S&P 500 ^GSPC 5,318.85 +0.22%
Nvidia NVDA $1,037.10 +9.23%
Tesla TSLA $178.78 -0.74%
Apple AAPL $189.50 -0.73%
Alphabet GOOG $178.52 +0.29%
Amazon AMZN $182.75 -0.21%
Meta META $467.97 +0.04%
Microsoft MSFT $430.68 +0.04%

4 nejslavnější miliardáři světa začali v poslední době sázet na toto odvětví

Martin Bartkovský
27. 2. 2023
6 min read

Spousta lidí se kouká velkým hráčům pod ruce, a inspirují se od nich například výběrem akcií. Věděli jste ale, že se takto dá třeba odhalit i nový potenciální trend? Dnes se spolu podíváme na jednu zajímavou shodu náhod.

Spousta investorů na světě se dívá do karet velkým hráčům, a inspirují se od nich jejich nákupy akcií. Když se ale na to podíváte z větší dálky, a z trochu jiného úhlu pohledu, tak zde můžete objevit i potenciální trendy, které vám mohou v budoucnu vydělat peníze. A nyní to vypadá že se tu jeden takový trend začíná rýsovat.

Bohatí lidé, a hlavně tedy miliardáři, mají většinou přístup k daleko lepším, a kvalitnějším informacím jak běžní investoři. Dokonce mívají přístup k těmto informacím dřív, než je zaregistruje velká masa lidí. Proč tomu tak je? Zkrátka a jednoduše mají díky svému bohatství také poměrně dobré kontakty a určitý vliv. Zkrátka tito lidé mají možnost spolupracovat s experty v různých oborech, kteří je na takovýto potenciální trend můžou upozornit.

Většinou se stává, že najednou vidíme nějakou portfolio manažera, nebo velkého investora, nakupovat ve velkém určité akcie. Málokdy se ale stane, že by se nejznámější miliardáři shodli na jednom sektoru, do kterého by investovali prakticky najednou. Nyní to ale vypadá, že se milardáři shodli na jednom sektoru, pojďme se na to podívat blíže.

George Soros

Soros je jedním z nejúspěšnějších světových investorů, známý svou prací v hedgeových fondech a měnových spekulacích. Soros je také zakladatelem společnosti Soros Fund Management Holdings.

Jak se ukázal ve zprávě 13F, kterou Sorosova společnost podala, tak Soros nedávno koupil Horizon Therapeutics PLC $HZNP  v hodnotě 325 milionů dolarů, která nyní tvoří 5,54 % jeho portfolia.

Horizon Therapeutics PLC je biofarmaceutická společnost, která se specializuje na vývoj a komercializaci léků na vzácná onemocnění. Společnost má diverzifikované portfolio produktů, včetně terapií dny, očních chorob a vzácných onemocnění.

Tento nákup samozřejmě nic neznamená, nebo také nic nenaznačuje. Pojďme si tedy rozšířit úhel pohledu.

Ray Dalio

Ray Dalio je americký miliardářský investor, manažer hedgeových fondů a filantrop. Je zakladatelem a spoluředitelem investic Bridgewater Associates, jednoho z největších světových hedgeových fondů. Dalio je známý svou investiční filozofií založenou na principech „radikální transparentnosti“ a „radikální pravdivosti“, které zdůrazňují důležitost upřímné zpětné vazby a otevřené komunikace v rozhodovacích procesech. Je také autorem knihy „Principles: Life and Work“, která nastiňuje jeho přístup k životu a podnikání. Kromě svých investičních aktivit je Dalio významným filantropem, který podporuje širokou škálu věcí souvisejících se vzděláváním, zdravím a životním prostředím.

Je vidět, že Dalio věří zdravotnictví a farmacii dlouho. Mezi jeho 5 největšími holdingy jsou hned 2 ze sektoru zdravotnictví a farmacie. Jedná se o společnosti Procter & Gamble Co. $PG+0.1%  a Johnson & Johnson $JNJ-1.0% . Dohromady tvoří 7,57 % z celého portfolia hedgeového fondu. 

Myslím si že tyto společnosti nemusím ani představovat. Stoprocentně každý z vás určitě doma má produkty od těchto společností. Co mě ale zaujalo, tak to, že v nedávném rozhovoru Dalio poznamenal, že biotechnologie je jednou ze současných investičních oblastí, kterou považuje za zajímavou. Očekával bych tedy, že se v brzké budoucnosti můžeme dočkat i zde nějakého té nové pozice.

Jeff Bezos

Majitele společnosti Amazon Jeffa Bezose vám si nemusím ani představovat. On sice žádné investice takto nepodnikal, ale Amazon začátkem tohoto týdne oficiálně uzavřel akvizici společnosti One Medical za 3,9 miliardy dolarů. Začátkem tohoto roku Amazon zavedl pro členy Prime nízkonákladovou předplatitelskou službu pro generické léky.

Tento krok přichází po úplném zavedení Amazon Pharmacy, a dalších investicích kolem telehealth. Jak můžeme tedy vidět, tak i Bezos se vrhl do sektoru zdravotnictví a farmacie.

Mark Cuban

je americký miliardář, podnikatel, televizní osobnost a vlastník médií, jehož čisté jmění je podle Forbesu odhadováno na 4,8 miliardy USD. Cubana můžete také znát z televizních obrazovek ze seriálu Shark Tank.

Co je ale pro nás podstatné, tak Cuban v roce 2021 založil společnost Mark Cuban's Cost Plus Drugs Co. 

Tato společnost se zaměřuje na investice do farmaceutických start - upů, kdy pomocí těchto akvizic vytváří rozsáhlou strukturu dodavatelů různých léčiv. Cuban tak v podstatě pomocí sloučením různých společností vytvořil novou farmaceutickou společnost, která by měla konkurovat Amazonu právě ve farmaceutické divizi.

Závěr

Co tedy mají tito 4 nejznámější miliardáři společného? Je to jeden sektor, do kterého v poslední době investovali, anebo tento sektor prohlásili za zajímavý. Tím sektorem je zdravotnictví. Když se podíváme výše, tak zde můžeme vidět že v posledních 2 letech se v tomto sektoru všichni angažovali, a ne zrovna málo.

Tito 4 miliardáři ale nejsou jediní, kteří tomuto sektoru věří. Osobně poslední dobou vnímám stále více informací o tom, že i další miliardáři investují do tohoto sektoru. Je to tedy nový trend na kterém investoři mohou vydělat? Osobně si myslím, že určitě má tento sektor velký potenciál, což pravděpodobně podrthují i investice výše zmíněných lidí. Každopádně zde bude poměrně těžké najít potenciální vítěze.

Osobně bych tedy asi jako vhodnou volbu pro investory viděl nějaké to sektorové ETF, které jim zajistí určitou diverzifikaci, a ochrání je tak před případnými problémy.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.