S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

AGNC - Akcie, kterou mám rád...

Stanislav Socha
1. 3. 2023
4 min read

Něco nebo někdo mne tu vyzval, abych napsal něco o AGNC. Takže...

AGNC Investment Corp. ($AGNC) působí jako realitní investiční fond (REIT) ve Spojených státech. Společnost investuje do cenných papírů předávaných hypoték na bydlení a zajištěných hypotečních závazků, u nichž jsou splátky jistiny a úroku zaručeny podnikem sponzorovaným vládou Spojených států nebo vládní agenturou Spojených států. Své investice financuje především prostřednictvím zajištěných půjček strukturovaných jako dohody o zpětném odkupu. Společnost se rozhodla být zdaněna jako REIT podle Internal Revenue Code z roku 1986 a nepodléhala by federálním daním z příjmu právnických osob, pokud rozděluje alespoň 90 % svého zdanitelného příjmu svým akcionářům.

Hypotéky

Nechci zde provádět složité rozbory výkazů společnosti, tady to  funguje stejně poněkud jinak - tuto společnost nakupují a milují především ti, co hledají stálé pasivní příjmy. Bez ohledu na to, jak se společnosti dnes přesně daří, mohu říci, že tato společnost je mezi  investory velmi oblíbená a i já ji  mám v portfoliu.

Technická analýza říká:

AGNC je jedním z titulů s lepší výkonností v odvětví Mortgage Real Estate Investment Trusts (REITs)", překonává 76% z 55 akcií ve stejném odvětví. AGNC patří mezi velmi likvidní společnosti. To je dobrý signál, protože investování do likvidních titulů je vždy vhodnější. Krátkodobý trend je negativní, dlouhodobý trend je neutrální. Nic zajímavého se tady neděje. A to je to, co příjmový investor má rád - žádné velké změny, ale pravidelný slušný měsíční dividendový příjem. Při porovnání výkonnosti všech akcií za poslední rok, AGNC vykazuje celkově pouze středně silnou výkonnost na trhu: překonal 53% všech akcií. AGNC se aktuálně obchoduje uprostřed svého 52-týdenního rozpětí. Toto je v souladu s indexem S&P500, který se také obchoduje uprostřed svého rozpětí. Čili opět vcelku nuda že...

Se strukturou provozních nákladů ve výši přibližně 0,8 % celkového vlastního kapitálu má AGNC jednu z nejnižších nákladových struktur jako procento vlastního kapitálu akcionářů v rezidenčním hypotečním prostoru REIT. AGNC využívá komplexní rámec řízení rizik, který je založen na pečlivém výběru aktiv, disciplinovaném zajištění a diverzifikovaném financování. AGNC je trvale uznávána jako lídr v oboru pro své finanční zveřejňování, transparentnost a přístup k řízení kapitálu zaměřený na akcionáře. AGNC je druhý největší interně spravovaný rezidenční hypotékový REIT a jeden z pouhých dvou rezidenčních hypotečních REIT s tržní kapitalizací přes 5 miliard USD.

A proč mám rád tuto společnost já? Od dubna 2020 vyplácí měsíčně stálou dividendu 0,12 USD na akcii, je tedy velmi spolehlivým tvořitelem pasivního příjmu. Dividendový výnos je momentálně 13,25%. Nemá  moc zaměstnanců (FINVIZ uvádí 50). Ve svém oboru patří k těm  větším společnostem, což jí dává určitou stabilitu na trhu - není tak zranitelná jako malé společnosti. Výhled do budoucna se nejeví zatím zcela ideálně, výsledky jsou hodně ovlivněny úrokovými sazbami FEDU  a vysokou inflací, přesto ta neuvěřitelná stabilita společnosti mne zatím ponechává klidným. Je to sice jen průměrná, ale stabilizovaná společnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.