S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Lithium Americas: Investoři absolutně přehlížejí tento obří potenciál pro pohyb vzhůru

Dominik Petrnoušek
3. 3. 2023
7 min read

Společnost s obřím potenciálem ve slibném sektoru, kterou v pozitivním scénáři čeká výstřel vzhůru? To je Lithium Americas, na kterou se dnes podíváme.

Těžba lithia je perspektivním odvětvím

Základní přehled

Lithium Americas $LAC-1.4% je kanadská společnost se sídlem v Vancouveru, která se zaměřuje na těžbu a výrobu lithia, který se používá především v bateriích pro elektromobily a další aplikace. Společnost vlastní několik prostorů na těžbu lithia. Konkrétně třeba Cauchari-Olaroz v Argentině a Thacker Pass v Nevadě.

Graf Lithium Americas je dost divoký

Lithium Americas má několik klíčových cílů, které ji mohou pomoci růst a prosperovat v budoucnosti. Poptávka po lithiu by měla i nadále růst, jak se elektromobilita stává stále populárnější, a to by mohlo podpořit růst ceny lithia a tedy i ziskovost společnosti. Lithium Americas má díky projektu Thacker Pass ambice stát se jedním z největších jmen na těžbu lithia v Severní Americe. 

Nicméně, Lithium Americas čelí také několika rizikům. Jedním z nich je možná regulace, která by mohla omezit těžbu lithia kvůli vlivu na životní prostředí. Také konkurence na trhu s lithiem je stále silnější a může ovlivnit cenu lithia a ziskovost společnosti. Dalším rizikem může být i vývoj technologie baterií, která by mohla nahradit lithium jinými materiály.

https://www.youtube.com/watch?v=bdsj70EfcIg

Rizika?

Rizika jsou zde jako vždy - shrnu jen do jednoduchých bodů.

Regulace: Těžba lithia může být ovlivněna regulací a ochranou životního prostředí, což může mít vliv na výrobní kapacitu a ziskovost společnosti.

Konkurence: Trh s lithiem je velmi konkurenční, což může ovlivnit ceny a ziskovost společnosti.

Technologická rizika: Pokud se objeví nové technologie baterií, které nahradí lithium, může to mít vliv na poptávku a ceny lithia

Cena lithia: Ceny lithia jsou závislé na nabídce a poptávce na trhu a mohou se výrazně změnit v krátké době.

Politická rizika: Lithium Americas má několik projektů v zahraničí. Mezi rizikové patří zejména Argentina a Chile. Existuje riziko příchodu geopolitického problému.

Aktuální dění

Aktuální ziskovost a případný růst společnosti $LAC-1.4% aktuálně stojí jen asi na jediném - zda se jim opravdu povede rozjet těžbu.

Zdá se, že společnost Lithium Americas bez velkých problémů překonala všechny právní problémy, které brání těžbě lithia v Nevadě. Lithium je důležitou komoditou kvůli použití v bateriích pro elektromobily a soudy se nikdy nezdály být nakloněny nárokům žalobců, kteří se pokoušeli zablokovat těžbu v USA.

Ekologické skupiny a kmenoví vůdci se pokusili na poslední chvíli zablokovat zahájení výstavby dolu, ale odvolací soud tento mimořádný návrh zamítl. Společnost Lithium Americas oznámila zahájení výstavby lithiového projektu Thacker Pass.

https://www.youtube.com/watch?v=sv9iHH7g6xk

Ekologové podali žalobu na zastavení výstavby povrchového dolu na lithium, aby ochránili 5 000 akrů půdy se stanovištěm ohroženého tetřívka. Kromě toho žalobci navrhovali, aby členům skupiny byla odepřena možnost využívat vysoce malebnou oblast.

Cílem projektu Thacker Pass je vyrábět 80 000 tun uhličitanu lithného v kvalitě pro baterie ročně. Počáteční fáze bude produkovat 40 000 tun ročně přibližně ve 2. pololetí roku 26, přičemž navazující fáze 2 má zdvojnásobit objem produkce lithia.

Jedním z nejsilnějších signálů, že společnost Lithium Americas pravděpodobně vyhraje soudní spor proti pokusům o zablokování dolu Thacker Pass, bylo podepsání velké investice ze strany společnosti General Motors $GM-0.1%. Tento velký výrobce automobilů souhlasil s kapitálovou investicí ve výši až 650 milionů dolarů. Společnost GM v podstatě financuje projekt fáze 1 prostřednictvím téměř 10% pozice ve společnosti Lithium Americas, aby získala přístup k dodávkám. Výrobce automobilů potřebuje lithium, aby uspokojil poptávku po bateriích z plánované zvýšené výroby elektromobilů.

Lithium Americas odhaduje investiční náklady na fázi 1 na 2,27 miliardy dolarů, takže společnost se vzdává velké části podniku za pouhých asi 15 % nákladů na výstavbu. Investice znamená, že GM získá 15 milionů akcií za cenu pouhých 21,34 USD za akcii.

Základní přehled

Na konci ledna, kdy byla transakce oznámena, se akcie obchodovaly mnohem blíže ceně transakce, ale Lithium Americas strávila většinu roku 2022 obchodováním za vyšší ceny. Společnost GM získala od společnosti Lithium Americas velmi výhodnou dohodu o přístupu k těžbě v Thacker Pass. A to je podle analytiků aktuálně asi nejdůležitější faktor, který by měl ovlivnit vývoj ceny a případnou spekulaci investorů.

Bez ohledu na cenu investice GM má projekt Thacker Pass čistou současnou hodnotu 5,7 miliardy USD vycházíme-li z předpokladu, že lithium je 24 000 USD/t. Vzhledem k obavám o dodávky a prudce rostoucí poptávce se lithium v současnosti obchoduje vysoko nad touto základní cenou, a to i s ohledem na obavy ze zpomalení poptávky v Číně.

Cena a poprávka spolu s hladem po EV logicky roste. Zdroj

Analytici předpokládají, že lithium v Číně klesne na 300 000 jüanů, což odpovídá přibližně 43 000 USD/t. I současné obavy staví ceny lithia nad cílové hodnoty, které společnost Lithium Americas použila při oceňování projektu Thacker Pass. Projekt bude produkovat 625 milionů dolarů ročního zisku EBITDA.

Z čeho tedy analytici vycházejí pro své ultra bullish předpovědi? Jednoduché.; Akcie společnosti Lithium Americas mají tržní kapitalizaci pouze 3,5 miliardy dolarů, zatímco samotný projekt Thacker Pass bude produkovat dostatek EBITDA, aby si zasloužil vyšší ocenění se skutečnou čistou současnou hodnotou aktiv, která pravděpodobně dvojnásobně převyšuje současnou tržní kapitalizaci. A kromě toho je tu ještě důl Cauchari-Olaroz v Argentině, který je téměř na startu.

Zdá se, že investoři přehlíží tuto situaci a neoceňují ji. Není to můj styl investic, ale pokud bych byl více zaměřený na spekulace, tak mi to přijde jako zajímavá volba.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.