S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Co si myslí Musk, Gates, Cook, Buffett a Wozniak o umělé inteligenci a nástrojích v čele s ChatGPT?

Pavel Botek
1. 3. 2023
6 min read

Umělá inteligence je naší budoucností, čehož jsou si vědomi i zkušení investoři, podnikatelé a vizionáři. Dnes se tedy podíváme na to, co si vůbec o umělé inteligenci myslí. Bude pro lidstvo přínosem nebo zkázou?

Nástroje umělé inteligence vzaly svět útokem – a obchodní lídři si toho všímají. Reakce obchodních lídrů na produkty AI, jako je ChatGPT, byly smíšené. Zatímco postavy jako Bill Gates si myslí, že nástroje jako ChatGPT mohou uvolnit čas v životě pracovníků tím, že zvýší efektivitu zaměstnanců, jiní, jako Elon Musk, věří, že AI je "jedním z největších rizik pro budoucnost civilizace".

Od pocitů vzrušení až po vize soudného dne, zde je to, co si myslí vlivné osobnosti 👇

Bill Gates - Microsoft $MSFT+1.8% 

Bill Gates si myslí, že umělá inteligence má moc změnit svět

Gates řekl, že umělá inteligence je "stejně důležitá jako počítač, jako internet," uvedl Forbes.

Umělá inteligence bude "největší věcí v tomto desetiletí," řekl Gates v podcastu a přiznal, že neočekával, že se technologie v posledním roce bude vyvíjet tak rychle. Ve skutečnosti Gates řekl, že je "nadšený" z ChatGPT a považuje chatbot za "docela fantastický" ve svém potenciálu učit a nabízet odbornou pomoc lidem s omezeným přístupem ke zdrojům.

Řekl, že používá ChatGPT primárně "pro vážné účely", i když připouští, že ho používá i pro "zábavné věci", jako je psaní poezie. Pokud jde o pracovní místa, Gates řekl, že umělá inteligence může "změnit náš svět" tím, že zefektivní práci.

Když byl dotázán na své myšlenky na závod Big Tech o vytvoření nejlepšího chatbota AI, Gates řekl, že si "není jistý", že bude jasný vítěz, ve hře je mnoho neznámých.

Gates vidí integraci AI do vyhledávačů jako "osobního agenta", který studuje a chápe chování svých uživatelů, řekl v podcastu, což eliminuje potřebu samostatných technologických služeb.

"Za deset let nebudeme o těchto podnicích přemýšlet jako o oddělených, protože umělá inteligence vás bude znát tak dobře, že když kupujete dárky nebo plánujete výlety, nebude se starat o to, zda má Amazon nejlepší cenu, pokud někdo jiný má lepší cenu - nebudete o tom muset ani přemýšlet," řekl Gates. "Takže je to docela dramatické potenciální přeskupení toho, jak vypadají technologické trhy."

Elon Musk - Tesla $TSLA-1.1% 

Elon Musk řekl, že umělá inteligence je "jedním z největších rizik pro budoucnost civilizace".

Elon Musk, který před odchodem ze společnosti spoluzaložil výrobce ChatGPT OpenAI, na nedávné konferenci uvedl, že AI je "jedním z největších rizik pro budoucnost civilizace."

Když byl dotázán na ChatGPT, Musk řekl, že nástroj je "pozitivní i negativní" s "velkým příslibem", i když přichází s "velkým nebezpečím". Jeho působivé reakce ilustrují, "jak pokročilá se AI stala," řekl.

To je důvod, proč Musk řekl, že regulace AI je nezbytná, i když "může AI trochu zpomalit", což si myslí, že je dobré.

Ve skutečnosti Musk opakovaně bil na poplach kvůli potenciální hrozbě AI.

V roce 2020 Musk naznačil, že projekt DeepMind vlastněný společností Google by mohl převzít svět. V roce 2018 řekl, že umělá inteligence může být nebezpečnější než jaderné zbraně. Rok předtím Musk zdůraznil potřebu regulace, když tvrdil, že lidé "nevědí, jak reagovat" na technologie, které popisuje jako "éterické".

Muskovy současné myšlenky na AI se uzavřely v roce 2015, kdy Musk spoluzaložil OpenAI se současným generálním ředitelem Samem Altmanem a v té době řekl, že AI je "největší existenční hrozbou" pro lidstvo.

Tim Cook - Apple $AAPL-0.3% 

Tim Cook uvedl, že umělá inteligence je pro Apple "hlavním zaměřením" a má potenciál "obohatit životy zákazníků".

Revoluce umělé inteligence je tady – a generální ředitel společnosti Apple Tim Cook zkoumá možnosti pro své zákazníky.

Cook řekl investorům, že AI je "hlavním zaměřením" společnosti Apple a že "je neuvěřitelné, pokud jde o to, jak může obohatit životy zákazníků."

Ve skutečnosti Cook uvedl, že AI bude nakonec hlavní součástí produktové řady Apple.

"V tomto prostoru vidíme obrovský potenciál ovlivnit prakticky vše, co děláme... Ovlivní to každý produkt a každou službu, kterou máme," řekl Cook.

Steve Wozniak - spoluzakladatel společnosti Apple

Steve Wozniak řekl, že ChatGPT od OpenAI je "docela působivý" a "užitečný pro lidi", ale že uživatelé by měli být opatrní nejen kvůli možným chybám a nesprávným odpovědím, ale i kvůli masovému shromažďování dat o vás samotných.

"Potíž je v tom, že pro nás dělá dobré věci, ale může dělat strašlivé chyby tím, že neví, co je lidskost," řekl Wozniak.

V rozhovoru Wozniak porovnal obavy kolem AI s obavami kolem technologie používané v samořídících automobilech, protože AI zatím nemůže nahradit lidské řidiče.

Warren Buffet - Berkshire Hathaway $BRK-B-0.7% 

Miliardář a investor Warren Buffet varoval již před mnoha lety, že nástroje AI mají moc narušit společnost od základů.

V roce 2017 generální ředitel Berkshire Hathaway na výročním setkání společnosti navrhl, že AI by mohla masově nahrazovat pracovní místa.

"Určitě bych si myslel, že to povede k výrazně nižší zaměstnanosti v určitých oblastech," řekl. 

"Ale to je dobré pro společnost," řekl Buffet.

V ideálním světě Buffett věří, že rozšířená automatizace by mohla snížit počet hodin, které lidé pracují, což by uvolnilo čas pro volný čas. Firmy by také mohly najmout méně pracovníků, řekl.

Navzdory potenciálním přínosům umělé inteligence Buffet uvedl, že technologie "může mít obrovské problémy, pokud jde o demokracii a to, jak na to reaguje."

Ve skutečnosti Buffet sdílel podobné myšlenky už v roce 2016.

"Řekl bych, že největší hodnota přijde, když skutečně nahradí lidskou práci," řekl o AI v rozhovoru.

  • Jak vnímáte umělou inteligenci nebo samotný ChatGPT vy? 🤔

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.