S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

APPLE - jeho budoucnost

Stanislav Socha
27. 2. 2023
6 min read

Když pomyslíte na Apple $AAPL+0.5%, vybaví se vám klíčoví lidé a produkty. Steve Jobs, iPhony a MacBooky. A i když tito jistě představují Apple, jsou pouze na povrchu toho, čím společnost dnes je a čím se plánuje stát.

Od iCloud po Apple Podcasts a Apple TV+ je tento technologický gigant mnohem víc než jeho vlajkové produkty – jako je iPhone 14 Pro, jehož uvedení nedávno způsobilo pád serverů v Číně poté, co věrní zákazníci zadali dva miliony objednávek během prvních 24 hodin dostupnosti.

Technologický gigant neustále inovuje a nedávno vydal výkonný nástroj pro malé podniky. Pokud vše půjde podle plánu, mohl by tento nový kanál přinést další miliardy příjmů z reklamy.

Apple Watch 7

Co je to Apple Business Connect?

Jak říká Apple : „Business Connect umístí vaši firmu na mapu.“ Tato sada nástrojů zákazníkům usnadňuje vyhledávání firem pomocí Apple Maps, Wallet, Messages a dalších aplikací v zařízení. Apple Maps představuje jedinečné karty míst, kam mohou firmy snadno přidat své logo, aktualizovat fotografie a tak dále. Tyto vlastní karty mohou obsahovat pokyny, kontaktní informace a vestavěné výzvy k akci.

V závislosti na tom, co firmy nabízejí, mohou zákazníci nahlédnout do jejich nabídky, včetně:

  • zobrazit menu,
  • rezervovat rezervaci,
  • koupit lístky,
  • chat se zástupcem,
  • objednat online jediným klepnutím.

Když zákazníci navštěvují tyto karty míst, data se shromažďují a sdílejí prostřednictvím statistik, které firmám pomáhají optimalizovat jejich zásah.

Jak bude Apple vydělávat peníze?

Apple Business Connect je v současné době pro podniky zdarma a nabízí jim hodnotu bez poplatků. Pokud Apple dokáže firmám ukázat, jak cenná je tato sada nástrojů, mohl by si účtovat další specializované možnosti.

Tím, že pomůže společnostem vyniknout v aplikacích Apple a zvýší jejich konverzní poměry, může Apple účtovat příplatek za vybrané služby. To však není to, co investory zajímá – je to potenciální multi miliardová příležitost, která přichází s inzercí v Mapách.

Odhad miliard dolarů trhu vychází z úspěchu, který zaznamenaly Mapy Google. Společnost Alphabet představila reklamy v Mapách Google v roce 2019. Do roku 2020 Brian Nowak, analytik Morgan Stanley, odhadl, že tento nedostatečně zpeněžený produkt by v roce 2023 mohl mít hodnotu 11 miliard dolarů. Dnes aplikaci používá více než jedna miliarda lidí po celém světě.

Zatímco Google je lídrem v oblasti digitální reklamy, Apple Maps nemusí být pozadu. Když Google v roce 2015 oznámil, že zasáhl miliardu uživatelů, Apple uvedl, že jeho uživatelé využívají jeho mapové služby třikrát častěji. Nedávné údaje však ukazují, že tato mezera se pravděpodobně uzavřela.

Apple vytváří a spouští nové funkce

Apple inovuje, aby získal náskok před Googlem v určitých oblastech, a proto vydává nové funkce. Patří mezi ně EV trasy, cyklistické trasy a 3D detaily. V Business Connect mohou nyní podniky využívat novou funkci, která předvádí nabídky a pobídky, od sezónních menu až po dostupné slevy.

Apple Maps mohou společnosti poskytnout další příležitosti k rozvětvení mimo Business Connect, například rozšířenou realitu a dlouho o známé Apple iCar. Čím více společnost vylepšuje aplikaci, tím větší jsou síťové efekty, což je klíčový příkop.

Apple Car

Pokud Apple dokáže ukázat, jak jeho uživatelé komunikují s podniky využívajícími Apple Business Connect a jak se tato zapojení promítají do prodeje, může to být příležitost. Tento nový produkt by mohl položit základy pro ziskový reklamní segment, který by v nadcházejících letech podporoval růst a tržby.

Existuje mnoho důvodů, proč investovat do Applu

Pokud byste investiční potenciál společnosti Apple zakládali pouze na Apple Business Connect, možná byste byli více nakloněni nákupu akcií Alphabet – což bez ohledu na to není špatný nápad. Dlouhodobý investiční potenciál Apple nebo Alphabet je však slibný kvůli tomu, jak diverzifikované jsou jejich příjmové kanály.

Zpráva společnosti Apple o příjmech za 1. čtvrtletí 2023 vykázala tržby ve výši 117,2 miliardy dolarů. I když je toto číslo meziročně o 5 % nižší, společnost se dokázala vypořádat s náročným prostředím. Technologický titán dosáhl rekordních tržeb ve výši 20,8 miliardy dolarů v rámci svého podnikání v oblasti služeb. I v současném makroekonomickém prostředí zaznamenal tento segment dvouciferný růst.

Apple se nadále zaměřuje na dlouhodobý růst. Díky svému širokému přístupu má společnost dobrou pozici jít vpřed. Apple navíc vyplácí skromnou rostoucí dividendu, což je u růstových akcií poměrně neobvyklé. Zatímco výnos je pouhých 0,60 %, každoročně se zvyšuje a v následujících letech pravděpodobně poroste.

Měli byste si dnes koupit akcie AAPL?

Akcie AAPL za poslední rok klesly o téměř dvouciferná procenta. Meziročně však vzrostly o více než 20 %. V dlouhodobém časovém horizontu jsou vyhlídky pro Apple přesvědčivé.

Jako jeden datový bod zvažte důvěru Warrena Buffetta v Apple. Tento technologický gigant je největším holdingem Berkshire a představuje více než 40 % jeho portfolia. I když pro to existuje mnoho důvodů, Apple je ikonická značka s věrnými fanoušky. Je také lídrem v oblasti inovací s velkým prostorem pro růst.

Pokud plánujete koupit a držet své akcie roky nebo desetiletí, nyní je skvělý čas na nákup. Apple má dobrou cenu, zejména s ohledem na jeho schopnost generovat tuny hotovosti a svůj budoucí růstový potenciál.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.