S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

Tohle jsou 2 skvělé akcie, které potěší každého dividendového investora

Dominik Petrnoušek
23. 2. 2023
4 min read

Těžko říct, co od letošního roku čekat. Přijít může cokoliv. V každém případě mnoho investorů zajímají dividendové tituly, které dokážou skvěle ochránit v případě problému, nebo naopak zajistit hezký stabilní bonus v dobrých časech. A ještě lepší je, když jsou opravdu stabilní!

Dividendové akcie jsou oblíbenou volbou mnoha investorů

Dividendové akcie, které dokážou odolat trojí hrozbě hospodářské recese, vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb, jsou nyní pro investory dobrou volbou. Koneckonců se předpokládá, že globální ekonomika bude v roce 2023 mírně zpomalovat, což pravděpodobně negativně ovlivní zisky společností, volné peněžní toky a programy odměn pro akcionáře. Na druhou stranu není od věci mít takové tituly v portfoliu a v době, kdy se očekává opačný scénář.

Merck

Farmaceutický titán Merck $MRK-1.1% je v tomto nejistém ekonomickém prostředí hvězdným nástrojem pasivního příjmu. Navzdory zpomalení pandemie se očekává, že Merck v příštím roce zvýší roční tržby o téměř 6 %. Nejprodávanější forma terapie rakoviny Keytruda a vakcína proti lidskému papilomaviru Gardasil by měly více než kompenzovat pokles prodeje léků spojených s covidem.

I přes pokles prodejů covidových léků zaznamenal Merck růst

Společnost Merck má navíc na současné úrovni mírně nadprůměrný dividendový výnos (na akcie z tohoto sektoru a srovnatelné velikosti) ve výši 2,69 %. Dividendový program výrobce léků je také dobře podporován vysokými volnými peněžními toky, o čemž svědčí poměrně skromný 12měsíční výplatní poměr ve výši 49 %.

Ačkoli je s přípravou produktů v rané fázi vývoje spojeno poměrně velké riziko, analytici Wall Street očekávají, že výzkum a vývoj společnosti nakonec v příštích letech přinese několik hitů v oblasti léčby rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Společnost Merck by zase měla být schopna v dohledné budoucnosti zajistit stabilní návratnost kapitálu a stabilní čtvrtletní výplaty pro akcionáře.

Sysco $SYY+0.3% 

Společnost Sysco Corporation, největší velkoobchodní distributor potravin v USA, je americká nadnárodní korporace, která se zabývá prodejem a distribucí potravinářských výrobků, drobného nádobí, kuchyňského vybavení a stolních předmětů do restaurací, zdravotnických a vzdělávacích zařízení. Za celý fiskální rok 2022 zaznamenala společnost nárůst tržeb o 36,9 % oproti roku 2021 a o 14,2 % oproti roku 2019, zatímco její upravený zisk na akcii vzrostl z 1,44 USD v roce 2021 na 3,25 USD v roce 2022.

Sysco je opravdu divoká

Společnost, která je spolehlivým dividendovým králem, má za sebou neuvěřitelnou historii postupného zvyšování ročních dividend za posledních 53 let. Dividendový výnos společnosti dosahuje zhruba 2,5 %.

Největší podíl ve společnosti drží aktuálně Trian Partners Nelsona Peltze, který zahrnoval 7,17 milionu akcií v hodnotě přibližně 507,52 milionu USD. Podobně jako několik dalších dividendových králů může společnost Sysco Corporation poskytnout investorům určitou míru jistoty, pokud jde o jejich investice a výplatu dividendy.

Dividendová historie $SYY+0.3% je opravdu hezký pohled. Zdroj

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.