S&P 500 ^GSPC 5,098.34 +0.99%
Alphabet GOOG $173.24 +9.68%
Nvidia NVDA $869.76 +5.26%
Amazon AMZN $179.20 +3.18%
Microsoft MSFT $409.08 +2.52%
Meta META $438.29 -0.70%
Apple AAPL $170.63 +0.44%
Tesla TSLA $170.65 +0.28%

Toto jsou nejvýkonnější ETF od začátku roku. Proč tomu tak je, a co mají společné?

Martin Bartkovský
22. 2. 2023
8 min read

Některým investorům se povedlo od začátku roku dosáhnout velmi zajímavých výnosů, a to pouhým pasivním investováním do ETF. Toto jsou 3 ETF, které jsou nejúspěšnější od začátku roku. Rozhodně to ale není náhoda, protože tyto ETF mají jednu věc společnou.

Snem každého investora je vydělat za 2 měsíce desítky procent. Tyto 3 ETF investorům tuto příležitost nabídli. Kdo tyto ETF vlastní, tak je dneska úplně v pohodě, a vůbec si nestěžuje. Tyto ETF totiž investorům poskytly od začátku roku výnosy v řádu desítek procent. Proč tomu tak vlastně bylo? A je náhoda, že se jedná zrovna o tyto ETF? Náhoda to úplně není, tyto ETF mají totiž jednu věc společnou, která zajistila těmto ETF takto vysoký růst.

Proč tyto ETF tak hodně rostou?

Za tímto ohromným růstem stojí převážně podkladové aktivum, které mají tyto ETF společné. Tyto ETF se totiž zaměřují na oblast kryptoměn, a celkově všeho, co se kryptoměn týká. Kryptoměny si v minulém roce prošly peklem, kdy jejich cenu tlačila dolů inflace, vysoké úrokové sazby, a hlavně také skandály, které se šířily krypto světem. Není tedy divu, že se rok 2022 podepsal i na těchto ETF, které v minulém roce klesaly.

Po tomto hlubokém krveprolití v roce 2022, bylo téměř jasné, že jistý růst přijde, což se také od začátku tohoto roku děje, a tyto ETF se vezou na vlně růstu kryptoměn, a celkově společností podnikajících v tomto sektoru. Pojďme si tedy v rychlosti představit tyto aktuální vítěze. A je vůbec tento výkon udržitelný i do konce tohoto roku?

Valkyrie Bitcoin Miners ETF $WGMI

Graf ceny akcie.

Toto ETF se zaměřuje výhradně na těžaře kryptoměn, kteří profitují z rostoucích cen kryptoměn. U těžařů kryptoměn je to prakticky ten samý princip jako u těžařů běžných komodit, jako je ropa, anebo zemní plyn. Jedná se velmi nové ETF, které vzniklo na začátku roku 2022. Tomu odpovídá také i velikost ETF, kdy má toto ETF ve správě aktiva v hodnotě 5 mil. USD

Jedná se sice o ETF, ale společnost na svých stránkách uvádí, že se jedná o aktivně spravovaný fond, o čemž svědčí i výše ročních nákladů, která je ve výši 0,75 %.  Navíc toto ETF nenabízí žádný dividendový výnos, tudíž investoři profitují pouze z růstu tohoto ETF.

Toto ETF není velké ani z hlediska holdingů, které má ve svém portfoliu.  Společnost má ve svém portfoliu pouze 20 společností, které se ale všechny točí kolem těžby kryptoměn.  S tím, že top 10 holdingu společnosti jsou čistě těžaři kryptoměn. Najdeme zde například Cleanspark $CLSK-4.7% , Digihost Technology $DGHI+2.3% , Bitfarms $BITF-2.0% , HIVE Blockchain Technologies $HIVE-1.0%  a Riot Platforms $RIOT-1.0% . 10 největších holdingů tvoří přibližně 75 % portfolia tohoto ETF, a největší holding společnosti Cleanspark tvoří skoro 10 % portfolia, což poukazuje na nedostatečnou diverzifikaci.

Bitwise Crypto Industry Innovators ETF $BITQ+0.0%

Graf ceny akcie.

Toto ETF je zaměřené hlavně na společnosti, které se zaměřují na inovace v krypto prostoru. Zde se jedná o větší ETF než v předchozím případě, kdy toto ETF nezahrnuje pouze těžaře, ale také další společnosti, které nějakým způsobem působí v krypto prostoru. Společnost má ve správě přibližně 52 mil. USD, takže se stále jedná o poměrně malé ETF. Jedná se také o poměrně mladé ETF, které bylo založeno 11. května 2021.

Toto ETF je o něco více diverzifikovanější než v předchozím případě, kdy v portfoliu tohoto ETF nalezneme 28 společností. Top 10 společností zde představuje přibližně 65 % portfolia ETF, s tím, že 2 největší pozice zde představují 10 % portfolia. Kromě těžařů kryptoměn zde také najdeme například společnost Coinbase $COIN, Microstrategy $MSTR+0.1% , kdy se jedná o společnost, která ve své rozvaze drží značné množství Bitcoinů.

Obrovskou nevýhodou u tohoto ETF jsou poplatky, které jsou velmi vysoké. Poplatky za držení tohoto ETF vychází na přibližně 0,85 % ročně. Osobně jsem zatím vyšší poplatky u ETF neviděl, toto je nejvyšší, co jsem kdy viděl.

Global X Blockchain ETF $BKCH-1.3%

Graf ceny akcie.

Společnost má podobnou velikost jako BITQ, s aktivy ve správě v hodnotě zhruba 58 mil. USD. Zde se jedná také o ETF, které investuje do blockchainu a kryptoměn jako celku. To znamená, že i zde najdeme kromě těžařů také i jiné společnosti, které se angažují v krypto prostoru. Zde se jedná také o poměrně mladé ETF, toto ETF totiž vzniklo koncem roku 2021.

Společnost Block $SQ+2.0%  má v portfoliu tohoto ETF zdaleka největší váhu, a to zhruba 18 %. Mezi 10 největšími holdingy společnosti můžeme potom najít těžaře, ale například také společnost Coinbase $COIN.  Najdeme zde také ale jednu společnost, která není pro krypto portfolia v takové míře typická. Mezi top 10 holdingů totiž patří i Společnost Nvidia $NVDA+5.3% . ETF tuto společnost totiž bere, jako společnost, která se angažuje v krypto prostoru skrze dodávky svých komponent, převážně tedy grafických čipů, které se používají k těžbě kryptoměn. Celkově má potom ETF ve svém portfoliu 25 společností, s tím že top 10 holdingů tvoří přibližně 73 % portfolia.

Stejně jako u předchozích dvou ETF, tak i zde se musí počítat s vyššími poplatky za držení ETF, a to 0,5 %. Toto ETF se ale od zbylých dvou přeci jenom v jedné věci liší, a to tím, že vyplácí dividendu. Aktuální dividendový výnos tohoto ETF činí 0,7 %. Dá se tedy říct, že vám tato dividenda aktuálně pokryje poplatky na držení tohoto ETF.

Vzhledem k tomu, že se jedná o všechny 3 ETF ze stejného sektoru, tak jsme si nerozebírali výhody a nevýhody jednotlivých ETF, protože se zase tak moc neliší. Pojďme se tedy podívat na celkové výhody a nevýhody těchto ETF, a zda do nich má smysl vůbec investovat.

Výhody:

  • Investicí do tohoto ETF získá investor poměrně diverzifikované portfolio v oblasti krypto sektoru, a blockchainu jako takového.
  • Méně nákladný způsob pro průměrování nákupní ceny, pro pasivní investory. Zkrátka koupě jednoho ETF vyjde levněji než koupě všech akcií obsažených v tomto ETF.

Nevýhody:

  • Tyto ETF jsou hodně závislé na pohybech cen kryptoměn, a spolu s tím je spojená i vysoká volatilita, která na kryptoměnách panuje.
  • Dalším problémem, který zde je, tak je nízká likvidita. Investoři mohou mít problém se v případě potřeby zbavit těchto ETF. Většinou totiž když trhy klesají, tak spolu s nimi klesá i likvidita. U vysoce volatilních trhů hraje tedy likvidita důležitou roli.
  • Dalším problémem, který zde je, tak jsou vysoké poplatky, které investorům ukrajují výnosy. Ono je sice celkem jedno, že jsou poplatky takto vysoké, když je zisk skoro 100 %, ale v momentě, kdy zde budou nižší zisky, tak už to na poplatcích bude znát.
  • Oproti tradičním ETF, mají tyto ETF poměrně málo diverzifikované portfolio, což přispívá k vysoké volatilitě tohoto ETF.

Závěr

Vysoký růst těchto ETF byl způsoben hlavně rally na kryptoměnovém trhu, kdy z těchto růstů profitovaly i společnosti, které se v tomto odvětví angažují. Problém zde je, že tyto ETF jsou skutečně závislé na tom, jak se daří kryptoměnám jako takovým. Pokud cena kryptoměn roste, tak spolu s tím rostou i zisky těžařských společností, a spolu s tím také cena akcií těchto společností.

Před investicí do těchto ETF je tedy nutné položit si základní otázku. Jak moc jste přesvědčeni o tom, že kryptoměny budou růst? Od toho se totiž bude odvíjet vaše rozhodnutí, zda vůbec chcete do tohoto sektoru investovat.

Osobně si ale myslím, že pokud chcete být zainvestovaní v krypto sektoru, tak bych spíš volil variantu investice do kryptoměn napřímo (prostě koupit nějaké to krypto), anebo koupit akcie některých ze společností, které jsou například v těchto ETF obsaženy, a angažují se v krypto segmentu. Vyhnete se tak zbytečně vysokým poplatkům, a zároveň si myslím, že v tomto sektoru budete zapojení úplně stejně, jako byste koupili některé z těchto ETF. Za mě osobně jsou tyto ETF zbytečné.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.