S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

V tuto chvíli to na recesi světové ekonomiky v nejbližším období v žádném případě nevypadá

Michal Stupavský
6. 3. 2023
2 min read

V pátek byl zveřejněn velice důležitý indikátor světové ekonomiky, a to konkrétně globální kompozitní index nákupních manažerů (Global Composite PMI), který nám může ledacos říct.

Z lednových 49,8 bodů vzrostla únorová hodnota tohoto indikátoru na 52,1 bodů, což je poměrně výrazně nad kritickou 50-bodovou hranicí, která odděluje ekonomickou kontrakci od ekonomické expanze. Dynamika světové ekonomiky, včetně výhledu do následujících měsíců, se tak v únoru poměrně výrazně zlepšily. V tuto chvíli to tak na recesi světové ekonomiky v nejbližším období v žádném případě nevypadá. Přitom se s výjimkou Brazílie zlepšily hodnoty kompozitního indexu nákupních manažerů nad 50-bodovou hranici ve všech klíčových ekonomikách, přičemž patrné to bylo zejména v Číně.

Zároveň je ovšem třeba zmínit, že lepší kondice světové ekonomiky znamená také silnější inflační tlaky. To bude proto rovněž znamenat, že klíčové centrální banky budou pravděpodobně muset základní úrokové sazby zvýšit více, než investoři ještě před několika týdny očekávali, a zároveň je budou muset udržovat na vyšší úrovní podstatně déle, což by se akciím ani dluhopisům v následujících měsících nemuselo příliš líbit.

V minulém týdnu se nicméně akciovým trhům dařilo velmi dobře, neboť nejširší globální akciový index MSCI All Country World připsal solidní zisk 1,9 %. Nejvíce se přitom dařilo čínským akciím (MSCI China +3,8 %) a naopak nejméně akciím v Latinské Americe (MSCI Latin America +0,9 %). Na dluhopisových trzích panoval v minulém týdnu relativní klid, neboť nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond svoji hodnotu nezměnil. Příliš se ovšem nedařilo českým vládním dluhopisům, jejichž index poklesl o 1,0 %. A pokud jde o komodity, těm se v minulém týdnu dařilo poměrně dobře, neboť globální komoditní index Bloomberg Commodity připsal zisk 2,6 %.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.