrstce technologických jmen. Takzvaném FAANGu - Facebook $META+0.4%  , Apple $AAPL-0.3%,  Amazon $AMZN+3.4%, Netflix $NFLX-0.6%, Google $GOOG+10.0%. Ty tvořily loni zhruba 40 % celkového amerického akciového trhu. V Evropě nic podobného nenajdeme.

To výrazně snižuje riziko této vysoké koncentrace a ponechává investorům větší prostor pro objevování růstových příležitostí, které mohou být ve Spojených státech nedostupné.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.