S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Adamas One Corp. - Akcie, která mě zaujala

Stanislav Socha
23. 2. 2023
4 min read

Adamas One Corp. ($JEWL) - Je to společnost, která umělou cestou v laboratořích vyrábí diamanty, spadá tedy do sektoru luxusního zboží.

Opět zmiňuji, že se nejedná o investiční doporučení.

Proč mě tedy tato společnost tak zaujala?

Diamanty

Společnost Adamas One Corp

Adamas je výrobcem diamantů pěstovaných v laboratoři, který vyrábí téměř bezchybné jedno krystalové diamanty pro drahé kameny a průmyslové aplikace v Greenville v Jižní Karolíně. Společnost vyrábí krystaly diamantů vypěstovaných v laboratoři chemickou depozicí (CVD) velikosti drahokamů pomocí postupů, které propagovala společnost Apollo Diamond, a získala technologii a aktiva společnosti Apollo Diamond, včetně několika amerických patentů na tyto procesy.

Metoda CVD (Chemical Vapor Deposition) - spočívá v tom, že se malý krystal diamantu vloží do reaktoru spolu se směsí specifických plynů. Vlivem mikrovlnného záření se plyny rozehřejí až do plazmatické formy (stav, kdy se jednotlivé atomy uhlíku od sebe zcela oddělí). Následně se volné atomy uhlíku začnou postupně vrstvit na vložený krystal diamantu.

V laboratoři Adamas jsou vyráběny skutečné diamanty, a proto mají stejné fyzikální a optické vlastnosti jako diamanty vzniklé geologickými procesy. Řízené výrobní procesy společnosti umožňují vyrábět velmi kvalitní, vysoce čisté, velkoobjemové, jedno krystalové bezbarvé, téměř bezbarvé a efektně barevné diamanty, které vyhovují různým průmyslovým aplikacím a drahokamům. Je to lídr v oboru v kategorii diamantů pěstovaných v laboratoři.

Diamant

Diamanty jsou vyráběny ekologicky,  nepotřebují žádnou těžbu zemin, proto je jejich výroba o 20-30% levnější, přičemž mají stejné fyzikální  a chemické vlastnosti jako diamanty těžené. Jsou od těžených diamantů nerozeznatelné. Tradiční přírodní těžba diamantů způsobuje ekologickou katastrofu v celé Africe a jiných částech světa.

Při klasické těžbě diamantů je k VÝROBĚ 1 KARÁTU DIAMANTŮ potřeba 250 TUN ZEMĚ. To je 661 200 000 000 000 liber odstraněné země pro světové zásoby. Na každý vytěžený karát je narušeno téměř 100 čtverečných stop půdy a vzniká téměř 6000 liber minerálního odpadu. Proto je umělá výroba diamantů mnohem levnější a ekologičtější než těžené diamanty. V procesu získávání těžených diamantů přináší značně negativní vliv na životní prostředí již fáze průzkumu. Drancování přírodních zdrojů poté pokračuje samotnou těžbou, při které se využívají například těžké stroje, výbušniny, hydraulické lopaty a nákladní automobily. Výroba syntetických diamantů oproti tomu probíhá za udržitelných podmínek. Těžba diamantů je spojena s obrovskými ekologickými škodami. Oproti tomu diamanty vyrobené v laboratoři představují udržitelnou a k přírodě šetrnou alternativu. Ekologické dopady těžby diamantů byly vyčísleny jako sedmkrát vyšší než u syntetických diamantů.

Adamas One nabízí řadu krásných šperků Lab-Grown Diamond.

 

Diamant

Co je to diamant vypěstovaný v laboratoři?

  • Diamant vypěstovaný v laboratoři je skutečný diamant. Má stejné složení jako diamant těžený v zemi, ale vzniká v laboratoři. 
  • Laboratorně pěstované diamanty jsou certifikovány a klasifikovány stejným postupem jako přírodní diamanty. 
  • Diamanty vypěstované v laboratoři mohou být bílé nebo efektní barvy (žlutá, modrá, růžová atd.)
  • Umělá výroba diamantů v laboratořích odstraňuje riziko pracovního vykořisťování. 


Jak dlouho trvá vytvoření diamantu vypěstovaného v laboratoři?

  • Velikost diamantu určuje, jak dlouho trvá růst, ale obvykle několik týdnů nebo méně.
Diamant

Společnost Adamas One Corp. je na burze teprve velmi krátce a spadá mezi tzv. penny akcie. Má kapitalizaci 30 milionů USD, cena se pohybuje kolem 1,54 USD za akcii.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.