S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Analýza Pactiv Evergreen: Globální výrobce potravinářských produktů.

Martin Bartkovský
23. 2. 2023
8 min read

Malá a poměrně nenápadná společnost. Ale i taková společnost může být skvělou investicí. Dnes jsem zabrouzdal mezi akcie, které mají malou tržní kapitalizaci, a našel zde velmi zajímavou společnost.

Pactiv Evergreen $PTVE-0.7%  je globální výrobce a dodavatel obalových a potravinářských produktů. Společnost vznikla sloučením dvou předních obalových společností, Pactiv a Evergreen, v roce 2020. Obchodní model Pactiv Evergreen je založen na výrobě a dodávkách široké škály obalových produktů, jako jsou kelímky, talíře, nádoby a další související produkty pro potravinářský průmysl, maloobchod a spotřebitelské trhy. 

Graf ceny akcie.

Společnost působí ve třech segmentech: Foodservice, Food Packaging a Consumer Packaging.

  • Segment Foodservice poskytuje jednorázové produkty, jako jsou talíře, misky, šálky a podnosy pro potravinářský průmysl, včetně restaurací, obchodů se smíšeným zbožím a cateringových společností. Pactiv Evergreen nabízí různé materiály pro tyto produkty, včetně papíru, plastu a pěny.
  • Segment Food Packaging vyrábí obalové produkty pro potravinářský průmysl, včetně obalů na maso, mléčné výrobky, pekařské výrobky a výrobky z výroby. Tyto produkty zahrnují nádoby, podnosy a fólie vyrobené z materiálů, jako je plast, lepenka a hliník.
  • Segment Consumer Packaging nabízí obalová řešení pro spotřebitelský trh, včetně produktů, jako jsou kelímky na kávu, plastové nádoby a hliníkové fólie. Tyto produkty se prodávají prostřednictvím maloobchodních kanálů, jako jsou obchody s potravinami a online tržiště.

Celkově se obchodní model Pactiv Evergreen zaměřuje na poskytování inovativních, vysoce kvalitních a udržitelných obalových řešení zákazníkům v různých odvětvích. Společnost má silnou pozici na trhu díky širokému portfoliu produktů, geografickému dosahu a silným vztahům se zákazníky. Tyto tři obchodní segmenty umožňují společnosti obsluhovat různé trhy a diverzifikovat své zdroje příjmů.

Trh obalů je velké a rostoucí odvětví. Zahrnuje různé druhy materiálů, jako je plast, papír, kov a sklo, a slouží řadě koncových uživatelů, včetně potravin a nápojů, zdravotnictví, osobní péče a spotřebního zboží.

Podle zprávy MarketsandMarkets se očekává, že velikost globálního trhu s obaly vzroste na 1 050,3 miliardy USD do roku 2026, při CAGR 5,2 % během prognózovaného období. Růst trhu je tažen různými faktory, jako je rostoucí poptávka po balených potravinách a nápojích, zvyšující se prodej v e-commerce a rostoucí povědomí o udržitelném balení.

Potravinářský průmysl je významným koncovým uživatelem obalových produktů a zaměření Pactiv Evergreen na tento segment trhu by mělo zajistit stabilní tok příjmů. Podle zprávy společnosti ResearchAndMarkets se očekává, že globální trh s potravinami poroste do roku 2026 o 5,1 % CAGR, tažený faktory, jako je rostoucí poptávka po hotových jídlech, růst turistického průmyslu a rostoucí disponibilní příjmy. Kromě toho se očekává, že rostoucí zaměření na udržitelnost v obalovém průmyslu bude řídit poptávku po produktech Pactiv Evergreen. S tím, jak se spotřebitelé stávají více šetrnými k životnímu prostředí, požadují udržitelnější obalová řešení. Zaměření společnosti Pactiv Evergreen na vývoj udržitelných obalových řešení by společnosti mělo zajistit dobrou pozici k zachycení tohoto rostoucího tržního trendu.

Výhody:

  • Diverzifikované produktové portfolio: Pactiv Evergreen má diverzifikované produktové portfolio, které zahrnuje širokou škálu obalových produktů pro gastronomii, potravinářské obaly a trhy spotřebitelských obalů. Tato diverzifikace snižuje závislost společnosti na jednotném trhu a poskytuje jí více zdrojů příjmů.
  • Silná pozice na trhu: Pactiv Evergreen má silnou pozici na trhu díky svému širokému portfoliu produktů, geografickému dosahu a silným vztahům se zákazníky. To umožňuje společnosti udržet si svou cenovou sílu a získat podíl na trhu.
  • Růstové příležitosti: Společnost má významné příležitosti k růstu díky rozšiřování svého produktového portfolia, vstupu na nové trhy a využití svého rozsahu k podpoře provozní efektivity. Investuje také do udržitelných obalových řešení, aby splnila měnící se preference spotřebitelů a regulační požadavky.

Nevýhody:

  • Integrační výzvy: Sloučení Pactiv a Evergreen by mohlo vést k integračním problémům, jako jsou kulturní rozdíly, redundance a systémová integrace. Pokud nebudou tyto výzvy řízeny efektivně, mohly by ovlivnit finanční výkonnost společnosti a vyhlídky na budoucí růst.
  • Regulační výzvy: Pactiv Evergreen působí ve vysoce regulovaném odvětví a změny v předpisech nebo problémy s dodržováním předpisů by mohly ovlivnit provoz a finanční výkonnost společnosti.
  • Závislost na surovinách: Pactiv Evergreen je závislý na surovinách, jako jsou plastové pryskyřice, papír a hliník. Volatilita cen komodit by mohla ovlivnit marže a ziskovost společnosti.
  • Konkurenční průmysl: Obalový průmysl je vysoce konkurenční a Pactiv Evergreen čelí konkurenci ze strany zavedených hráčů i nových účastníků. To by mohlo ovlivnit tržní podíl společnosti, cenovou sílu a ziskovost.

Společnost je na burze teprve druhým rokem. V tuto chvíli výsledky vypadají následovně. Za posledních 12 měsíců se společnosti podařilo vygenerovat tržby ve výši 6,28 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 15 %. V tomto roce společnost začal být konečně zisková, kdy vygenerovala zhruba 324 mil. USD v čistém zisku. Toto je obrovský rozdíl oproti ztrátě, kterou společnost vygenerovala v předchozím roce. V polovině roku 2021 společnost překlopila své čisté marže do kladných hodnot, a tyto marže od této doby začaly růst, což je pro společnost velmi pozitivní znamení.

Čisté marže od roku 2020.

Z krátkodobého hlediska má společnost dobře kryté své krátkodobé závazky, svými krátkodobými aktivy. Na druhou stranu má společnost pro mě až moc velký dlouhodobý dluh. Dlouhodobý dluh je zde přibližně čtyřikrát větší než vlastní kapitál společnosti. Hodnota aktiv očištěných o pasiva mi zde vychází přibližně na 7,5 USD na akcii.

Za posledních 12 měsíců společnost vygenerovala v provozním cashflow přibližně 353 mil. USD, což představuje meziroční nárůst o přibližně 35 %. Co se týče kapitálových výdajů, tak zde se společnosti daří držet tyto výdaje na uzdě, což má pozitivní vliv i na volné cashflow.  Společnost totiž za posledních 12 měsíců vygenerovala ve volném cashflow 114 mil. USD, což představuje první kladné cashflow od roku 2020.

Celkově je Pactiv Evergreen společností s dobrou a silnou pozicí na trhu a perspektivou růstu. Zaměření společnosti na udržitelnost a rozšiřování portfolia produktů by mělo být hnacím motorem budoucího růstu. Společnost však čelí rizikům vyplývajícím z konkurence a regulačních výzev, které bude nutné efektivně řídit.

Na tuto společnost se nedávno dívali 2 analytici. Jedním z nich byl Adama Samuelson ze společnosti Goldman Sachcs. Tito analytici se shodli na průměrné cílové ceně 13 USD na akcii.

Očekávání analytiků.

Za mě osobně se určitě jedná o akcii se slibnou budoucností. Chci si ale ještě chvíli počkat, jak se situace kolem této společnosti bude vyvíjet. Společnost totiž také aktuálně nabízí dividendový výnos ve výši přes 3 %. Bohužel se zde v roce 2021 jednalo o první výplatu dividend, která ještě nebyla krata z volného cashflow. Chci si tedy počkat, jak se společnosti bude dařit v tomto roce, a podle toho se rozhodnout.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.