S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Analýza ChargePoint: Co se musí stát, aby se tenhle horor proměnil v pohádku s růstovým potenciálem až 300 %?

Dominik Petrnoušek
1. 3. 2023
6 min read

Spekulativní akcie, nebo geniální long term hra v EV sektoru? Pro každého může ztrátový lídr trhu znamenat něco jiného.

Základní přehled

ChargePoint Holdings je společnost, která se specializuje na výrobu a provozování nabíjecích stanic pro elektromobily. Sídlí v Campbellu v Kalifornii. Společnost má pobočky po celém světě a nabízí komplexní řešení pro nabíjení elektromobilů.

ChargePoint Holdings byla založena v roce 2007 pod názvem Coulomb Technologies a od té doby se stala jedním z největších poskytovatelů nabíjecích stanic pro elektromobily na světě. V roce 2013 společnost změnila název na ChargePoint a začala se zaměřovat na rozšiřování své působnosti na celém světě. V roce 2019 společnost oznámila plány na vstup na burzu, který se uskutečnil v roce 2021. V rámci tohoto IPO společnost získala více než 480 milionů dolarů.

Od IPO si zažila pády i růstu, ale právě teď je vlastně téměř tam, kde začala

Jak jsem již psal - ChargePoint Holdings se specializuje na výrobu a provozování nabíjecích stanic pro elektromobily. Nabízí širokou škálu produktů a služeb, včetně nabíjecích stanic pro domácnosti, firmy a veřejné prostory. Společnost také nabízí software pro řízení nabíjení, účtování a správu flotil elektromobilů. V současné době společnost provozuje více než 115 000 nabíjecích stanic po celém světě a má více než 4 000 zákazníků včetně velkých firem, jako jsou Microsoft, Google a PepsiCo.

Jedním z největších rizik spojených se společností ChargePoint Holdings je konkurence. Existuje mnoho jiných společností, které se také zaměřují na výrobu a provozování nabíjecích stanic pro elektromobily, včetně velkých hráčů, jako jsou BP, Shell a Volkswagen. Pokud by tito konkurenti nabídli lepší produkty nebo služby než ChargePoint, mohli by získat větší podíl na trhu a snížit tak tržby společnosti.

Rozvoj trhu elektromobilů a nabíjecích stanic je velmi závislý na politických rozhodnutích a regulacích. Pokud by vlády snížily své dotace nebo změnily regulace v oblasti elektromobility, mohlo by to mít negativní dopad na trh nabíjecích stanic a tím i na společnost ChargePoint.

https://www.youtube.com/watch?v=yT87Eh6qDi8

Dalším rizikem je také ekonomická nestabilita. Pokud by došlo k ekonomické recesi, mohli by zákazníci snížit své investice do elektromobilů a nabíjecích stanic, což by mohlo vést ke snížení tržeb společnosti.

Je tu ale jedno velké ALE - finanční stav společnosti.

Společnost ChargePoint Holdings $CHPT+7.0% také právě zveřejnila výsledky za 4. kvartál.

Přestože se předpokládá, že společnost ChargePoint zaznamená za FY23 růst tržeb o téměř 98 % (alespoň tak zní konsenzuální výhled), očekává se, že její upravená hrubá marže dosáhne přibližně 19 %. Společnost ChargePoint nedávno oznámila partnerství se společností Stem, která je známá svým energetickým řešením řízeným umělou inteligencí. Partnerství proto umožní společnosti ChargePoint využít systém bateriových úložišť společnosti Stem ke snížení provozních nákladů na infrastrukturu pro nabíjení elektromobilů. Proto má urychlit míru přijetí řešení platformy společnosti ChargePoint a podpořit její růst.

Investoři však musí vzít na vědomí, že požadavky americké vlády na federální financování by mohly od července 2024 čelit strukturálním problémům. V souladu s tím musí náklady na komponenty nabíječek vyrobené v USA dosahovat alespoň 55 %, jinak projekt nebude způsobilý pro federální dotace. Podpora americké vlády by tak sice měla pomoci urychlit dosažení cíle vybudovat do roku 2030 500 tisíc dobíjecích stanic, ale zároveň by mohla vést ke zvýšení nákladů.

Analytici zdůrazňují, že zákon o snížení inflace neboli IRA by mohl vést ke zvýšení nákladů pro spotřebitele. Vzhledem k tomu, že se Bidenova administrativa zaměřuje na přesun výrobních kapacit pro svůj dodavatelský řetězec elektromobilů, se zdá, že náklady na nabíjecí infrastrukturu by se kvůli IRA mohly až zdvojnásobit.

Investoři musí pečlivě posoudit to, kdy dojde k přehoupnutí do hezké ziskovosti společnosti ChargePoint. Nezáměrné zvýšení nákladů, které by oddálilo její zavedení, by mohlo zpomalit její náběh ziskovosti a prodloužit bolest pro investory, a to navzdory agresivním odhadům růstu příjmu.

Bez ohledu na to zůstávají sekulární faktory růstu společnosti ChargePoint v USA a Evropě silné. Očekává se, že množství elektromobilů v USA poroste- prodeje elektromobilů by měly vzrůst na 1,8 milionu z 770 tisíc kusů v roce 2022.

Počet prodaných EV a hybridů v USA a predikce dalšího vývoje. Zdroj

Energetická krize v Evropě znamenala impuls k tomu, aby tento region urychlil své ambice v oblasti čisté energie. Pro ChargePoint je tedy prostředí konstruktivní. Navzdory tomu odhady Wall Street naznačují, že téměř 100% růst ChargePointu v roce 23 se v roce 24 pravděpodobně nezopakuje. I tak jsou z nějakého důvodu hodně pozitivní. Já osobně byl ale čekal, dokud společnost nepředvede, že umí být zisková.

Přesto jsou analytici pozitivní. Zdroj

Také se předpokládá, že ChargePoint dosáhne 57% růstu tržeb a upravené provozní marže ve výši -32 %. Analytici a investoři pravděpodobně také sledují komentáře a výhledy managementu ohledně hrubé marže. Jakýkoli náznak slabosti pravděpodobně způsobí, že CHPT bude sražena na kolena, protože je šíleně shortována. Obecně je celá akcie spíš spekulativní a většina investorů ji nebere jako nic long term.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.