S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Dost možná žádná recese nebude. S trochou štěstí se tomu za pár měsíců zasmějeme, říká Jamie Dimon

Dominik Petrnoušek
2. 3. 2023
4 min read

Nikdo neví, co bude. Strach z recese možná již mírně ustoupil, ale stále obecně tento názor přetrvává. Jamie Dimon je ale opravdu pozitivní a přesvědčen, že z této situace odejdeme dobře. Proč?

Jamie Dimon je pozitivní ohledně vývoje

Předpovídat vývoj ekonomiky není za současných podmínek nic jednoduchého, ale společnost JPMorgan $JPM+0.2% předseda představenstva a generální ředitel Jamie Dimon vidí prostor pro optimismus.

Dimon poznamenal, že spotřebitelé mají peníze a utrácejí je. Pracovních míst je dostatek. Mzdy rostou. Hodnota domů se snížila. To vše jsou dobré zprávy a něco, co největší banka v zemi bedlivě sleduje každý den. Ale i přes to zůstává na trzích nejistota-

Při pohledu do budoucna Dimon předpokládá, že Federální rezervní systém zavádí měnovou politiku kvantitativního zpřísňování, která snižuje tempo reinvestování výnosů ze státních dluhopisů. Již nyní dochází k růstu úrokových sazeb a inflace. Válka na Ukrajině ovlivňuje obchody s ropou a plynem.

Zvyšování sazeb je opravdu extrémní. Zdroj

"Když se podíváte na ekonomiku, musíte se podívat na to, jaký je vliv těch ostatních věcí. A to ve skutečnosti nikdo neví," řekl Dimon. "Ale řekl bych vám, buďte prostě trochu opatrní. Nemyslím si, že byste měli předpovídat, že to bude hrozné. Může to všechno odeznít. Možná ne. ... Řekl bych, že je maximálně 30% šance, že to bude tvrdé přistání. Ale právě teď je to dobré."

Tento názor ale kontrastuje s Dimonovými prosincovými výroky, kdy řekl, že vyšší inflace snižuje bohatství spotřebitelů, což povede k recesi v tomto roce.

A promítá ho i do své vlastní práce - expanze a rozvoji banky JPMorgan.

https://www.youtube.com/watch?v=R0uGgLIm12A

"Díváte se čtvrť po čtvrti, ulici po ulici a pobočku po pobočce," řekl Dimon. "Do toho, kam je umístíte, se promítá spousta sofistikovaných postupů. Kolik lidí tudy jezdí, kolik lidí tam žije, kolik je tam malých podniků." A to vše navíc ovlivněno tím, zda přijde recese nebo ne.

Inflace se vymkla kontrole

Dimon se domnívá, že je velká šance na něco jako vyšumění špatných vyhlídek. Přes to ale kritizuje chování Fedu.

"Mám veškerý respekt k předsedovi Fedu Jerome Powellovi, ale faktem je, že jsme trochu ztratili kontrolu nad inflací," řekl Dimon v rozhovoru.

Dimonovy komentáře jsou již starší a zazněly den poté, co Fed zveřejnil zápis ze svého zasedání z 31. ledna až 1. února, který ukázal, že jeho členové jsou i nadále odhodláni bojovat s přetrvávající inflací.

Inflace klesá

"Účastníci konstatovali, že údaje o inflaci získané v posledních třech měsících ukázaly vítané snížení měsíčního tempa růstu cen, ale zdůraznili, že bude zapotřebí podstatně více důkazů o pokroku, abychom si byli jisti, že inflace je na cestě k trvalému poklesu," uvádí.

Sám Dimon tvrdí, že očekává, že úrokové sazby by možná mohly zůstat vyšší po delší dobu, protože centrální bance může trvat nějakou dobu, než se dostane ke svému cíli 2% inflace.

I přesto však generální ředitel JPMorgan uvedl, že v současné době nehodlá začít tahat krizový plán pro případ recese. 

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.