S&P 500 ^GSPC 5,043.42 -1.42%
Tesla TSLA $183.70 -5.34%
Microsoft MSFT $390.76 -2.86%
Amazon AMZN $177.08 -2.14%
Alphabet GOOG $164.69 -1.91%
Apple AAPL $170.32 -1.83%
Nvidia NVDA $865.47 -1.38%
Meta META $430.26 -0.55%

Bridgewater Associates, největší hedgeový fond na světě, během posledního čtvrtletí ztrojnásobil pozici v AMC a GameStop

Pavel Botek
2. 3. 2023
3 min read

Bridgewater Associates, největší hedgeový fond na světě, během posledního čtvrtletí roku 2022 opět ve velkém nakupoval. Přestože těch nákupů bylo vícero, investory zaujalo především navýšení pozic v meme akciích AMC a GME.

Meme akcie pro Bridgewater

''Období 13F'' nám opět prozrazuje kroky těch největších a nejvlivnějších investorů a fondů. Každé čtvrtletí americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vyžaduje, aby institucionální investoři podávali tyto formuláře, kde jsou zveřejněny proběhlé prodeje a nákupy.

Podle nejnovějšího podání 13F společností Bridgewater Associates - největšího hedgeového fondu na světě - Ray Dalio během posledního čtvrtletí roku 2022 výrazně zvýšil své pozice ve dvou memových akciích.

Bridgewater posílil svou pozici GameStop $GME-1.7%  - Fond přidal 25 408 akcií, celkem jich tak má už 38 561. 

Sleduj GME na Buliosu

Fond také přidal asi 42 541 akcií AMC Entertainment $AMC-3.3%  - celkem tak mají už 64 122 akcií AMC.

Sleduj AMC na Buliosu

Bridgewater je relativním nováčkem v oblasti meme akcií - fond nevlastnil jedinou akcii GameStop nebo AMC až do března 2022.

Daliovy memové akciové pozice jsou malé ve srovnání se zbytkem pozic 👇

Drobnému investorovi se 42 541 akcií GameStop a 64 122 akcií AMC může zdát jako obrovské množství. Ale pro fond velikosti Bridgewateru je to pouhá kapka v moři.

Fond Raye Dalia má v současné době odhadovaná aktiva ve správě (AUM) ve výši 235 miliard dolarů. To znamená, že podíly GME a AMC, které mají dohromady tržní hodnotu kolem 1 milionu dolarů, netvoří ani čtvrt procenta celkové hodnoty fondu společnosti Bridgewater.

Jinými slovy, investoři do memových akcií by neměli být příliš nadšeni zvýšenými pozicemi společnosti Bridgewater. Jejich nevýznamné velikosti naznačují, že to není znamení, že Dalio má zájem o velkou sázku na meme akcie.

Proč si Daliův fond vybral GameStop a AMC?

I když jsou nákupy GameStop a AMC společnosti Bridgewater ve srovnání s celkovým držením fondu nevýznamné, nemůžete popřít, že volba "na long" na akcie memů je neobvyklá.

Bridgewater používá makro strategii. To znamená, že fond obecně neusiluje o zisk investováním pouze do jedné konkrétní společnosti, ale spíše využíváním širších pohybů kolem úrokových sazeb, deviz a akcií.

Když Bridgewater kupuje jednotlivé akcie, je pravděpodobné, že fond hledá určitou expozici vůči určitému tématu. V minulosti například koupil akcie Alibaba $BABA-2.0% - Get Free Report pro expozici na čínském trhu - ne nutně jako sázku na samotnou Alibabu. (Stojí za zmínku, že Bridgewater od té doby zlikvidoval celou svou pozici BABA.)

Můžeme spekulovat, že Bridgewater buduje pozice v GameStopu a AMC, aby minimálně vystavil fond nové roli drobných investorů na trzích. Jako dvě nejvýznamnější akcie "memové akciové mánie" by GME a AMC byly jasnou volbou, jak to udělat.

  • Překvapují vás kroky fondu?
  • Investujete do meme akcií?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.