S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Ne každá akcie z Buffettova portfolia je aktuálně dobrá. Těmto 2 se vyhněte.

Martin Bartkovský
6. 3. 2023
10 min read

Většinou když se investoři dívají do Buffettova portfolia, a najdou zde nějakou akcii, která se jim líbí, tak přemýšlí o nákupu. Ne vždy je toto ale dobrá varianta. Kterým 2 akciím z Buffetova portfolia bychom se měli aktuálně vyhnout? A proč tyto akcie nejsou aktuálně vhodnou volbou, i přesto, že je má samotný Warren Buffett?

Warren Buffett je jedním z nejznámějších investorů v historii a jeho investiční filozofie byla předmětem nespočtu knih a článků. Ale ne každá akcie, kterou si vybere, má dobrou hodnotu. Ve skutečnosti existují dvě společnosti, do kterých Buffett investoval, kterým se investoři mohou chtít vyhnout.

Teď asi každého napadne otázka, proč by se měl někdo vyhýbat akciím, do kterých investuje samotný Warren Buffett. Odpověď je jednoduchá. Problémem může být cena. Jak jistě všichni víme, tak Buffett si zakládá na koupi podhodnocených akcií, což je v tomto případě důležité brát v potaz. Buffett totiž mohl dané akcie nakupovat za daleko nižší cenu, než je aktuálně na trhu. Toto pak může být ten hlavní důvod, proč Buffett na daných akciích profituje a vy ne. Pojďme tedy tomu předejít, a podívat se kterým 2 společnostem z Buffettova portfolia byste se měli nyní vyhnout.

Aon plc. $AON+0.0% 

Graf ceny akcie za polsedních 5 let.

Aon plc je nadnárodní společnost poskytující profesionální služby, která poskytuje služby zprostředkování řízení rizik, pojištění a zajištění. Sídlí v Londýně ve Spojeném království a působí ve více než 120 zemích světa. Společnost je jednou z největších společností v oblasti pojištění a řízení rizik na světě. Má silné zastoupení ve Spojených státech, Evropě a Asii a slouží širokému spektru klientů v různých průmyslových odvětvích. Společnost je známá svými odbornými znalostmi v oblasti řízení rizik a má dobrou pověst díky poskytování vysoce kvalitních služeb svým klientům.

Aon plc působí v oblasti řízení rizik, pojištění a zprostředkování zajištění. Společnost poskytuje svým zákazníkům širokou škálu produktů a služeb, včetně:

  • Konzultační a poradenské služby v oblasti rizik: Společnost Aon plc nabízí konzultační a poradenské služby v oblasti rizik, které svým klientům pomáhají identifikovat a řídit rizika v jejich podnikání. To zahrnuje řízení podnikových rizik, řízení rizik kybernetické bezpečnosti a řízení environmentálních rizik.
  • Služby pojišťovacího makléře: Aon plc pomáhá svým klientům získat pojistné krytí tím, že působí jako zprostředkovatel mezi klienty a pojišťovnami. Patří sem pojištění majetku a úrazů, pojištění zaměstnaneckých výhod a speciální pojištění.
  • Zprostředkovatelské služby zajištění: Aon plc také působí jako zprostředkovatel mezi pojišťovnami a zajišťovnami a pomáhá pojišťovnám převádět rizika na zajišťovny.
  • Datové a analytické služby: Aon plc poskytuje datové a analytické služby, které svým klientům pomáhají lépe porozumět a řídit rizika v jejich podnikání. To zahrnuje analýzu dat, pojistně-matematické služby a modelování katastrof.
  • Poradenství v oblasti zdraví a výhod: Společnost Aon plc nabízí poradenské služby v oblasti zdraví a benefitů, které svým klientům pomáhají navrhovat a spravovat plány zaměstnaneckých výhod.

Celkově Aon plc nabízí komplexní škálu služeb zprostředkování řízení rizik, pojištění a zajištění, stejně jako datové a analytické služby a poradenské služby v oblasti zdraví a benefitů. Její produkty a služby jsou navrženy tak, aby pomáhaly jejím klientům řídit rizika, chránit jejich aktiva a rozvíjet jejich podnikání.

Výhody:

  • Silná pověst: Společnost Aon plc je známá a respektovaná v odvětví pojištění a řízení rizik s dlouhou historií poskytování vysoce kvalitních služeb svým klientům.
  • Globální přítomnost: Společnost Aon plc má globální zastoupení a působí ve více než 120 zemích po celém světě. To umožňuje společnosti sloužit klientům v široké škále lokalit a odvětví.
  • Diverzifikované produkty a služby: Aon plc nabízí širokou škálu produktů a služeb, včetně poradenství v oblasti rizik, zprostředkování pojištění, zprostředkování zajištění, analýzy dat a poradenství v oblasti zdraví a výhod. Tato diverzifikace pomáhá společnosti zmírňovat rizika a přizpůsobovat se měnícím se tržním podmínkám.
  • Silná finanční výkonnost: Aon plc vykázala za posledních pět let stabilní růst tržeb se složenou roční mírou růstu (CAGR) 7,3 % a trvale generovala silné zisky.

Nevýhody:

  • Intenzivní konkurence: Aon plc působí ve vysoce konkurenčním odvětví s mnoha velkými a zavedenými konkurenty. Společnost může potřebovat více investovat do marketingu a vývoje produktů, aby si udržela svou pozici na trhu.
  • Regulační změny: Změny v předpisech mohou ovlivnit provoz a finanční výkonnost společnosti. To zahrnuje změny v předpisech o pojištění, zákonech o ochraně osobních údajů a dalších regulačních požadavcích.
  • Ekonomické poklesy: Ekonomické poklesy by mohly ovlivnit finanční výkonnost společnosti, protože klienti mohou v těžkých ekonomických dobách snížit své výdaje na řízení rizik a pojišťovací služby.

I přes to, že se jedná o kvalitní společnost, které věří i samotný Buffett, tak analytici vidí problém hlavně v ceně akcie. Analytici společnosti Morningstar odhadují hodnotu akcie na zhruba 261 USD.

Základní růst tržeb zůstal ve čtvrtém čtvrtletí solidních na úrovni 5 %. Společnost skromně zaostala za svým protějškem Marsh McLennan $MMC+0.0%  v organickém růstu, ale z větší části se zdá, že Aon stále pociťuje určité problémy. Přesto jsou akcie trochu nadhodnocené, protože se zdá, že trh je příliš zaměřený na silný růst, který společnost v poslední době zaznamenala, na rozdíl od skromnější úrovně růstu, kterou očekáváme z dlouhodobého hlediska.

Marsh & McLennan $MMC+0.0% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Marsh & McLennan je globální firma poskytující profesionální služby, která poskytuje poradenství a řešení v oblastech rizik, strategie a lidí. Společnost působí prostřednictvím čtyř hlavních obchodních segmentů: Marsh, Guy Carpenter, Mercer a Oliver Wyman.

Marsh je největší ze čtyř segmentů a poskytuje služby zprostředkování pojištění a řízení rizik podnikům a organizacím všech velikostí. Guy Carpenter je zajišťovací makléř, který pomáhá pojišťovnám spravovat jejich riziková portfolia. Mercer poskytuje konzultační a outsourcingové služby týkající se zaměstnaneckých výhod, penzí a investic. Oliver Wyman je manažerská poradenská firma, která radí klientům v oblasti strategie, operací, řízení rizik a organizační transformace.

Společnost má silnou pozici na trhu s globální přítomností a velkou klientskou základnou. Konkurenční výhoda společnosti Marsh & McLennan spočívá v její schopnosti poskytovat integrovaná řešení napříč svými čtyřmi segmenty, což jí umožňuje nabízet klientům komplexní přístup k řízení rizik a strategii.

Výhody:

  • Diverzifikovaný obchodní model: Marsh & McLennan působí prostřednictvím čtyř hlavních segmentů, což poskytuje diverzifikovaný obchodní model, který pomáhá zmírňovat rizika spojená s jakýmkoliv segmentem nebo trhem.
  • Silná pozice na trhu: Společnost má silnou pozici na trhu s globální přítomností a velkou klientskou základnou.
  • Integrovaná řešení: Schopnost společnosti Marsh & McLennan poskytovat integrovaná řešení napříč svými čtyřmi segmenty jí umožňuje nabízet klientům komplexní přístup k řízení rizik a strategii.

Nevýhody:

  • Vystavení tržním rizikům: Společnost je vystavena rizikům spojeným s globální ekonomickou a politickou nestabilitou a také změnami regulace a pojistného trhu.
  • Intenzivní konkurence: Marsh & McLennan čelí konkurenci ze strany jiných firem poskytujících profesionální služby a také menších specializovaných hráčů v každém z jejích segmentů.
  • Závislost na klíčových klientech: Společnost Marsh & McLennan závisí na malém počtu klíčových klientů u významné části svých příjmů, což zvyšuje zranitelnost společnosti vůči výkyvům v jejich obchodní výkonnosti.
  • Rizika soudních sporů: Jako poskytovatel služeb v oblasti řízení rizik a pojištění je společnost Marsh & McLennan vystavena potenciálním soudním rizikům vyplývajícím ze sporů s klienty nebo pojistiteli.

I zde se jedná o kvalitní společnost, ale i přesto analytici společnosti Morningstar doporučují investorům akcie aktuálně nekupovat. Shodli se totiž na férové ceně 137 USD.

Ve čtvrtém čtvrtletí Marsh McLennan zaznamenal relativně silný základní růst v obou částech svého podnikání, pojištění a poradenství. Oceňujeme, že se společnost v blízké době těší zadním větrům, ale věříme, že návrat ke skromnějšímu růstu, kterému se historicky těší, je nevyhnutelný. Považujeme akcie za nadhodnocené a věříme, že se trh příliš soustředí na nedávný výkon.

Závěr

Závěrem lze říci, že ačkoli je Warren Buffett legendárním investorem, ne každá akcie, do které investuje, může být pro ostatní investory dobrou volbou. Aon plc a Marsh & McLennan jsou dvě společnosti, kterým se investoři možná budou chtít vyhnout kvůli jejich pomalému růstu zisků a vysokému ocenění. I když jsou tyto společnosti dobře zavedené a mají silné zastoupení ve svých příslušných odvětvích, mohou být pro investory, kteří chtějí dosáhnout vysokých výnosů, k dispozici lepší investiční příležitosti.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.