S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Jeden z nejdůležitějších stratégů varuje, že akcie jsou nelogicky vysoce oceněné a poslední nitka brzy praskne

Dominik Petrnoušek
27. 2. 2023
4 min read

Spousta lidí očekává, že růst po vydařeném začátku roku bude pokračovat i nadále. Podle jednoho z nejznámějších stratégů na Wall Street ale nepřipadá takový scénář v úvahu a navíc je nutné konat rychle, než přijde obrat.

Mike Wilson je jedním z nejvýše postavených stratégů na WS 

Investoři se nyní dělí na dva tábory. Buď jsou extrémně pozitivní a očekávají další růst, nebo se bojí katastrofy. V obou případech jim dochází čas na záchranu výnosů před rizikem katastrofického konce, varoval stratég Morgan Stanley $MS+1.2%  .

Chmurná předpověď Mikea Wilsona přichází v době, kdy index S&P 500 pokračuje v růstu a od svého říjnového minima vzrostl o mnoho procent a YTD je aktuálně i po mírném propadu stále o 4 % v plusu. Investiční ředitel Morgan Stanley, který byl v říjnovém průzkumu časopisu Institutional Investor zvolen akciovým stratégem číslo 1, se bojí nejhoršího.

Index se i po mírném propadu drží od začátku roku v plusu

Wilson tvrdil, že referenční akciový index se nachází ve finanční obdobě "zóny smrti", což je termín používaný horolezci pro označení nadmořské výšky, kde kyslík již nestačí k udržení lidského života po delší dobu. A obecně se vyžívá v horolezeckých přirovnáních. 

"Ať už z vlastní vůle, nebo z nutnosti, investoři opět vytlačili ceny akcií do závratných výšek, protože likvidita (kyslík v lahvích) jim umožňuje šplhat do oblasti, kde vědí, že by neměli chodit a nemohou žít příliš dlouho," napsal Wilson. 

"Šplhají v honbě za konečným vrcholem z chamtivosti a předpokládají, že budou moci vystoupat bez katastrofických následků. Ale kyslík nakonec dojde a ti, kteří ignorují rizika, se zraní." 

Podle Wilsonova odhadu se poměr ceny k výnosům indexu S&P 500 zvýšil již na konci loňského roku na 18 z pouhých 15 v říjnu. Index se podle něj nyní vyšplhal do výšin, kde je vzduch nejřidší od začátku býčího trhu v roce 2009, přičemž jeho poměr P/E v současnosti dosahuje 18,6.

Očividně ale zapomíná na období po pandemii. Zdroj 

Místo toho, aby investoři brali rostoucí ocenění jako známku toho, že "vzduch začal řídnout" a oni se uklidnili, vydali se podle Wilsona ještě nebezpečnější cestou a vsadili na nejspekulativnější akcie. Wilsonovi není cizí, že se jeho katastrofické scénáře naplňují. Tento zarytý medvěd správně předpověděl loňský výprodej, kdy americké akcie zaznamenaly nejhorší výkonnost od globální finanční krize. 

https://www.youtube.com/watch?v=uofwN7m1aoM 

Začátkem tohoto měsíce Wilson vydal další pesimistickou prognózu, v níž varoval, že akciový trh dosáhne dna letos na jaře, než se v druhé polovině roku odrazí ode dna. Předpověděl, že i po pozdním zotavení si index S&P 500 za letošní rok připíše jen zanedbatelné zisky a skončí na 3 900 bodech o a opravdu tato konečná hodnota byla dokonce 3 839 bodů v prosinci 2022. 

Ve své zprávě varoval, že optimismus založený na pauze v cyklu zvyšování sazeb Fedu a důvěře kolem měkkého přistání americké ekonomiky se ukáže být pouhou iluzí, kterou udržuje 6 bilionů dolarů čerstvé likvidity, jež do ekonomiky od října napumpovaly globální centrální banky.

"Vzhledem k tomu, že investoři dosáhli ještě vyšších úrovní, hovoří se nyní o scénáři 'bez přistání' - ať už to znamená cokoli," napsal. "Takové jsou triky, které zóna smrti hraje s myslí - člověk začne vidět a věřit věcem, které neexistují."

Klesající inflace a z toho plynoucí optimismus ohledně sazeb drží na uzdě obrovskou vlnu likvidity, která se dřív nebo později utrhne. Zdroj 

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.